[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(138)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
ok
等食花生
inbox我
裝得呢兩件嘢都唔會細得去邊
一係就焗爐
點解要ITX
自己對砌機一竅不通 所以想問下大家既意見
砌機應該揀悠二 HK$7,000 萬能多工打機組合 定 聖誕優惠砌機組合E 比較好
2者不同既係

聖誕優惠砌機組合E:
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
Kingston A400 Series 240GB SATA 3
Cougar MX330 Window Gaming Case
Gigabyte AORUS Radeon™ RX580 4GB GDDR5

HK$7,000 萬能多工打機組合:
Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
Kingston A1000 240GB M.2 NVMe
AeroCool The Compact Series QS-240 Micro-ATX (雙風扇版本)
Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 6GB GDDR5

上youtube睇左 顯示卡好似AORUS Radeon™ RX580 好用D
HDD 既話 3TB容量多D正好多咁
擺地下會頂住櫃桶,焗住上台面
但台面根本無位
[member]問下佢點解全套AORUS可以做到物理不兼容,軟件又不兼容[/member]

我唔想現場玩串party,有冇機會同到佢地職員講
matx
手機禁唔到member
有無好推介,最緊要細
要自己裝既擋板

完全體RGB FUSION
之前我都問過類似問題
Define mini c?
同普通檔板有咩分別?
睇落一樣
想買隻2TB 硬碟 有咩推薦
970 EVO M.2 2TB
用緊GA-AX370-Gaming 5
有冇得加成
HDD?
除左死雞好似冇咩明顯伏牌
記得買7200轉就ok啦
phanteks ENTHOO EVOLV ITX
inwin 301
呢位巴打係咪amazon冇睇
狗沖左combo
其實我已經寫左信去投訴

ATC700 Z390master Aorus RGB Ram
ATC700會頂歪A1槽條RAM

Aorus 1080ti extreme裝唔到落PCIE x16
因為佢個Saber Hifi同顯示卡條擋板鐵互頂頂高左,你有卡可以自己試
結果我底板馬甲花左

然後我銼走左顯示卡擋板舊鐵,終於插得實落pcie槽,要幫佢舊鐵同機箱擋板位上螺絲時,螺絲口又係完全唔準,我要強行上螺絲,宜家拆出黎就見到佢同機箱接口位強行上完螺絲,整彎左個接口位鐵片

機箱pcie擋版鐵向外彎

最後裝完曬上左機就投訴佢
Atc700一換一 比個特殊底座我,ok當我黑仔要自己成套機砌一次
台灣技嘉話提供顯示卡擋板更換SOP,叫我去同聯強攪
比左聯強又話叫我自己返去換,係Vendor(先假設佢係話緊技嘉台灣)叫我自己換

我真係嬲到唔識講

仲未計我買RGB FUSION support CM RGB扇
佢連單色同步都做唔到

唯一同步方法係關曬扇D燈

Full spec

卡係xtreme
850p2減價冇睇長度
買G3 冇問題
我留TG比你 你想再詳細D可以直接講比你聽
https://t.me/jackycls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞