[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(138)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
4隻都揀唔落呀
可能人地99%off呢
free先講
free 先落到手
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=60030&page=&snA=505686&last=
有冇巴打講解一下主機板供電,例如上面網址寫asus z 390E 10相供電,可用電流量360A姐係幾多W?點樣計自己主機板幾多相同供到幾多電

用呢個方法轉換啱唔啱?
Z390 邊塊itx板好 唔超頻
ASUS ROG STRIX Z390-I GAMING ITX
Z390 I AORUS PRO WIFI ITX
浮上水面先
食女獸茶包
睇信仰
點解我隻3TB HDD會自己間開partition?
好thx

如果
為左可以裝多2隻m.2 而上
ASUS ROG Z390 MAXIMUS XI GENE M.ATX
會唔會不智 因為唔超頻 同埋會走ssd同hdd
唔超頻買MAXIMUS
有米
唔係要ITX咩
筆直$6000
HD已有
要SSD
想用黎長開唔關機 玩掛機game
Matx同itx 板都冇所謂
不過itx 細細塊幾靚仔
等我仲以為係伏list原來
壞機可唔可以係度問?

問題:電腦全程冇畫面
情怳:4年 PC,
做做下野突然冇畫面,
正常開機, HDD有轉,所有風扇有轉,冇求救聲
用緊onboard display,
mon轉另一個source 有畫面 .
求用最少budget整返好的方法?
唔係$6000咩
我無睇錯吖嘛?
full spec?
用on board無事
但gpu有事???
你自己咪講左咩事lu
兩塊板都係得兩隻m.2 slot
你無限budget嘅咪M11G
感應下
你指2.2TB+768GB?
定係128MB+幾百MB+其餘?
asrock killer b85
i5-4460
cooler master 400W - 400 Watt 80 PLUS Bronze Certified
WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
Corsair 240GB SSD
kingston 8GB ram
2TB+750GB
搵到點解啦 唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞