[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(138)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
SAPPHIRE, AMD, RX 570 NITRO+, 4GB GDDR5
香港賣緊 $1250
i7 4790k
已有一張顯示卡1070TI, 想出AMD, 上黎請教一下

本身有諗過出番i7-8700K, 因為Budget關係又覺得AMD幾抵玩, 想出2700X, 試下超頻

1. 底板用B450 定X470好, 上網睇兩者差唔多, B450好似性價比好D

2. 上網睇過人話2700X個Stock cooler唔錯, 但係唔係出番個Noctua U12S穩陣D?

3. 又上網睇AMD CPU好食RAM speed, 建唔建議出3200 MHZ既RAM超下頻? 係唔係一定要搵番AMD certified既型號?

已經盡量做多D功課先上黎問, 唔好屌得咁重手
1. 2700x 建議 x470
2. 建議上好既塔散
3.出3200就ok了
你個機箱放唔落,用返define c
水冷睇你有冇信仰
唔該晒 問多句有冇X470底板係伏? 諗緊出邊隻, 我唔洗用到好高級, MSI X470 Pro gaming夠唔夠做
如果ncase m1 底兩把扇入風,noctua NF-a12x25 定 ippc 2000/3000 好?
Sorry
有冇方法可以知道張display card既PPID? 我淨係搵到SERIAL NO.
我仆街
以後我會負返責任
做咩
約左尼巴6點交收
我呢條仆街訓都6點4先醒
尼巴佢等左半個鐘
以後交收唔會再遲到
啱啱上Jumbo睇完價錢改咗個List
麻煩巴打幫我再睇睇有冇咩問題

CPU: 2400G $1150
RAM: ADATA XPG SPECTRIX D41 DDR4 3000 16GB Kit (8GB*2) $1300
Motherboard: B450M-A $650
PSU: Antec 500W $299
SSD: WD Green SSD M.2 240GB $269
Case: AeroCool Cylon Mini RGB M.ATX $279
淘寶風扇後補

想問問火牛轉 AeroCool VX-500W 有冇問題? 我見平一舊水
同埋case有分micro同mid tower 我呢個list用micro夠唔夠 唔想太大部
想問下咁多位
B85 Pro gamer 衣加用緊I54440
想換CPU可以換邊隻

4980HQ
同舊D15同級

邊隻眼好
佢呢隻風冷係咪勁過哂所有合裝飾水冷?
有冇巴打想用Corsair rgb pro ram 換 gskill trident rgb
我個對ram : https://www.newegg.com/global/hk-en/Product/Product.aspx?Item=N82E16820232475
F4-3000C15D-16GTZR
有冇人有維修保養DISPLAY CARD經驗?
上次買左張1080TI 原來係2手 但又未過保 拎左去聯強搞完之後應該去左一轉原廠 聲稱換左張新既比我 各位會點分/查?
要280MM排一體水勁過
都要睇CPU

ATC700 特製底座
D切口整齊到呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞