其實而家電話影相已經咁勁, 仲有冇需要相機?

360 回覆
33 Like 467 Dislike
手機影銀河同相機影都差好遠啦
用tele影野又起哂粒
手機做到既景深好多時都係程式制
日光都仲可以叫有得比
試下影完夜景放電腦睇都出哂事
打卡手機還可以
以前傻瓜機大師都影到拎獎啦
dc機影都同iphone差唔多
攝影鏡技術冇大改變其實都唔會話有咩特別靚
咁我想問rx 同高階手機你覺得有冇分別?
你又岩,10 幾年前d 人影既相都好靚根本唔關部機事
需要,但唔係人人需要
日光日白粗影都OK

1. 角度唔夠闊 好多手提電話依家加多個闊角副鏡 但像素唔係太夠
2. 光唔夠 影出來就唔係太惦
唔同野黎。
拎住35mm定焦學影相用隻腳zoom
係講緊學習點樣構圖

但係用長焦主要因為個主體好遠
或者為左個透視視覺而用長焦

例如同一個景:
企近影 用wide 影
企遠影 用tele 影
個構圖同感覺好唔同,完全兩回事

近年手機出緊多鏡頭,多左長焦頭
但係用更細嘅1/4 吋sensor 又細光圈
noise仲差過手機正常主鏡一截
手機crop相又crop唔到幾多

所以手機影相係影長焦方面仲係難d取代到。
反而想知d人點樣用手機影到d好靚既相出黎

我點影都係好普通咁
首先一定要帶三腳架 之後睇你想影出嚟咩效果,影出嚟好平滑,成個背景都係嘅就 最大光圈+ 低少少嘅iso 慢shutter speed 但係如果想影出嚟啲aurora好似跳黎跳去咁樣 就高iso+快shutter
呢樣野係我自己摸左一晚摸出黎
覺得影得差唔好屌唔該 但係最重要最重要一定係睇天氣

邊部用相機邊部用手機 高下立見
一到低光 手機車尾燈都追唔到
用電話影獅子老虎會死人
只有影風景靜態有得比下
重點係用咩mon 睇,當而家全世界九成人用手機睇相,真心唔會有咩大分別,尤其係
用pixel 影相,夜景同風景真係dr 勁到嘔,自動合成方便過自己疊相好多。
lx100 ii

Samsung S8 輕度執

直出jpg
已睇到就算影景分別都幾大
我想問下面個張係咪人眼睇到既境黎?
我見d 人星空成堆星但肉眼睇一粒都冇冇咩感覺
呢個係30秒長曝出嚟嘅野
你結合返30秒睇過嘅野合返埋就係呢張
果晚天氣唔好同埋極光指數好低 肉眼就淨係睇到好少好少綠色光 但係影出嚟就係咁 我係喺冰島南部Vik度影ge 半夜兩點鐘俾個導遊叫咗我哋出嚟話有aurora
原來肉眼係睇得好少嫁?
仲以為會成個天都係
rx100 差距愈黎愈細
手機太屈
部note9 手持夜拍可以同Rx100差多光
日拍就無分別咁濟。
Rx100同手機最大優勢得光學變焦。
無錯Rx100畫質係靚少少,高Iso好過手機。
但係直出Jpg d色真係比Note9吊打。WB又垃圾。
你部手機廢就咪攞出黎獻醜啦
iPhone X
Depends 我聽過導遊講有時真係見到好似影相咁靚 但係真係要天時地利人和先得
呢啲嘢可遇不可求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞