[持續更新]今日係香港保衛戰爆發第七十七年紀念日

423 回覆
211 Like 4 Dislike
國軍不足以擊敗日本,最多只能守住西部省份,但單憑國軍要打回沿岸城市及奪回南京幾近不可能,日軍精銳部隊係1943年都已調到太平洋同菲律賓,但1944年下半年仍然被日軍成功打通華北華東華南三個佔領區,若無美軍介入空襲打擊日軍攻勢,可能連通往重慶嘅要道都落入日軍手上。蔣介石係對日戰局大致穩定後,佢其實更擔心共匪 (嚴格嚟講係叛亂武裝) 會承勢而起。
日本發動太平洋戰爭同生產力同資源都係佢幾十倍以上嘅美國開戰,至會陷入全盤失敗。抗日戰爭雖然係美國介入下中華民國係勝利者,但真正嘅最大得益者係共黨。中共能夠幾年間取得大陸控制權係多得日本侵華同蘇聯(外國勢力)支持。
美國佬搞到日本經濟迷失唔知幾多年就有
因為當年話有東方馬其頓守到9個月
新加坡失守係因為炮塔向曬同一個方法再加估唔到日本人會踏單車進攻
國民黨有仲精良既德式機械司喎
唔好意思唔熟書
今朝搵返鄺智文本書先發現寫錯
Hi
今日多野做
I know that feel
聽日會摷啲日佔時期嘅民生問題
好多謝大家支持
開post嗰陣我自己都預計正經post好快沉
點知到而家仲有巴打keep住推
多謝大家
日本海軍係1944年底已經崩潰,5月歐戰結束釋放英聯邦大量兵力,日本本土同各佔領地嘅聯繫已經被英美海軍截斷,英軍已經準備反攻遠東,就算美國無係1945年8月用原子彈逼使日本提早投降,英國遠東兵力都足以係1945年底從海路反攻香港,一定唔使等1947年國軍打返去沿海。
我整保衛戰game嗰邊開左幾個月都係咁上下 依段歷史始終都係小眾先會留意 大家加油
btw巴打有冇入到fb個group叫the battle of hong kong都好多有料有心人分享好多資料,可以借嚟參加同分享

呢個
係啊,鄺智文博士都喺入面

第一日轟炸啟德嘅相
入面啲片唔知點share
冇入group應該睇唔到
public group嚟,就咁開條link應該都會睇到 應該最多都係留唔到言
呢啲係炸鳩香港嘅片段黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞