其實而家電話影相已經咁勁, 仲有冇需要相機?

360 回覆
33 Like 467 Dislike
真係睇唔出
咁你要俾多8 千幾蚊買部只有相機功能既野,一定好d 既
而家睇相除左自high J相撚,有幾多人會zoom近到睇微粒
巴打用GFX影?之前係富士po問過你50R意見…
就算唔係GFX我都唔明樓上啲on鳩竟然可以覺得手機畫質景深可以比得上相機
如果係GFX影,我都唔知樓上啲on鳩仔係盲定真係弱智
果日拎左EOS R 同SIGMA 105MM 1.4加RF 35MM 1.8出去
跟手班同事話突發影相團
GFX50r插左枝45比同事用 但未有相睇
老實講
樓上果班叫"井底之蛙"
未見過未用過覺得差唔多
巴打咁比面呀
壓大一級壓死人更何況手機cmos細唔知幾多級,樓上啲on鳩真係on鳩至極
我買相機打雀嘅
手提電話有無咁長焦距同質素?
我都有去肥花試玩過50r 仲插卡拎個個raw返去 後製空間好大 crop相一流 不過佢俾我試果枝鏡個最近對焦距離爭緊啲
我本身用緊50S真係超正
之前搞到心思思買多部50R孖機,不過試完佢嘅手感不了
佢遲啲又出多部啦
用電話睇梗係睇唔出啦
都係果句啦
依加出就出50S
遲小小等50R低過2萬就好抵
不過我等唔到
講真, 我求其用相機影出黎再擺上IG
同我用電話影出黎再擺上IG
身邊朋友都睇得出喎
有好撚大分別囉ching!
50S有啲bulky所以先想入50R做孖機,但試完機宜家我都係睇有無二手50S
50S已經夠用,過多幾年先睇下有無心上100MP
不過啲on鳩又會話手機影出嚟咪又係差唔多
作為一個專業既旅人一定要有一部相機
佢地追求有個樣形就算 唔會介意details noise 呢啲野 淨係識拎啲日頭影嘅相喺度話手機同相機冇分別
屌就算日頭都好大分別,所以我先話究竟啲on鳩係唔係盲
情況有d似
一般耳機用泥聽歌已經足夠 仲有冇需要靚聲耳機?
而家9 成時間睇相都係電話,ig, 最多ipad
係咪因為支鏡wide
每個人需求唔同,理得人帶咩,
依d 純屬個人喜好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞