其實而家電話影相已經咁勁, 仲有冇需要相機?

360 回覆
33 Like 467 Dislike

手機影相後製真係要落多啲功夫啦 如果唔係就好似上面o個張咁
我後來都無擁有過相機,iphone已經搞掂
你係攝影台開呢個post咪搵自己搞
我反而旅行遠足之類一定要帶相機+天涯鏡.
例如:對面岸D紅葉靚,你唔ZOOM就只會影到成個島.

有電話就OK既人只係要求低/無要求,同睇9音D垃圾低質片就滿意既人一樣,睇blu-ray, 4K係無謂
其實依加手機影相好強大喇,可以睇下手機攝影比賽既作品,跟本就睇唔岀有咩分別,基本上唔係專業既或者愛好係攝影既,電話真係夠曬,當然要睇用咩型號,ip8 plus至近代真係微型相機黎 不過澄清,我唔睇9音咖,就算手機影相,我都要求要有構圖,高清。
同埋都睇性格,手機就ok ge旅行者,有幾可認真到會影對面岸啲野,頂多咪影下日落,而且我唔鐘意去旅行拎好多野,顧住好多貴重野,玩得唔夠放
Btw ,如果去外地多日旅行,都會用相機,貪佢拍片整理相方便,去咁多日旅行單靠手機影,一定爆位同有排簡
睇情況,有時肉眼睇會係淡淡一道光,要相機長曝先出到隻色
亦有機會大爆發,肉眼睇到都超清楚,但呢樣真係好講運
你去足球場睇波,自拍影全景就OK既話,剩電話咪無問題.
你想影足球員?想影佢跑緊既動作?我明白你唔需要,呢D野係多餘,電話就夠,D記者拎住支幾十萬既大炮係冇需要.

都係個句,你覺得9音,IG,FB垃圾質素片夠既,blu-ray係無意義.
如果你講職業需要,咁可以拉閘啦,呢個話題仲洗乜討論,如果無左班職業人士如你口中講既記者,相機呀,大炮都停產啦。你鐘意咩都影一餐既,咁你咪用你支大炮影,無人阻止你 但世上係大把人全程投入享受件事既過程 睇人踢波真係全神貫注去睇 去支持 唔係拎支大炮影佢地入波既動作就睇左 去旅行係用眼用身心去欣賞風景唔係狂影 影幾張係記錄低黎過 去演唱會係用心聽歌 唔係狂影佢地
如果你既岀發點係記者,攝影師果批專業人士,咁可以話你知呢個話題唔岩你討論。我無話社會唔需要相機,只係各種因素令到需求無以前咁大。

Btw, 要講質素既 係去戲院睇 而唔係睇blu-ray,掉番轉問你啦,依加網絡咁發達,禁2下就有套戲睇,仲有無需要戲院?道理一樣。
都係我個個point.
你覺得睇波唔需要影足球員,影風景唔需要構圖,真係無問題架.冇需要相機都係無問題,呢樣係個人選擇,係你既選擇.

但係你唔可以否定有人有興趣去影足球員,我起戲院睇完戲,想收藏一隻高畫質既影片.
無一班人想影自己心目中有質素既想.可以同你講D廠已經死哂

你覺得呢個世界相機多餘就係多餘,d 相機廠係靠專業人士供養住,平民百姓係唔會用,都無需要用. blu-ray 碟係印比人燒落地俯,無人會去買,因為人人都係"依加網絡咁發達,禁2下就有套戲睇".戲院個D係神功戲比鬼睇既

呢D想法真係無問題架,我好認同,所以我唔再回post.同相機一樣,無需要,浪費生命
中肯啲講句科技日日進步 , 手機個鏡頭影相係會越嚟越靚好正常 , 但係對於有啲人嚟講特別係攝影有興趣嘅人嚟講 , 都仲會係鍾意拎住部相機周圍走去影 , 好似我自己鍾意street photography , 好鍾意影documentary , 好鍾意Robert Bresson系列嘅嗰啲相 , 無論去旅行定係去邊度我都唔會介意自己拎住部相機喺度影。
到現時為止手機影相你要去到執 , 執一大輪你先至可能會執到你想要嘅效果色水。同埋話有班人用手機影相都影到啲相好靚喎 , 但係好多時候會係幾多個人入面先至有呢一個?
手機影相真係影唔到定焦鏡+相機有嘅嗰種感覺 , 張相唔係淨係用嚟記錄嗰一刻而係仲可以透過張相好似講緊一個故仔咁樣。
你天涯鏡通常幾遠?
我見sony rx 100 有200mm 好吸引
Nikon去到3000

電話做到?
睇運運氣啦,我就眼見一樣。
點解做唔到?想邊度清邊邊度糢都得
睇你表演
3000 係咪超長支野,可以望到對面樓入面
用d app set 光圈大d, 快門慢d 應該得
到底係幾唔識先講得出呢句嘢
慢快門
唔洗app ipxs /max內置相機已經做到,邊度清邊度糢,各位睇清事實啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞