[持續更新]今日係香港保衛戰爆發第七十七年紀念日

423 回覆
211 Like 4 Dislike
1945年回到加拿大後,Philip 入讀了喬治亞·威廉士爵士大學(Sir George Williams University)教育科系,成為一名老師,後來結婚,生下一個女兒。他是少數在戰後恢復得不錯的老兵,身體也硬朗,不忍昔日戰友被遺忘,和幾位健在的老兵一起成立了加拿大香港退伍軍人協會(HK Veterans Association of Canada),幾年前成為主席。

他為在香港保衛戰中犧牲的戰友建造墳場,在加拿大故土立下「衣冠冢」。渥太華常有老兵紀念活動,Phililp 白髮蒼蒼,腳步沉沉,還是經常出席演講。去年,他參與的甘德中士紀念公園揭幕式,是他最近常常提起的故事。甘德中士是一隻大型的紐芬蘭犬,因為在加拿大甘德市被 Philip 所在的軍團收養而得名甘德,1941年時隨軍前往香港。「甘德非常勇敢」,Philip 說。他回憶甘德的三次英勇表現,第一次是在日軍登陸鯉魚門沙灘時,甘德衝上去咬住日軍的腿。第二次,甘德靠吼聲令行進中的日軍改變方向,沒有撞上躺在路邊的加拿大受傷士兵。第三次,一枚日軍手榴彈滾到 Philip 和6名加拿大士兵腳邊,甘德叼起手榴彈衝向敵營,就此犧牲。

2000年,甘德在渥太華被授予了英國的迪金勳章(Dickin Medal),堪稱動物界的維多利亞十字勛章。去年8月,甘德與養育牠的士兵 Fred Kelly 一起,有了自己的雕像和紀念公園,就立在甘德市。

而比起加拿大所做的紀念,Philip 對香港的紀念和保育狀況很是擔憂。他得知民間舉辦香港保衛戰75週年紀念活動,很感欣慰,細細看了記者發去的照片。但一個最近到訪香港的老戰友告訴他,他們戰鬥過的黃泥涌峽久欠打理,山林間已「一片混亂」。

「我覺得我們應該告訴香港政府,要好好保育這些地方。因為這裏曾經發生過很重要的歷史事件。」Philip 說。

聖誕節又要到了,苦戰與集中營生活已經過去75年,他現在能夠說出,自己對香港仍感親切。戰後,他曾三次訪港,最後一次是在2005年。「參加香港保衛戰,是否改變了你的一生呢?」採訪的最後,記者還是忍不住拋出這個老土的問題。

「絕對是,一定是。」他說。
https://mpweekly.com/culture/cu0001/20161223-17665
respect
原本個plan 係42年先打

諗住守醉酒灣防線守半年, 等馬尼拉嘅美軍或者新加坡/印度嘅英軍黎幫拖

最尾變左做唔夠人守, 美國佬連自己都收埋皮
城門三個鐘畀人破咗
城門原來放一百人守, 最尾得廿幾人

btw 人多都冇用, 個通風口大到可以被聖誕老人派禮物
羅富國徑
唔係不忘派軍,係英國嘅宏觀戰略中,香港根本就可有可無
(乜鳩《遠東戰爭備忘錄》香港作為反攻日本嘅基地根本就係廢噏,人地地中海同大西洋都危危乎,邊度有艦隊抽出黎反攻 )

英國根本就冇諗過認真守香港,甚至有考慮過撤出守軍
只係因為1941年夏天因為德國展開巴巴羅薩行動,令到其他歐洲戰場嘅壓力減輕,英國先至增兵遠東地區
留意番,增兵係指調派Z艦隊(威爾斯親王號同反擊號)增援新加坡,諗住威懾日本

至於香港,英國做嘅只係寫封信俾加拿大,想佢增兵香港 ,信中寫著目的係「共同震懾日本」,所以加拿大派咗兩營新兵過嚟香港,已經超出英國原本想像,只係冇諗到一落地就要打仗(諗住要打仗就唔會派新兵 ,盟軍諗住日本係1942年夏天先會發動攻勢),呢點#27樓寫得好清楚

所以總結就係英國從來都唔係派軍「對付日本」,而係「威懾日本」(呢個行動有美國支持,美國亦有增兵菲律賓)

而日本亦都冇畀嗰幾隻戰艦同埋增兵威懾到,係1941年12月就發動「南方作戰」,威爾斯親王號到最後都冇撚用,12月10日就被日軍擊沉,仲早過香港淪陷

仲有日本從來都唔係德國嘅傀儡,日本好有自己打算,所謂二戰更加似係三場戰爭:盟軍VS德國蘇聯VS德國同埋盟軍+中國VS日本
順帶一提,當邱吉爾知道威爾斯親王號被擊沉後,邱吉爾嘅第一句係Are you sure it's true?

In all the war, I never received a more direct shock ... As I turned over and twisted in bed the full horror of the news sank in upon me. There were no British or American ships in the Indian Ocean or the Pacific except the American survivors of Pearl Harbor, who were hastening back to California. Across this vast expanse of waters, Japan was supreme, and we everywhere were weak and naked.

邱吉爾話由大戰開波到呢一刻未受過咁大震驚,係1942年嘅12月,盟軍由印度洋到太平洋嘅naval supremacy完全被日本打破 ,以後盟軍反攻就後話啦,所以真係唔好太低估日本,邱吉爾就係因為太自信所以先以為派一艘treaty battleship去新加坡就可以震住日本
啱,最多係北角登陸嗰度打過下
其他都走哂上山打
從白人手上解救香港
雖然係propaganda, 不過呢個概念本身假唔曬
任何抵抗行為都係浪費資源 (仲會令砲火波及平民

部分同意,其實走就走啦,唔洗用「令砲火波及平民」或者冇勝算呢個嘅藉口

戰爭係講緊國家之間嘅交鋒,從古到今平民喺戰爭中都唔係重要嘅考慮因素(如果一早預測到戰爭,可以轉移嘅貴重資產同埋重要人物)撤退只係為咗得到戰略上嘅更大好處(例如退守香港,全力保新加坡),呢個戰略好處最終可以取勝從而保住每一寸國土

如果避免「令砲火波及平民」係重要嘅話,咁嘅話不列顛空戰放棄抵抗就唔會令砲火波及倫敦 ,同理,中國係1936年早戰日本又係勝算甚少,一傾全國之力打滬會戰同南京保衛戰,可見咩嘢「冇勝算」同「令砲火波及平民」係完全唔成立,只係美化同合理英國撤防嘅行為,背後更加重要嘅考慮係對全盤戰略嘅影響,而係英國嘅戰略上香港的確唔重要 ,「冇勝算」同「令砲火波及平民」係寫出嚟俾唔理解戰略嘅人睇

而呢個post大部分都係講緊戰術層面,但係香港保衛戰嘅部署同整體英國嘅戰略好有關係
英國人好重視正當性
如果唔派兵 侮辱自己大英帝國嘅架之外
將來同國民黨爭香港會多重風險
就算收得番都會被反英嘅人屌
呢個都係英國唔打巷戰其中一個原因
因為肥邱本身係一個極端民族主義者 佢作為前海軍大臣 佢係非常引皇家海軍為傲 佢派兩艦去威嚇日本戰略上係合理 只係冇諗過日本完全冇怕佢 更甚POW係我上面講過係皇家海軍最新(強就...hmmm 都算既...)POW參加過打擊德國最強既BSM(至少肥邱眼中係...同埋POW由於俾人拉夫上陣 俾BSM老強咗一陣 )但肥邱眼中根本無點放班Jap入眼內 所以POW俾Jap打沈 仲要俾飛機打沈所以佢先咁
講得冇錯,呢個都係考慮因素,個問題在於點樣喺光榮戰敗(都係長遠戰略考慮)戰略分配之間make balance
我想講嘅「冇勝算」同「令砲火波及平民」正正就係寫畀班重視正當性嘅人睇
其實英國要顧慮嘅嘢太多,綁手綁腳,如果冇美國、蘇聯幫拖,應該都幾難攞返失土
呢個都算係民主制度嘅弱點
佢派得一艘POW點夠 起碼派半支RN去就差唔多(差唔多可以震懾),不過佢都冇咁多船可以派去Far East,RN死症係任務太多,又要反潛又要護航又要打decisive battle,地理上又要兼顧北海、大西洋、地中海、遠東,根本資源就唔夠,冇咁大個頭想戴咁大頂帽梗係搞唔掂,其實佢整少啲cruiser就有資源去capital ship,但問題係分佈喺世界各地嘅大英帝國國土又需要海量嘅cruiser去保護

仲有一個問題係RN始終仲未意識到carrier嘅重要性,認為battleship先係最重要,其實IJN一樣意識唔到,但係就無意中將carrier放咗喺operation中好重要嘅位置(用嚟保護battleship)
巴打講得啱
海外領土可以日後搶返, 本國輸左就真係game over
我話只考慮香港利益嘅時候, 確實係如巴打所言冇戰略考慮
其他就係聲譽同士氣問題, 唔重複啦
的確 RN真係多野做到痴線 就係咁先害到hood俾人一炮收皮 英國唔夠資源真係死症 因為冇錢先死守條約結果局限到CA CL數少到唔合理 不過以IJN既戰力半支RN真係未必夠砌

Btw日本CA點解可以咁出色主要係因為海軍假日之下限制咗BB數量之下 日本比起USN同RN更著重於攻擊後兩者(USN偏向保護貿易路線 RN偏向巡邏殖民地 IJN反而真係冇乜野做)係條約IJN為咗追上RN同USN既火力優勢 對CA既地位唔同RN同USN巡邏用而係真係當次BB一級既船去設計 反而設計出啲變態船

反而USN自1930年代開始啲設計大部分都正確真係好勁
https://www.facebook.com/149029388765171/posts/775835806084523/
1941年12月21日下午,莫德庇向總督楊慕琦表示戰敗在即,後者向倫敦發電文,請求投降條件,以免戰火波及人口稠密的維多利亞城,造成更多傷亡。倫敦時間下午3時30分(香港時間晚上11時30分),英國政府經開會討論後向香港發電文,命令香港總司令及總督抵抗至最後(resist to the end)。

英皇佐治六世、陸軍部長先後向香港發電,鼓勵守軍堅持下去。接下來,英軍不再反攻,死守陣地。為免重要物資落入日軍手中,殘餘的砲台奉命砲擊九龍半島的油庫及倉庫。這場註定不會勝出的戰役,走到結局只是時間的問題。

圖:英報每日快報《Daily Express》1941年12月20日頭版。當日下午6時30分(香港時間21日凌晨2時30分),英國首相邱吉爾知悉日軍登陸香港後,向香港發電文,命令不得考慮投降,「全力實施內線防禦」,戰至最後一人。

King George VI係我最鍾意嘅英國君主
其實英軍以劣勢兵力打到咁已經超水準...更何況日軍有優勢數量嘅戰機同後勤,香港孤城一座,其實真係無解....

以香港個地形、城市格局嚟講,除非好似好蘇軍咁死令打到底,睇怕全港玉碎都殲唔到90%嘅攻港日軍。

呢班英雄選擇走去打呢一場毫無勝算嘅戰爭,係為大義犧牲,實在不能被遺忘。

btw 向英軍致敬!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞