[持續更新]今日係香港保衛戰爆發第七十七年紀念日

423 回覆
211 Like 4 Dislike
諗住是但拉條片testing下 點知是但揀都揀左條日軍拍嘅片
1941年當年日軍攻港之際,香港大學決定對當時校內三年級學生頒發戰時學位,令當時戰時環境下得到學歷資格證明。當時攞戰時學位嘅學生,較有名嘅有余叔韶、黃麗松同何鴻燊等人
好似係差幾個月
幫推
支持
你諗下其實係絕望級防守 Z艦隊收咗皮之後其實基本上就算大馬守得住 香港都唔會頂到本土艦隊/美國海軍增援
政府純粹為士氣/面子而堅持打落去
國軍 唔洗再失領土已經偷笑啦, 仲話想反攻
英國當時認為日本同美國關係緊張必有衝突,屆時美國駐菲律賓嘅B17會協助打擊入侵香港嘅日軍。
英國評估無錯,美日真係開戰,但係比預期早超過半年,更要命嘅係日本突襲夏威夷同時入侵香港,日軍亦發動攻勢登陸菲律賓同關島,美軍都自身難保係菲律賓敗退,當然無力為英國係香港同馬來亞助戰。
就算1942年初,美國 英國 荷蘭 澳洲聯合防守荷屬印尼,四國艦隊同日軍海戰大敗,未能阻止日軍佔領印尼,荷蘭澳洲係印尼嘅地面戰都損失慘重。
其實英國班友大戰略上真係計得好凖 邱吉爾係大戰略上直頭係超曬前(超到當時技術追唔上佢既計劃)珍珠港一役真係對英國整體防禦計劃打到亂曬 冇咗太平洋艦隊支援亞洲艦隊真係乜都做唔到

不過日本個計劃係大戰略上係on9 但戰略上真係非常唔錯一層cover一層最後先拎真正目標 就算盟軍估到都乜都做唔到

Btw其實好似冇乜人講當時POW俾日本打沉個衝擊性仲嚴重過珍珠港事件
國軍 係東線白俄會戰 西線諾曼第 太平洋雷伊泰既時候發生乜事?

係大陸打通作戰呀
sor我唔記得盟軍方叫乜

係輸撚到甩褲呀 盟軍大捷既時候 國軍係近乎俾日本打到一分為二 如果唔係日本補給追唔上中華民國分分鍾可以等美國復國 到時就唔荒唔民國復興喇

老蔣9up計劃就叻 實行
上面條共國復興 知唔知點解你民國復興唔到 係因為你啲所謂既'兵'去到台灣爛身爛世 同整齊既皇軍比好似乞兒咁 仲要上到台灣好似強盜咁 咁都有民意反攻大陸既話未免太睇唔起人

以上內容訪問台灣老人提供
最後嗰到講多啲
日本同時打美國嘅夏威夷 菲律賓 關島,英國嘅香港 馬來亞,荷蘭嘅印尼,係因為日本好清楚英美對抗德日係連成一線,
美國雖然係1940年未直接派兵協助英國抗德國,亦唔介入日本打中國佔上海 南京 廣州,但日本南進馬來亞同印尼,就會挪到對日本擴大軍工需要嘅橡膠同石油,會大幅增強同美國抗衡嘅實力,就算日本唔打菲律賓,對美國係太平洋嘅勢力都有更大威脅。
所以日本預期一旦攻打馬來亞同荷蘭,美國插手機會係好大,如果彼實力強大嘅美國早一步行動,日本一切目標都難以達成,
所以還不如事前嚴加準備先下手為強,突擊夏威夷剷除美軍威脅,同時打菲律賓 馬來亞 印尼,係英美荷未及反應用最少代價拿下東南亞嘅資源。
首先POW即係威爾斯親王號係條約型戰艦(雖然係條約型入面攻擊力最一般個隻)但事實上防空火力配置 裝甲配置已經遠超珍珠港堆ww1戰艦(因為條約下冇乜更新過 呢堆船好多係之後近乎起過隻既程度修理咗)

更重要既係珍珠港事件係偷襲仲要係冇乜人係艦上既偷襲事件(都係令到美國人咁火既原因)但當時Z艦隊係全配武裝準備打擊日本登陸部隊 估計有可能艦隊決戰 但點知幾個小時就俾架仔打沉咗

呢件事事實上係當時係衝擊過珍珠港 因為西方人既海軍全配武裝都俾你班jap做低 証明班jap即使唔用下三流手段都可以打到你班西方人引以為傲既海軍收皮 可想而知係幾震撼

Btw其實好多人睇炮口徑就KGV廢 但其實KGV除咗炮口徑之外 裝甲配置同防空火力非常優秀(其實好多on9話RN衰落係因為俾CV收皮 但真相係RN前衛到一早已經優先考慮到防空問題 即使warspite大改之後多咗動力室空間RN冇加動力反而加多咗個防空彈藥庫可見一斑 同期IJN同RM...)但事實上KGV除左俾日本同老美水咗之外 設計上一定勁過堆WW1船好多 仲要唯一keep到條約限制35000噸內

當時RN設計部直頭串到收到法國海軍同意大利海軍設計圖發現咗over 1000噸竟然話 正常吖因為佢哋冇咁既能力正確估計隻船噸位去到35000噸所以可以放過佢哋
係美國角度 你打中國都算 雖然係會損害到美國利益 但有部份係光頭自己攞黎 特別上海個獲 但日本之後狼到公然入侵西方人殖民地(法屬印度支那)呢一下無論大戰略定面子上都令美國同西方人不滿 迫使美國人認真玩ABCD

根本ABCD係日本人自己FF出嚟玩人哋恰佢(已經唔止一次海軍假日個時明明救咗日本 仲FF人哋恰佢

所以正如你所講無論大戰略上定道義上都推到美國去制裁日本 但日本場閃撃戰真係打得好好
Z艦隊只係一支規模有限,倫敦認為有嚇阻同提升遠東駐軍安全感嘅小型艦隊。英國只係增援一艘戰艦一艘巡洋戰艦,並唔只因歐戰同北非吃緊,而係倫敦認為日本唔會係半年內發動針對英美嘅戰爭,所以1941年11月派出嘅Z艦隊只有兩艘大艦,直到日軍12月8日突襲夏威夷同香港,Z艦隊至出海去北馬來亞巡邏 (唔係去冒險增援已被包圍嘅香港),行動屬於偵查性質,但反而彼日軍發現再派機用魚雷打沉。
啱 根本打沈咗BSM之後德國手上既大型船已經比有限公司更有限公司 歐洲軸心國入面意粉海軍唔係座沉就冇油 淨返可能隨時過戶俾德國既維希法國海軍 所以事實的確有可能抽就更多戰力去亞洲

而Z艦隊既效用的確如你所講係小型威嚇用既艦隊 呢點都可見邱吉爾係政治上係頗合理

不過印象中Z艦隊出動主因為收到情報日本海軍已經出動所以北上偵查 所以以日本戰列同主流戰術講的而且確好有可能引發艦隊決戰
根本中共都冇歷史
成個中國領土都屬於佢地
根本老共就好似hoi咁 只係一門軍閥 最多係思想奇怪啲俾人槍打出頭鳥既軍閥 中共吹到自己當時可以國府分廷對抗咁

瑞典人真係睇得特別透
所謂抗日戰爭,絕對唔關香港事
國民黨都叫幫過少少
中共
根本中共都冇歷史
成個中國領土都屬於佢地
根本老共就好似hoi咁 只係一門軍閥 最多係思想奇怪啲俾人槍打出頭鳥既軍閥 中共吹到自己當時可以國府分廷對抗咁

瑞典人真係睇得特別透

打漏左唔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞