[持續更新]今日係香港保衛戰爆發第七十七年紀念日

423 回覆
211 Like 4 Dislike
我話你含血噴人呀
我話知個陰謀論係邊個作出梨
拎陰謀論出黎叫人唔好信證據咩意思
點解連登仔成日忽略印兵

淨係選擇性講英兵同加拿大兵嘅犧牲
係咪先入為主覺得蝻亞冇貢獻
唔好講香港 如果冇咗印度兵
英國係wwi 同wwii都會好唔掂
wwii冇咗印度同蘇伊士之後,大英帝國即刻土崩瓦解

同埋英國係遠東嘅整體表現真係好差
唔單只係d殖民軍團廢
連指揮部署都好廢
唔知如果當年開戰前執一執條Gin Drinkers Line
冇左金山個漏洞位
條東方馬奇諾防線可以守到幾耐
sorry, 係我誤會左
香港人一路以來都漠視咗呢段歴史,就算有認知都通常係對日本仔嘅深仇大恨,上一代就好深刻啦對蘿蔔頭,但係對香港守軍就好似完全冇印象咁,其實佢哋先係其中一班我哋最需要感謝同記得嘅人

其實香港又唔係叫做抹殺緊呢段歷史,只係政府放埋一二邊唔理,冇移除佢哋嘅痕跡嘅同時亦唔會推廣佢,所以先至咁少人知。

好似啱先過咗嘅Remembrance Sunday咁,年年都有不過年年都冇人去,就算戴Poppy都被人笑做作懶係野
成個文化完全發展唔到
連加拿大都記得嘅呢段歷史,生於呢片土地嘅我哋竟然完全冇人理咁濟,講出嚟都羞家

我哋又再睇吓今年WWI 停火100周年倫敦嘅環境

呢個只係Whitehall其中一個街口,嗰期成個英國都會見到大量Poppy,大家都知道每年又到呢個紀念嘅時候啦

前兩日先見到皇家退伍軍人協會用慈善基金買日本車,有啲諷刺
中共唔幫手不特止仲要打番國軍轉頭
連登有啲人係咁戇鳩
以為自己好威
上面有片有提及到
今日更新我摷會唔會有多啲資料
點解連登仔成日忽略印兵

淨係選擇性講英兵同加拿大兵嘅犧牲
係咪先入為主覺得蝻亞冇貢獻
唔好講香港 如果冇咗印度兵
英國係wwi 同wwii都會好唔掂
wwii冇咗印度同蘇伊士之後,大英帝國即刻土崩瓦解

同埋英國係遠東嘅整體表現真係好差
唔單只係d殖民軍團廢
連指揮部署都好廢
上面有片有提及到
今日更新我會摷有多啲資料
請問咁多位巴打清唔清楚當時佢地衣著既顏色?
我想colour佢地

你講緊呢啲
日本已經佔領左中國東部發達地區, 大把資源, 邊有可能戰敗
不過日本是被 美軍打到收皮

支那由頭到尾都是被捱打
https://www.youtube.com/watch?v=owHeqQb8YPU
廿分鐘嘅版本
其實我好難打得好詳細
因為好多重要資料都係口述
所以希望大家睇完簡介
自己再睇下片 搵資料

我摷料嗰陣 睇到英文版維基有Free French
有冇巴打知咩事
搵到了
日軍於1941年12月8日,即偷襲珍珠港的翌日,大舉進攻香港。在香港保衛戰期間,一些法國人加入英軍,為香港獻上寶貴的生命。

法國駐港澳總領事館代表、數名來自法國國際學校的學生、法國駐華海軍上校,海外法國人駐港組織Union des Français de l’étranger代表、數名退伍軍人組織代表及曾獲頒法國榮譽軍團勳章的二戰退伍軍人John Siewert 先生均出席是次舉行於刻有六名法國英魂的紀念碑前的紀念儀式。

儀式開始時,法國總領事栢海川先生向Royal British Legion Hong Kong & China Branch主席Christopher Hammerbeck准將頒發Souvenir français銀牌。其後他在演說中表示,六名戰士為自由而犧牲的勇氣令人敬畏。

Souvenir français de Chine的代表François Drémeaux先生致詞時提及,最近發現的資料顯示另有四名義勇法國軍人在保衛香港時,獻出他們寶貴的生活。他們的姓名因而值得被刻在赤柱軍人墳場上的紀念碑上。François Drémeaux先生代表Souvenir français de Chine,承諾為這四名軍人作進一步的研究調查,從而令後人不會淡忘他們的犧牲。

其後,一名法國國際學校的學生讀出當年一封法國戰俘寫給Armand Delcourt女兒的書信。法籍商人Armand Delcourt當年參與保衛香港,後遭日軍處決。信中提及駐港日軍於戰俘營,殘酷對待戰俘的情況。

最後,代表們在紀念法國軍人的碑前獻上鮮花,並高聲讀出六名戰士的名稱。參與儀式的人士進行一分鐘的默哀儀式後,一同唱出馬賽曲。而法國國際學校合唱團以動人的聲調演繹 Le Chant des partisans,為這次的紀念儀式劃上句號。
https://bit.ly/2PrU2pa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞