[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(138)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
但勁咁多
同港行係貴
有冇勁2080多40%~50%先?如果冇,2080ti似乎是賣緊信仰價
因為勁囉
垃圾2080ti
你買4k黎test下咪知
默頻 I9 9900K用咩底板好?
我見Z390板多數都8+4/8+8 PIN,但我隻火牛CPU得一個8PIN,咁我可唔可以用顯卡既8/4PIN去插CPU位?

火牛CORSAIR RM650
顯卡msi armor 2070 OC
sorry顯示卡先岩
2060仲廢過1070ti…等乜春
你講緊咩?
睇說明書未
cpu 8pin@12V果個拮左就ok
隻8就是但都OK
拮晒8+6/8+8係from跑分用多
哦..唔該未有實物係手睇唔到
因為其他人叫我直上750/850W 就多一個CPU 8PIN插頭
但我無諗過要超頻就想知650W OK唔OK

THZ你答左我個重要問題
9900K@5ghz+2070
計落埋aio 280@x62
650W夠晒架wor
用到9900K最好鎖5GHZ
見你知錯答你
唔得
買過隻火牛啦
DC 電黎
Power (P) = voltage(V) X current (I)

9900K max power ~ 300W
V ~ 1.32V -> I ~ 227A -> 每相22.7A
港行食人血饅頭
我amazon買張rog 12080ti先$1269鎂
港行最平都萬三 (fd係漢科做都要萬二蚊拎
當佢黎貨9000尾 都食多你幾千蚊一張卡

相反2080平既原因係玩得rt都上埋ti
non ti根本唔夠力推
而唔玩rt既唔值得比多幾千買張勁1080ti少少既卡
2080岩岩到香港都獅子開大口開到八九千銀
明白了 咁相數方面 點樣知有幾多相?並聯同倍相有咩分別?成日話asus z390 假8相供電係咪姐係用並聯供電實際係得4相供電?

Asus 都係有8相供電 不過冇左doubler 只可以4組兩相咁供電,唔可以真八相咁分八組做供電,其實供電能力差唔多不過asus z390 個個會熱啲
開始明白了
唔想學就睇人地reviews / #1果兩條vrm link, 去知幾多相
自己數, 就要知用乜controller, 數doubler 同inductor, 如果用唔到vcore 同 vsoc 有機會要用埋電錶check 電路

用同一樣料計, 簡單黎講
並聯即假相, 會比真8相省少少電, 但對電壓改變會慢左, 電壓上下波幅比真8相大, I.e. 電壓穩定度比8相差
有4個doublers 或 controller 出8+0, 為真8相

詳解如下面link
https://youtu.be/bLO-vYjJN-I

P.S. controller 出 8+0 比 doubler 更好, 但現時只有最高階板有
咁我想問上750w定850好?
750夠 850鬆動好多
好..唔該哂
有送BF5算ok既
求 6tb internal hard drive 推介
用緊 hgst 6tb 準備買多隻要黎 clone backup
除左 hgst 請問有冇推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞