居屋2018(7)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
可以

但唔可以公司支票
但唔可以公司支票
但唔可以公司支票
啟德定凱樂?
啟德
不過凱樂應該同一情況
星期一先揀到 係唔係就會咁啦
巴打想揀啟朗 定 凱樂
啟朗 2房 5樓以上就得啦
其實真係唔洗J海景, 遲下咩都block曬你, 你38樓以上另計

後生多數會要-啟朗
老一輩會要-長沙灣

利申, 個人傾向啟朗, 前景+規劃+交通完勝
小弟傾向35樓以上望海三房
主要想望到個海少少就ok
只係估唔到e座咁誇張
我GE35星期一
巴打星期幾揀
我一家五口
我想高層兩房都殺
不過老人家覺得大啲擺多啲雜物
同埋兩房間多間房會冇咗半個廳
想低層三房都去馬
一家七口

一家七口、三代同堂居於美東邨的楊先生,因受重建清拆計劃影響,成為首日揀樓的準買家。他說,為了揀得心頭好,除了多次到屋苑地盤視察,更羅列多個心水單位。他指,自己的籌號排第29,故心水單位有29個,等候揀樓期間非常緊張:「見到頭十個(心儀)單位畀人揀走,內心好煎熬…手都震埋!」最後成功以約460萬購入於凱樂苑D座39樓04室單位,可以望到海景。

他坦言最想購買「樓王」單位,雖然最終無緣,但仍能揀到喜愛單位亦開心興奮,可以一圓上車夢,「喺香港上到車可以一勞永逸。」他更指上車後可免去定期被房署抽查資產的麻煩,改善家人居住環境。由於凱樂苑對出海濱位置,是「地王」的地盤,日後海景或受阻,他坦言「都預咗,喺香港地你今日有海景唔代表聽日有。」他稱已繳付5%的首期,日後主要由夫婦二人供樓,預計每月供款約2萬元,「都吃力㗎。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/300504/%E6%96%B0%E5%B1%85%E5%B1%8B-%E9%A6%96%E6%89%B9%E6%8F%80%E6%A8%93%E8%B2%B7%E5%AE%B6-%E6%8F%80%E9%9D%9A%E5%96%AE%E4%BD%8D%E6%89%8B%E9%9C%87-%E4%BB%8A%E6%97%A5%E6%9C%89%E6%B5%B7%E6%99%AF%E5%94%94%E4%BB%A3%E8%A1%A8%E8%81%BD%E6%97%A5%E6%9C%89
月供2萬,, 真係CLS
如果我係你,可能揀兩房
月供唔使兩萬,有剩儲起計劃私樓
Blk A Room 5 同Block E Room 5唔駛諗

諗下Room 6,7同埋 Block B

暫時都少人揀
如果你無物業 就俾十萬左右
有嘅話 俾五倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞