難道約會就一定要一齊?恐怖情人無誤。

368 回覆
997 Like 64 Dislike
妳唔去 但有冇俾個日子係妳available架?
無wo 都係講緊1個月既事
無約朋友無出街
個陣1星期番6日
得1日例假
即係1個月得4日假
佢放紅日 有1日紅日就約佢
佢有野做唔得 叫我係屋企抖下
咁我就約朋友
至於平日個d點解唔食晚飯
因為經常追更
加上我當時係做sales
累過隻狗咁
放工秒番屋企食飯沖涼訓教
有幾多人有兩米高

矮係形容詞,但你句cm擺明笑緊人,你話眨唔眨義?
我點樣笑緊人呀 咁係咪有人兩米高先 我夠好矮啦 都係17幾
乜原來一齊左咩😂?
爬下文 無一齊
你又唔洗起晒鋼,大家討論下姐,我真係唔覺170矮,又或者咁講啦,每個人對矮嘅定義唔同姐,我覺得170已經唔係矮
啲傻閪係咪睇連登睇上腦
係咪都話人哋係雞
抱歉,讓你久等,我有嘢做,而加覆。

我諗我哋探討嘅問題到而加好似真係好唔同?其實我一路都無意同你講好仔變player依個off track咗嘅topic,我指嘅research topic係指一個正常男仔第一次追人時被reject係唔係必然會死纏爛打,甚至去到樓主個男嘅程度?或者個機會率係幾多?點解會發生?同埋個個男仔性格背景唔一致,係唔係都會做同樣嘅事?因為你之前提過男仔喺咁嘅情況死纏爛打好正常,但我亦醒唔起有冇一個類似research係做過,所以先至話真係可以研究。同埋如果照你咁講,係唔係首次追人嘅男仔即係都要被視為危險人物?女仔絲毫都唔能夠拒絕對方?咁即係女仔為咗唔受男仔騷擾只能夠永遠做yes-girl? 唔好介意我咁講,我只係照你嘅邏輯接落去啫。

講返你個曖昧嗰part,我冇dispute過男定女真係遇到你講嘅情況係有機會會覺得係俾人玩嗰個,但就算比人玩係唔係必然做出個男嘅行為呢?依個都係同上面類似嘅疑問。我其實由頭到尾提嘅係樓主個男嘅case係潛在心理病嘅symptoms,因為暫時來睇佢比正常男仔遇到類似情況嘅反應都更為極端甚至構成威脅/情緒勒索嘅情況。同埋我唔認為一個普通家庭,正常成長嘅男仔就算遇到樓主咁嘅情況會咁容易做出個男所做嘅事。仲有樓主係喺個男唔得閑時見同性friend,完全唔存在同人曖昧嘅情況,轉工後工時亦唔係佢能夠控制,作為正常嘅男仔至少都應該能夠理解掛?同埋我唔係喺上帝視角睇樓主件事,而係由一個正常家庭成長,差唔多年紀(即23-25咁上下)嘅男仔嘅角度再加埋一小部分以前學過嘅心理學知識去睇。但真係仍然係好難得出個結論係男方一定會喺依種情況下做出依類偏激嘅事,依個年紀嘅人已經唔多唔少接觸過社會,會有依種情況出現嘅可能性已經降低。

唔好介意我提一提你:你真係好多時間都off topic。點解?你有無發現你幾乎都係一路都係由男仔必然係一段關係嘅受害人嘅角度出發?同時認為所有男仔變做player亦必然係當時女方嘅責任?有冇諗過其實有時真係唔夾,但雙方通常都係年輕唔成熟就處理得唔好?有冇諗過好多時冇更多資料嘅情況下都只係維持喺he said she said 個層面? 好多人都只會盡量選擇有利自己嘅角度講嘢,男又好女又好。 如果你無依類bias,我諗我都唔使同你clarify咁多,你最多只要問事主多幾個更貼題嘅問題,都會搞清楚依單case暫時點睇都係男方嘅問題,除非有另一啲新資料係顯示同女方版本唔一致。

其實作為外人,我地根本好難知道每一段所謂曖昧關係定拍拖關係入面係唔係一定係女仔玩人。一千個人心目中有一千個哈姆雷特,每個stakeholder嘅narrative係唔同,我地所知嘅同一件事入面嘅資料根本可能唔完整,好多時只能夠憑依啲有限資料去睇,有乜嘢就分析乜嘢出來,但同時亦要take the issue with a grain of salt,唔使信十足,有疑問就問(但真係唔好離題),直到再有新資料為止。就講到依度,我諗我都應該答得七七八八
我諗你仍然係有誤會,我講咗我從未同你dispute過男仔比人玩嗰一part,之前亦都唔係標籤個男嘅,而係憑佢個行為以及比較正常男仔個反應大致做個分析,但當然唔及正式見心理學家面對面診斷準確,上面我亦都糾正咗。我開頭唔打算講咁多所以都特別詳細講,而且樓上真係正式讀心理學嗰位巴打嘅comment係最仔細,你應該參考。仲有我好清楚患者係要有自知,仲要自己肯去搵心理學家先會做到心理治療,但其實真係唔關事,我地唔係講緊治療佢,係講緊佢個行為好可能係symptoms。難道佢無認知就等於一啲問題都冇?同埋就算唔係心理學家,係人點都會對一個人有judgment,而只怕遇到樓主個男嘅case都會諗到佢可能係有問題。

我個重點係你根本唔需要花咁多時間去理解男方喺依單case暫時點睇都係有問題。我亦唔明點解你會花咁好多時間講咁多偏離主題嘅嘢,除咗你本身嘅bias外我真係諗唔到點解釋。

你講到男方喺依個年齡層必定死纏爛打,而且我地都理應視之為正常合情理,咁我真係好有保留。一來未有study做過,二來你亦只係僅憑自身個圈子來去睇依件事。我亦唔係離地咁睇,我年輕過,亦都識唔少依個年齡層嘅人,但去到日日死纏爛打stalk人個例子依然係比較少。同埋我都順便提多一提,你講過你有讀少許心理學,咁我諗你應該讀過少少Early Adulthood Psychology,有冇留意到其實去到依個階段嘅男女嘅cognition個差別並唔係你想像中咁大,普遍都認為依個年齡層嘅人已經係識得睇唔同角度,亦都至少識得遵守social norms,亦即係至少理解工時方面個問題,理解人係會有正常社交,辨別到日日chur人text鬧人係錯誤同埋會極度困擾人地。你話男校同IT出身嘅人較高機會唔識同異性相處,依方面我無太大異議,但其實亦不等於個個都會做到變咗個男嘅程度掛?個男個case其實已經要個別examine依個case, 唔再當係general咁睇。仲有你話正常男性撞板後會當拍拖係遊戲咁玩亦太過generalization,你個圈子有人係咁,唔等於普遍一定係咁,唔少人仍然會對感情認真,但approach就會隨著經歷而唔同。我講過,你之前離題講嘅好仔變player已經有太多因素,係要on a case by case basis去睇,同樣亦跟依度無關連。

我覆埋依次都唔覆,我覺得同一個有既定bias但仲以為自己客觀冇離題嘅人解釋好困難。
係人嬲緊嗰陣皮氣都唔好嫁啦。。
試過好似普通同同事social 咁,放工應承同佢兩個人去食宵夜。 到佢向我表白,我坦白話有中意嘅人,然後佢係公司唱我俾綠帽佢戴
抱歉,可能因為我覆你嗰陣都無晒耐性,亦無特所以真係唔覺意用咗啲字眼令你睇到眼火爆。我從來無意駁你心理學,我亦只係好間唔中上心理學course嘅人,我以前個major係另一樣嘢。但我想指出你之前留言嗰陣真係令人好難理解你個主旨,剩係見到你講咗第二啲現象出來,唔容易link到去樓主個case,甚至有個錯覺係你係因為以前同你圈子內嘅經驗而有偏見。你如果一早講晒依堆嘢,問晒樓主你提及嘅相關問題,我諗我地都唔會喺度講咁多,亦唔會迫到你爆晒出來。

同埋你真係認為加個「可能」,「潛在」都係標籤緊人?用得依啲字眼其實已經係好有保留,唔清楚係定唔係,從來冇話佢一定係,即係一切都只能夠留俾真正嘅專家診斷。你認為唔可以用依啲字眼,咁請問應該點樣去describe依件事?同埋究竟樓主個男嘅到底係唔係情緒崩潰或者真係有pattern我地都係唔知,但普通人好似樓主遇到依啲情況,真係好多時只會諗對方係唔係有問題,甚至覺得有危險,而唔係諗到對方突然情緒崩潰要體諒。我諗你要至少明白依樣嘢。

同埋我一路都同意個男嘅case係需要分開examine,所以亦係一直請你個別睇,因為點講都係同個social norms唔同。但你之前係幾乎講到依啲現象都係必然發生嘅現象咁,我諗我唔提出Early Adulthood嗰part你都唔會再加依啲condition同解釋中point入去。
Player嗰part你點睇我一路都無興趣同你駁, 我話你偏見嗰part都係只限於你之前好似講到幾乎個個男仔第一次追人被reject都係會騷擾人,女方係有責任,因此我先至認為你並唔係客觀。

仲有我明白心理學係無所謂正常依回事,拍拖程度深與淺的確係好睇每一對情侶嘅狀況,但我主要都係睇社會普遍對拍拖戀愛嘅認知,點講正式確立關係後拍拖感情程度深嘅機會係唔細,而未確立關係只限曖昧嘅感情係唔係一樣咁深就真係好難講。

好啦,你都話返我係無睇現實就標籤人,雖然我真係唔係咁嘅人,就當打和。但請你諗吓一個普通人遇到依啲情況係點判斷同反應,點解上面嘅普通人都偏向覺得男方有問題,以及請你諗吓點樣將你嘅專業知識講中point,解得清清楚楚。根本無人想同你拗專業診斷治療幫人嗰part。以後不見。
當今世代,好似一發展曖味關係,而最後唔一齊,拒絕人個個就會比人當玩家,唔認真,我覺得曖味過程都係了解對方既過程。曖昧過程中發現對方唔係適合自己既人再抽身離去其實好正常。無理由夾硬同對方一齊。我最怕就係一得唔到就唱衰對方玩弄自己既人,又或者當自己係受害者。唉.......
當今世代,好似一發展曖味關係,而最後唔一齊,拒絕人個個就會比人當玩家,唔認真,我覺得曖味過程都係了解對方既過程。曖昧過程中發現對方唔係適合自己既人再抽身離去其實好正常。無理由夾硬同對方一齊。我最怕就係一得唔到就唱衰對方玩弄自己既人,又或者當自己係受害者。唉.......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞