其實而家電話影相已經咁勁, 仲有冇需要相機?

360 回覆
33 Like 467 Dislike
專業既話唔計啦,普通人去旅行個種既話有冇需要???

不過實有D 「專業攝影撚」出黎話你唔識野 :「有好撚大分別囉ching!
Tautology
你所謂嘅普通人咪即係唔需要用相機嘅人囉
去旅行影下風景同記錄下咁
已經放棄拎相機好耐
有部iphone影張相記錄下就夠
正如一個有料既作家 用咩筆都寫得好一手好字
普通生活照咪無分別囉
一到夜拍星空日出日落要求高少少就收晒皮
有時用相機影出黎嘅相,係真係會靚到嘩一聲
唔係話電話冇,但我自己ig已經絕少upload電話影嘅相
主要都係長曝光攝影
手機CMOS太細,暫時都係挑戰唔到相機

利申:除左專去攝影既旅行,其餘用手機
少/唔用相機既會覺得無分別
正如好多人拎住D假景深覺得好正
唔好玩啦,你用一用個稍為入門少少既單反就已經知手機影相只係好小朋友
手機相,無論影人定影景,如果放大影遠少少既野用肉眼已經睇到好明顯既噪點,但相機影出黎,成個感覺已經唔同晒
對焦有得比?
如果你只要求影得到嘅,的確唔需要相機.
不當類比.
其實我睇落好似唔zoom 既話,放哂ig 睇唔出有分別
咁你已經唔洗買相機
樓豬係咪冇用過相機?稍為用過都會發現用相機先真係叫影相,手機只不過係拍緊證據
其實呢啲係真係因為你未試過/唔識用相機影相,所以先會咁諗。

係,你用手機影係可以影低個場境,紀錄低呢件事,你去過邊度。 但係好多時真係冇辦法重現返你當前眼見到嘅嘢。 即係你望下 四五十年前嘅黑白相, 你都知發生咗啲咩事, 但係好多時你真係感受唔到個場景。

你話啲專業攝影師好勁嘅用手機都可以影得好靚, 係嘅, 但係會畀用相機影得靚困難, 而且需要多啲心機。 即係你喺黃昏時段的陽光打得好靚,個背景好靚, 你又識人攞景嘅話 ,的確係用咩機都可以影得到靚相。 但係個問題係, 你唔係成日都會有呢啲機會囉。

同埋好多時, 你同朋友家人一啲聚會嘅地方,旅行嘅地方的燈光都未必咁好, 或者你想好快咁影低啲轉眼即逝嘅表情, 同埋moment, 或者你想突出某一個你睇緊既事/人。

用手機係好難做到㗎。
我有部無反既Lumix GM1
同一支wide 鏡一支人像

部野其實都細嫁啦但加埋支panasonic 7 14mm 都好重

會唔會sony rx100 6 先係我呢種用家岩買
咁其實係咪我唔專業既人
用sony rx 個類機仔做到上面既野,但又冇單反咁重
又比手機好
聽講下屆奧運會,場邊d 攝影師都會改拎電話影
咁又over 左,體育野要快門好快wor
奧運會有個重用緊大底菲林
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞