其實d人話用bno入日本快d

439 回覆
18 Like 126 Dislike
樓主有d讀寫障礙 之前d post佢周不時9唔撚搭8 總之佢意思就係佢要日本居留都唔要英國citizenship 啦 更何況bno
起下佢底
全部post都係
日本 日本留學 日本住 溝日本妹
巴打無乜野做可以睇下 睇下d on9點樣ff自己成功人生再踩人地係狗公港女
BNO 嘅nationality code 係 GBN; BC 先係 GBR

用BNO時,係landing card上嘅nationality應該寫GBN,唔好再寫什麼Hong Kong,China或者GBR。
連自己個國籍都填錯!

你比火車頭佢過機,即係你用火車頭入境,又即嘅係你用CHN身份入境,有時的話請你記得去搵CHN大使館
Bno又冇居英權 、你哋香港人睇多啲野先講啦,你地知唔知英國經濟而家幾差
我夠知無居英權 最後咪加左句更何況bno囉 屌你真係讀寫障礙
同埋乜撚野你地香港人? 你真係崇日崇到傻撚左以為自己日本人??? 拎緊visa咋你
樓主利申人在日本, 雙親其中一方係日本人, 3年之後夠5年就入日本籍直接攞免簽國家數世界第1的日本護照, 做日本人. 所以佢過case跟本唔使BNO.
信佢定認為佢吹水FF就係各位點睇啦

其實嘈CNO/BNO本身就冇意義, 唔鍾意BNO/覺得BNO麻煩的咪唔好續攞. 唔使問人, 亦都冇需要hard sell CNO/BNO. 一切事實, 國際環境就放哂喺你面前, 各位咁大個人就自己收集資料>分析>結論>行動啦. 獨立思考係做現代"人"最重要的嘢.
唔好當正bno係正宗英國人啦
人地同你有親咩 痴關係諗到就想噁
靠女人又點?
有BNO又有葡國passport 好出奇?
我無嘅係特衰
人地話入日本快d woo
屌 我根本就唔care佢拎咩國藉 重點係佢on9 崇日又踩港 日日就吹奏日本點點點 岩岩仲話"你地香港人" 結果自己又係仲拎緊特區護照
我係正常既香港人,唔會拎bno打飛機
巴打支持你
Sorry, 法理來說, 喺外國passport=你身份國籍.
你攞住BNO喺外國, 國際法上就係英國人. 冇乜嘢正唔正宗之份.
俾多條link你啦. 呢六種British Nationality 都係叫"英國人".

British citizenship
British overseas territories citizen
British overseas citizen
British subject
British national (overseas)
British protected person

https://www.gov.uk/types-of-british-nationality

依家你又係香港人拿? 唔係我地先係香港人你係日本人咩?
又冇白皮膚
得啦得啦知你係無居留權既正宗英國人啦
bno笑死人了
韓國當bno中國人
大把日本人住係香港,有香港永住拎日本護照,但日本人覺得自己係香港人,呢d係身份認同問題,咪on9
根本一直係到用日本野黎打飛機個個係條killer傻西
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞