[持續更新]今日係香港保衛戰爆發第七十七年紀念日

423 回覆
211 Like 4 Dislike
老實講 我唔清楚民國歷史
雖然都知佢好仆街
但係呢個前題下 我冇資格講反國民黨
但反中共是必須的
國民黨喺香港保衛戰相信有一定程度頁獻
雖然可能作用不大
但凡為香港犧牲嘅 其實都值得尊重
釣魚台關唔關事 雖然又好似關美日啲條約事
1937年77事變
1938年11月3日,大日本帝國總理大臣近衛文麿發表「第二次近衛聲明」,號召建立「大東亞新秩序」,欲樹立「日滿中三國相互提攜,建立政治、經濟、文化等方面互助連環的關係」,以大日本帝國、東亞及東南亞「共存共榮的新秩序」為目標。(wiki大東亞共榮圈)
1941先進攻香港
絕對唔係打敗仗就不平等條約
如果戰敗就不平等, 日本都可以收返台灣, 德國都可以收返青島
冇錯, 條約就係條約, "不平等"只係走數藉口
所以國民黨繼承清朝版圖
而果個清朝版圖冇包括香港(因為已經割讓走左
我聽日再update香港保衛戰啲野
喺香港教科書嘅定義 係
但係你係戰敗國其實好合乎常理
https://youtu.be/g0-KYkj9Wn8?t=1597
城寨有節目講過香港保衛戰, 國民黨同英國合作嘅歷史
for reference
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞