[持續更新]今日係香港保衛戰爆發第七十七年紀念日

423 回覆
211 Like 4 Dislike
總共抗戰咗幾多日?
十八日
[一九四一年十二月廿五日至一九四五年八月三十日]
[日佔時期]

香港戰役結束後,日軍在12月26日派出2,000人舉行勝利巡遊。隨著日本軍政府成立,香港「三年零八個月」的日佔時期就此展開,直到1945年8月15日日本投降、夏愨少將在30日率領皇家海軍重光香港為止。

投降的英軍士兵被分別扣押在赤柱、深水埗、亞皆老街軍營、寶雲道醫院、馬頭涌及北角等地的戰俘營。雖然第23軍在開戰前打算利用香港弱化中國抗日力量,而特別要求憲兵嚴禁士兵虐待華人,以免影響汪精衛政府形象。然而日軍部分部隊軍紀不良,亦有軍官縱容士兵,導致戰爭期間及英軍投降後大量戰俘、婦女及平民遭到虐待,構成戰爭罪行。

香港在餘下的太平洋戰爭未再發生大型戰事,但仍偶爾遭到盟軍空襲,而香港的抗日勢力則轉到地下作戰。其中獲救的賴廉士等英軍軍官創立了英軍服務團,與共產黨領導的東江縱隊合作營救盟軍戰俘,並為英軍在華南收集情報。此外,在香港戰事尾聲,不少英國軍官俱下令華藉及混血香港防衛軍士兵混入人群,以免淪為戰俘。這批士兵不少加入英軍服務團,部分人更參與香港志願連隨緬甸遠征軍特別部隊作戰。最後,皇家海軍在12月20日準備一隊魚雷艇隊,為滯留在港的陳策及部分英軍突圍之用。英軍在25日投降前夕,陳策等人一同在香港仔登艦,幾經轉折下突破日軍海上攔截,最終在29日逃到中國惠州。

成個Post最重要想講嘅係
Lest we forget

係就快手 應該好快滿
好post一推
留名慢慢睇
其實你地想唔想我按時序講落去
定係趁人少少自摺收皮
始終打南京果班 果陣差唔多日軍精銳 加埋守南京係岩岩先敗走左上海既國軍 仲要唐生智臨開戰前先棄城 無左成個司令部 邊有可能守到
如果當年日本贏咗,你今日都未必有AV/動畫睇。

你都未必有日本妹食

如果唔係美國佬,日本戰後都唔會有經濟奇蹟

崇現代日本ok,但係唔好崇戰前日本
起馬尊重下為港犧牲嘅英靈
你啱,日本贏左可能係亞洲納粹 ,日本妺係貴族
大英帝國,利申太爺係華藉英軍 ,好似打過日本仔,當年做司機,打輸左比日本仔捉左去沖港式奶茶
港式奶茶咩玩法
爺爺都係英軍,老豆係皇家警察(打d越南仔),我係漢奸
守到18日,真係超水準,唔明點解有人話係hea守...

BTW respect
想知多啲
有冇跪玻璃嗰啲
佢當年part time冰室,比日本仔捉咗去做廚房嗰啲工作
原來係咁
但當年戰時,冇咩食物,佢每次幫日本仔做完嘢剩係得一包好細嘅米(我唔知你有冇睇過葉問1果個肥仔打贏左啲日本仔可以攞一包米)每次喺日本軍區做完嘢都要身體檢查先可以出返去平民區,因為我太爺叫做整野好食,先冇比啲日本仔為難
好似係揸緊貨車嗰陣中迫擊炮 ,有啲野分享就係,我阿爺嗰個年代識小小ABC,已經比鬼佬上司欣賞,好似比普通嘅華人高一級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞