其實而家電話影相已經咁勁, 仲有冇需要相機?

360 回覆
33 Like 467 Dislike
話手機取代相機的明顯無影開相
canon nikon狗實話有分別
應該係取代左以前平價dc 仔既market
唔係有色差,係電話捉唔夠多光啫 手機影相靚主要係靠sensor將影像由cmos嘅訊息轉去一幅圖比你喺mon度睇,而相機主要用途係capture 更多訊息,sensor大就係為左咁
北極光既話用單反或者sony rx dc 仔類,係咪都要用a mode set 一堆野加腳架先影到?
單反有得幾十秒曝光影光軌
手機有幾十秒曝光都冇用啦 冇得收光圈
所以影夜相就真係一試便知龍與鳳
黎多set電話同相機比較
需要,但要睇你影咩,如果你係打雀、影蝴蝶,運動競技真係要大機。
一般用途,大景,用Lightroom影RAW,絶對見得人。
睇完真係覺得冇咩需要買sony rx100
pixel 同iphone 仲好咁
拎dc仔嚟比 不過佢拍片同長曝手機都未到班
sony 部dc 仔都8 千幾9 千嫁
冇話佢值錢 我都覺得佢rx系列出嚟托柒 不過佢的確多你一啲功能 手機係做唔到
Rx100 v 14bits 24fps raw連拍 手機有冇
利申 冇話佢抵用 只係見你話取代
微你老母單
唔識較光圈同快門
我都起到唸緊,其實係咪即係無反?
Samsung 影相勁都唔出奇嘅
不嬲都認為Samsung 手機影相屬主流級
唸乜野 唸經?
咁個正字又點打黎?
全部人都係用個唸字嫁啦
諗?我可能中文差
係真係影好多
你試下同一個位影同一樣野
對比下
柯文誓講得無錯,智者無法回答愚人問題
因為單反太重,我知專業既有分別
但我而家去旅行唸緊有冇需要買sony rx
定其實iphone x 都已經夠哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞