其實而家電話影相已經咁勁, 仲有冇需要相機?

360 回覆
33 Like 467 Dislike
係囉 未有ps之前都唔知啲人用咩影相 高手
得菲林嘅時候都已經有黑房後制

為反而反真係好咩
認真最高階電影攝錄機、相機都係貴在
執相寬容度 (自己google)
影完直出會有浸低反差灰色

以前數碼初初出 相片寬容度仲差過菲林
所以個陣都仲好多人中意菲林
數碼初初係贏方便性
黑房其實就係調色技術
唔識野唔好亂up
一對專業既人就顯得出你既無知
攞住部單反上吓google咁就專業
sorry 我都冇用單反
不過做平面設計同電影行業
自己有用無反機接下job 仔咁
唔可以叫大師 但叫職業囉

見到你講既野真係好無知
咁鍾意google 查吓無知點解先啦 依照你嘅邏輯唔係專業就係無知 咁我睇你都真係好多方便都無知
菲林用黑房執色你都唔知學人討論攝影
唔識abcd 學人討論語言
唔識用八達通學人做特首
講野又有point
話你無知都算幾有禮貌
影月亮最搞笑,啲人fb post相話月亮好光好靚好清,點知係post電話相,月亮影到變粒米咁,都唔知影乜9
咁你駁到未?
樓主開po問問題,有人認真答就玻璃心
唔回應得咁要個討論區黎做咩,攞本簿寫日記算啦
駁唔到就話人燥低 認真 玻璃心
睇你呢啲假膠真係好好笑

都好嘅 可以娛樂下大家

我會得閒撚下你 都幾Funny
睇新聞讀者爆料果D片同記者拎住部機去影
一樣就知分別幾大
不過難得去到出國玩
就緊係影靚相記念啦
日拍冇問題
夜拍就死
有冇實驗睇?
用電話影一啲最有優勢嘅相,再用DC仔、入門單反、中階單反、專業單反跟住影一張做比較
原來影菲林相先可以討論攝影 真係學到野 揸個相機搵食就叫專業
Abcd等於語言 中文討論區呀文盲
無品味嘅人就係無品味
就算有幾大分别都好,佢地都只係停留係“做得到”嘅層面,唔明白咩叫“做得好”
影到相有畫面出有模擬景深就以為自己得到全世界,仲要笑鳩啲有要求嘅人,繼續活係自己嘅世界
一個書法家 用咩紙同筆都寫出一手好字
姐係技能方面睇人
你叫咸美頓揸Corolla 同 488 去跑圈,車手技能係一樣呀,但係圈速你估會唔會一樣?
話你無知唔係無道理
我個回覆邊句講要影菲林相先可以討論攝影
我自己都冇影開菲林相
我意思係指攝影常識

借代你係個個範疇既無知程度學人討論攝影
你會唔會做食評人,會唔會唔知D食材食要煮咗/處理咗先?
而且係回應緊你話冇PS之前攝影比賽點影相既無知

幾個回覆完全搵唔到你既論點 引證
剩係識留低個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞