其實而家電話影相已經咁勁, 仲有冇需要相機?

360 回覆
33 Like 467 Dislike
有乜咁特別
個比喻錯撚到仆街
幼稚園畢左業未
長焦影遠野/細野 追焦速度 高光差 低光環境 淺景深 有反mon有埋高低炒
相機用光學
手機用軟件計出黎
手機無光學?
相機唔係用軟件?
以前菲林都仲有等相晒相,再一本本相薄比人睇嘅樂趣。而家影完再靚最掤果張咪又係Facebookgraphy/instagrahy,upload完已經被compress 左,咩構圖咩光圈like左睇完就算過眼雲煙。同埋網上世界,同樣嘅風景境點相片係千篇一律,自high完所謂咩靚機其實冇用。一切都係相機公司嘅銷售手法。

一係影埋一堆自high完放入harddisk。到幾年後攞出黎,只係相嘅角度靚,但反而你最想記得或最記得係無影果d或者求其果d。

所以反而我而家會gopro影片,因為重睇,會發現冇留意嘅野,同當日鏡頭入面嘅自己。

利伸:鏡頭唔係發左就賣左,專業相機已經冇帶去旅行。見到人地影得靚又心癢癢,但又重又自high呃like外,其實普通用家冇咩用。
除非你對相既質素有要求,
否則你淨係想普通影低d 畫面,手機可以啦。
即係你係go pro 掛起身影全日個種???
我係藍絲....
所以要睇你用途 唔駛廣角 長距 咪一部電話搞掂
呢種情況我會揀重量>質素
當然暫時單反仲係完爆電話 淨講感光元件鏡片已經無得比
https://youtu.be/M9R2rdYujvs
真係電話仲靚過dc 仔,Sony 仲要賣8000
所以我會將呢三樣產品分返開做三類野黎比較
影北極光用手機已經收得皮
其實普通人,唔會執相,電話真係夠用,防塵防水又輕,最重要唔洗帶多部機出街
當然,電話都要識揀部影相靚嘅

行申用緊pixel 2
iJustin
引哂成班以為揸住部單反就影到靚相出黎
講中哂 除左自high打J 真係唔知為乜
冇勁既相機,只有勁既攝影師
唔同器材適合唔同情況下做用
呢家好多好好既作品都係用手機影
利:唔識影相
有要求? 駛唔駛去旅行帶部4x5
每個人興趣都唔同,自已每次去完旅行影成幾千張相都放埋一個folder 好少睇
可以話人人對相機同電話拍攝嘅定位都唔同,但如果想用電話影靚相唔係話唔可能,不過刀仔鋸大樹囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞