其實而家電話影相已經咁勁, 仲有冇需要相機?

360 回覆
33 Like 467 Dislike
聽講 你講野好似公園阿伯
而家手機sensor都去到1/2.5" 甚至1"
普通DC 仔都係1/2.3", 1/1.7", 1" , 呢D咪冇乜分別囉.
去到APS-C 至FF 就好L 大分別囉
IPhone X’s 好似都係得4 3 sensor
夠唔夠快
我會手機同相機都雙修
但手機日竹影相絕對唔會求其用個auto就算數
手機要影得靚係要花更多嘅功夫
有心影一定會RAW出
同埋一到夜晚手機(細cmos)嘅弊處真係出曬嚟
所以唔好再講埋啲話手機取代相機呢啲on9野
一分錢一分貨 手機做到36x24嘅cmos 咪取代到囉
做唔到乜都假
相機低光贏 散景贏 長焦贏 對焦速度贏 RAW 贏 拍片有log file 光圈贏(唔好話手機啲1.4 1.5 除返個135 factors f/10都唔知有冇)
影日落 打卡點呢啲野 本身景靚用乜影都一樣
本身都已經跟左啲大師構落嚟嘅圖 想唔靚都幾難
作家顯示質素唔係靠支筆 而係靠文筆
其實香港乜都有,仲有冇需要去旅行?
手機點影長焦?
去到啲地方影黎打下卡 夠晒啦
所以上面講得啱
做記錄,做証據係夠既
但係要靚要藝術層面....
加果d垃圾外置鏡頭
然後有人同你講電話都影到tele做乜要買相機
華萎 mate pro 2 都做到4000萬啦 吊打單反/a7 r3

又有leica 色 好想買
咁細個cmos 塞4000萬落去
不過佢4000萬係指4鏡總和
之後用佢個高像素模式4鏡一齊影=4000萬
手機點拍slog?
手機塊CMOS咁撚細 點代替到

啫係你係香港跑到最撚快 去到國際level都冇可能贏到保特
呢個自膠 上網睇左
內置cloud即時有人幫你backup
都可以有嘅 前提有人寫一個影相app 會減色彩 提高details同埋銳
影下日常生活野做記錄緊係手機方便快捷。
但一去到影景影人,有d要求嘅相,手機真係算啦
實有人講: 你又唔係邊個鬼得閒監控你咩
因為多左人開飛機
爭好撚遠wo
Iphone而家影相雖然係有景深
但同相機比,都仲係爭幾皮
電話同真相機係兩樣野黎 互補不足咁啦
有人用電話都影到專業水準 亦有大把攞住長短火不過影埋哂啲垃圾嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞