[持續更新]今日係香港保衛戰爆發第七十七年紀念日

423 回覆
211 Like 4 Dislike
O CANADA
加拿大派出兩營參與香港戰役——溫尼伯榴彈兵團 (Winnipeg Grenadiers) 及皇家加拿大來福槍團 (Royal Rifles of Canada),共計1975名士兵,而他們大部份都十分年輕。

當時,盟軍估計日軍不會於短期內向英國宣戰,所以安排加拿大士兵先到香港接受訓練,為戰事作凖備。加拿大軍方派出曾任渥太華軍事訓練總監的羅遜(John K. Lawson)擔任加拿大軍司令,可見當時的部署。

香港浸會大學歷史系助理教授鄺智文接受BBC中文網訪問,解釋當時為何加拿大會派軍支援香港。「這是盟軍加強亞洲防線的其中一個部署……盟軍的計算是,澳洲軍隊正前往馬來亞,美國兵去菲律賓,假如加拿大亦派兵,就能營造國際壓力,阻嚇日本。」
不過事與願違,日本突然開戰,令香港守軍措手不及,而加拿大兵亦死傷慘重, 死傷率高於50%。其中290名加拿大兵在戰役中戰死,另外264名加拿大兵在被俘期間身亡。

鄺智文說:「加拿大兵在香港可說是全軍覆沒,是一個國家悲劇,所以戰時他們其中一個口號是Remember Hong Kong。」

香港保衛戰對加拿大人是沉重的記憶,而時至今日,加拿大幾乎每年都會出版有關加拿大人參戰的新書,傳承歷史。

專研香港歷史的高添強感嘆港人已遺忘這段歷史。「八十年代這麼多香港人移民加拿大,有多少人知道二千名加拿大士兵送到香港當炮灰?香港人對歷史沒有甚麼感覺。」
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/china/2015/09/150902_hongkong_wwii_forgotten_history
後面有講守軍防禦力問題 有興趣可以click入去睇
BTW想講
話英軍 加拿大軍hea守香港嘅人
小心生仔冇屎忽 死於非命
不如一次過啦,既然今日係紀念日子就一次過睇晒佢啦,香港人咁忙第二日就唔記得咗個post啦
OK 可能要多少少時間準備
浩氣長存

圖片來源係第一頁條片入面 入面相對呢到詳細啲
講咗好多英軍嘅問題
不妨睇睇

各戰壕中 相個呢部分最具歷史意義
但係香港政府 零保養
Btw順手屌鳩啲飛仔 部分玩War game嘅仆街
屌你老母尊重下歷史 唔求你幫手清潔
你咪撚特登整污糟
老老實實,齋守港島都守到咁多日。
酒井隆柒係其中一個因素,其實都證明香港守軍幾勁,百折不屈
特別係黃泥涌峽戰事
關於城門碉堡仲可以睇下呢兩條片
https://youtu.be/ScAjjlgBl1A
https://youtu.be/ON3taphdLDk
呢兩條都係hku建築系d prof拍
其實hku都有d科係會講下香港保衛戰嘅歷史
CCCH9031仲會帶d學生去唔同砲台同碉堡遺跡睇下
但我覺得呢d野應該中小學就教
又學識咗好多野
其實香港仲有啲有心嘅人為戰士發聲
早十年前,大大台新聞每年12月8日都會報日軍偷襲珍珠港,同埋日軍入侵香港,
近幾年已經黨霉化成CCTVB,對香港嘅反法西斯歷史同犧牲軍人隻字不提,全力篡改歷史,淨係片面宣傳中國共產黨對打敗日本居功至偉。
香港政治評論員兼律師桑普批評指,港九大隊「只集中力量打擊國民黨勢力,根本無抗日意識」。他同時認為東江縱隊港九大隊,只是扮演救傷、轉移、營救戰俘等角色,並無武裝對抗日軍,與英、加兩國軍人參與「香港保衛戰」當中,與日軍正面交鋒,戰略層次完全不同。他批評東江縱隊港九大隊待英軍撤退後取走英國軍人槍械,建立地下組織在香港進行情報收集工作的行為。並指這成為了中共建政初期,香港地下黨(新華社及港澳工委)領導人員的前身。

有香港學者指,在西貢區傳教的天主教神職人員成為港九大隊針對對象,1942年內三位在區內工作的傳教士黃子謙 、郭景芸、丁味略先後被人謀殺。其中,根據天主教香港教區檔案的紀錄,其中神父郭景芸於1942年被港九大隊俘虜並殺害。
中共 根本借國難建國
屌你老母
呢啲內容、爭議喺CCTVB絕對聽唔到
好慘
後生仔離鄉咁遠黎香港幫盟友防守
仲要冇得守咁濟。英勇犧牲完
當地人都唔重視呢段歷史
原來國民黨咁遲先宣戰
巴打你不妨講多啲
得我一個撐好快沉底
仲要畀啲二世祖話佢地Hea守嗰下先慶
港共政府多方面赤化洗腦
唔係認真自己去了解跟本唔會知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞