iPhone XR 討論區(7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
可以
但現場嘅Wi-Fi好慢
唔好話用iCloud
就算用電腦iTunes做backup
Restore完之後down app都有排down
有心換機都會做BACKUP嫁啦
Restore要時間嘛
我有次去Apple整機
坐我對面條友restore iPhone
佢同我講佢restore咗成粒鐘都未restore完
iCloud等到佛誕
用電腦快好多
iTunes以前連ipa都backup埋個年代就真係快
依家要上網down
多app上嚟都幾嘔血
上次去澳門apple store
開鋪入去 用icloud backup 佢顯示話3個鐘
咁等啦 去到中間愈黎愈唔對路10分鐘先跳1分鐘
跟住顯示變左要18個鐘

問d天才借mac機 佢機 火牛 線乜都拎哂黎
開埋機先話 我地d機鎖左唔比backup
真係天才
唔比人留DATA係避規
不嬲都鼓勵換機先BACKUP
其實而家icloud backup已經進步左好多, 如果你D相係放icloud photo library嘅話部機本身個backup好細, app資料又分開晒放icloud drive, 幾分鐘都入到主畫面. 我部機80幾GB, backup size 1.4GB

apps係入完主畫面先重新下載, 呢個時候已經可以出門口返屋企用自己wifi再load apps啦, 真係貪時間唔洗錢咩
本身有iCloud backup開嘅就算你果日有新嘢要back 用佢個wifi都好快

夜晚冇back開先會慢姐
我用緊6s,但自從升左ios12之後就搞唔掂
一日要差4次電
諗緊換xr定xs
xr個mon好像無乜升級感覺,解析度同6s一樣
但xs個mon落到去士多試又覺偏黃,oled是咪都係咁?

1516唔知點好
今日已經去Apple Store,用iPhone 6 (64) 換咗部Xr,trade in 咗$1275。
部舊iphone自己換過MON 仲有冇得TRADE IN
有得較返白
我去到有熜true tone同night shift
同埋好似有個"降低白點值"既功能?
陣間去入部xr開心使用
上黎問咁多位大佬 岩岩買有咩apps要裝
同埋有咩功能可以做哂先?!
點會同6S一樣
XR 個 LCD contrast 同 顏色係好咗嘅
不過 326 PPI 就真係回歸 iPhone 4 咁嘅樣
另外 AMOLED 一斜少少都已經偏色,而且成日閃吓閃吓

主要分別你自己鍾意 OLED mon 嘅 contrast ,定 LCD mon 嘅顏色
試多啲,我自己就鍾意LCD mon 一向自然
backup
換咗電未?
如果換咗件電要一日差四次電,
咁換xr la
關Wi-Fi,數據,藍牙,GPS,開低耗電模式,睇吓得唔得,我慣咗瞓覺咁做,次次只係冇1-3%
你care電定係care螢幕質素?電量重要啲就XR,螢幕重要啲就xs , oled顏色靚啲同埋XS解像度高啲,但就因為解像度高所以電量冇咁好,xs偏黃可能係有人玩部機時轉左夜覽模式,其他嘢就差唔多,相機都係只係差少少,唔大分別。
Xr 啦,xs 同 xr 我兩部都用過,而家用緊 xr ,我唔覺有咩分別,電仲好咗
我就是例子 6s換左電升左上ios12之後d電倒水咁 跟住換左xr 一日一充
Xr先係正常電量
第時粒電打柴應該買個smart case仲好過換電 除非有特價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞