[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(138)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
應該佢個位唔夠高
nano S 火牛要160MM長
但P2 165MM長
180mm G2 都塞到
sor 果個係mini c
但define S 應該
應該佢放機箱個位唔夠高
悠二巴打 推薦我砌邊隻好
直接inbox我
inbox我
我又inbox定訂3700x
得唔得呀
第一次砌機 啱啱自己砌咗個LIST

CPU: AMD Ryzen R5 2400G
Motherboard: Asus Prime B450M-A
RAM: G.Skill DDR4 Value Series 2666MHz 8GB x 2
PSU: Antec VP Series VP500P V2 500W
SSD: Kingston A1000 204GB PCle NVMe M.2
Case: AeroCool Cylon Mini RGB M.ATX

平時執相 畫圖 打機唔追求高畫質
預算4000蚊內 所以唔打算買獨立顯示卡 遲啲先再加
Motherboard揀B450 諗住預留升級空間同襟用

請問各位巴打呢個LIST有冇咩問題? 同埋2400G內顯係咪用2條RAM會好啲?
total budget?
amd cpu Ram 3200hz 1條8gb基本 有錢2條,可以試左單條先

要獨顯就唔應該用2400G>2600
顯示卡買590 火牛最好買550w以上
[url]想買8700k
https://t.me/rfhype[/url]
如果用gtx 1070ti 大家覺得1080p 144hz 有冇需要買gsync mon?
暫時都應該唔夠Budget 買590
如果2600係咪一定要有獨立顯示卡部電腦先可以用到?
因為我諗住一步步咁加野上去
唔該巴打
rx570 4gb

張display會轉EVGA GeForce RTX 2080 XC ULTRA GAMING

想問下條list仲有咩需要改

筆直2萬到
cut 光碟
sx8200 pro 512gb 780?
psu 2080 bundle 一次過買 7xxx not sure
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞