[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(138)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
@尼泊爾自動人形
係 第一張圖左下部分有寫咩版
乜win10 會自動更新n記driver?
油二有冇得訂royal3200c14
想要Bdie
岩岩見到悠二巴打條聖誕優惠砌機組合,想襯聖誕換左部老爺機,想請問下我以下需求係咪可以跟LIST出?
1.筆直12K-15K
2.電腦主要都係打下機睇下戲,平時都係同朋友玩下LOL 2K呢類要求唔大既GAME,但之後有咩新GAME大作都會玩下,希望到時都可以開到ULTRA/高畫質
3.黎緊會換埋MON,應該會換1440P 60HZ 左右既MON
4.除左粒CPU想用INTEL,其他都無咩信仰,唔多洗RGB光效同如果可以既話部機想靜少少(呢樣就無咩所謂既,做唔到既話都無問題)
5.因為唔識超頻,所以應該唔會超頻,咁係咪CPU上唔上K版分別唔大?Z390 GAMING定AORUS PRO好?而加呢個筆直應該係出2070定2080好? 因為成部換完之後希望黎緊幾年都唔洗大執,到時逐樣有機會先慢慢升級CPU
唔該哂咁多位巴打幫下眼,唔係太熟呢方面既野 要求同問題比較多 SORRY

另外引用悠二巴打你係想問下個組合如果想轉內容有無得改/平 ,或者有其他優惠

CPU: Intel® Core™ Coffee Lake i7-8700K ( 已開蓋換液金版本 )
Motherboard: Gigabyte Z390 GAMING SLI ATX
RAM : ADATA XPG SPECTRIX D41 (2 X 8GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB — CRIMSON RED
HDD: Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
SSD: Samsung 970 EVO Series 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
PSU: AcBel i90M Power Series i90M-700 700W
Case: Be Quiet! Pure Base 600 Window — Orange
CPU Cooler: Be Quiet! Dark Rock 4 CPU Cooler
Display Card : Gigabyte GeForce® RTX 2070 Windforce 8GB GDDR6
Case Fan : Be Quiet! Silent Wings 3 140mm PWM High-Speed Cooling Fan
list 想轉野
inbox 我
聽日答你

隻HDD咁樣係咪有問題?
重裝左三次舊driver 都自動幫我update返
case 有興趣, 幾錢放?
smart嘅raw data可以係倍數可以係bitmask可以係low/high byte可以有偏移可以唔同單位可以係一條formula嘅結果
例如C2個raw data係幾千億都唔代表你隻碟熱過太陽核心係咪
關鍵在於個software識唔識計條數
真係要賣嘢個巴打話唔散放
我寫嚟純粹想睇下會唔會有咩冇人要
無追前面, 原來係咁
都散得七七八八
應該話
除左keyboard我地都分走曬
巴打部機係唔係成部放咗出去了
8700k 放幾多?
https://t.me/grasshin
ll140散唔散放 有冇個controller
咁我應該點較? 定由得佢係正常無事?
一聽到義海狗衝啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞