其實d人話用bno入日本快d

439 回覆
18 Like 126 Dislike
係BNO有d國家EU快d
是但啦 日本人眼中都係一舊屎
香港就係香港 同中國一鳩樣
最怕出入境都唔同準則,到時真係企係度
唔係個個關卡都識分,就算你老實行返Non-EU入境,有D都叫你出去行返EU
btw,我都係多謝日本政府push我續BNO
有次新千歲經成田返HK,係ANA counter checkin拎起本特區左望右望,又叫經理又拎埋我身份證check攪左大半個鐘,唔知係唔係望慣紅色以為我本係假
去到成田,同機中國人,包括自己要除晒外套過多次security check,外國人開左條通道直pass
BNO係日本返香港唯一煩D就係checkin可能要check返ID卡,一係問多句係咪HK轉機返英國
bno應該係過唔到eu, 試過機場保安幫我試, 行自助通道會出大交叉
同埋唔覺eu immi唔識分bc同bno, 我用陸路入境黑山佢都幫我吸印

不過用bno喺歐洲過境即使用唔到eu通道都快過特衰
上次喺frankfurt係有得行另一條通道
親身經歷
離開日本時,我同3個BNO FD無查手提行李
反而特衰2個FD,要開袋
旅港美國人夠可以係香港搵入境處啦,唔通佢就係香港人咩。如果你外國有事時你無比日領踢出黎你咪日本人囉。
你澳門人?
老豆係
我香港出世香港大 無住過澳門
但因為老豆係 拉到我入
純粹封面?領事服務唔講?日本大地震包機唔講?
BNO教人行EU 靠害咩
拎bno就乖乖地行返普通,吸返個印,佢無吸俾你過係佢新手,記得記得叫佢吸返,因為你係要印嘅
想唔洗印,直行直過嘅就自己爭取升格做BC,去抗爭又好,自己叻仔簽tier 12345又好
不如直直接接拎BNO去英國參軍換BC好過
巴打
同上面d人講
我係中國香港人又點
我有日本居留資格
英國佬放晒水架喇
而家BNO參軍不需再住過英國
我都係
早幾年用廁板,劑劑都要開喼查行李
呢兩年的起心肝續返BNO,唔知係好彩定點,又真係一次都再冇查過
18年頭第一次去歐洲巴塞隆拿入,馬德里走都用EU,不過當地無自助通道,櫃面既人拎起本野,掃code都無,直接望一望就放人
其實果邊都好亂,問左都係叫你行EU,但行完無吸印就知Hi左野
True 孤兒仔不願面對老母唔要自己嘅命運
仲拎住自己個姓嚟打飛機「你睇下我個姓,我係佢個仔,出咗事佢會照我嫁」但事實係門口都唔俾入,入去仲要拎訪客證
BNO 續證貴又貴過人,又麻煩,又唔係有乜實際作為
之前喺成田check-in嗰陣
個地勤問我唔知咩,我跟著講 “I am Hong Kong citizen”就OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞