[持續更新]今日係香港保衛戰爆發第七十七年紀念日

423 回覆
211 Like 4 Dislike
咁其他華人接近文盲
你阿爺都叫溝通到高一級好正常
高一級多包米架la
民國唔係淨係面對日本入侵,仲有共黨長期搞動亂搞分裂,伺機推翻國民黨,蔣介石亦無考慮堅守南京,將主力全部撤走,留係南京嘅國軍當然無戰意可言,大部分都同平民一樣走難。
新加坡係英國嘅東方直布羅陀,英聯邦近十萬大軍重守新加坡,香港已經失守,馬來半島英澳聯軍亦一路撤退到新加坡,係新加坡嘅英澳大軍幾無士氣可言,加上部署失當,新加坡戰役只係打左7日,英澳八萬幾大軍扯白旗,成為英國對外戰爭嘅最大規模投降。
相對之下,香港因為已被日軍包圍淪陷只係時日問題,英國都只係叫加拿大派兵撐場,新界防線雖然初步成型但人手嚴重短缺,日軍派出精兵都驚訝城門防線英軍人手單薄,幾日就打到去九龍,香港戰役可以拖18日,除左日軍要渡海同香港地形複雜外,當然唔少得駐港英軍同加拿大部隊係絕望下仍發揮堅毅。
丘吉爾知道香港不可守不肯增兵,但仍要駐軍盡力死守香港,就係預期香港失守勢必打擊星馬英軍士氣,會引發遠東駐軍兵敗如山倒,可惜預期成真。
面對日軍嘅機械化部隊,江浙一帶地勢平坦,無險可守,上海國軍主力損失慘重已證明日軍係外面合圍已可截斷補給同退路,南京係上海戰敗後已經被蔣介石棄守。
幫推 順便糾正譯文
密得塞克斯營 應該係米德息士營

巴打對香港咁有心 唔應該錯喺呢啲小問題上面
下次會留意
喺連登我好難做啲咩
希望大家咩立場都好
最緊要有適當嘅原因 史實支持
盲反是不對的
當年唔知點解炸橋都可以炸剩啲
最後日軍都係輕鬆過橋南進
可能我會摷多啲日佔時期同光復嘅資料
朝早再更新
middlesex係釋做 "米杜息士"
[軍政府時期]
日佔時期初期,酒井隆實施戒嚴令,日軍於九龍尖沙咀半島酒店發布行政指令。日本軍政府(包括政治部、民事部、經濟部、司法部及軍事部等)制定嚴厲的法例及設立管轄全港市民的政府。共有7000多名戰俘(包括英軍及市民)被囚禁於深水埗和赤柱的戰俘營,戰俘備受飢餓、病患之苦。同時日本軍政府封鎖維多利亞港、控制海旁的貨倉。

1942年1月,香港警察被徵召成為憲兵。日本憲兵將警區分為5區,東香港、西香港、九龍、新界及水警。總部位於香港島中環前法國外方傳道會大樓(今前香港終審法院)。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞