居屋2018(7)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
唔知綠長可唔可以用白表抽
如果得 白長入面如果有戶主就要還公屋

依家個勢 下年白長人數只會減
綠長用白長抽仲著數
房署唔做d野 只會令班綠長玩野
例如 老人轉戶主 出戶籍 再同非戶主成員申白長
綠長申請誘因太細 房署等收轉戶主申請
[member]其實個個慢慢都大年紀啦
我呀爸都係經辦事處先知道自己62可以排長者隊[/member]
知唔知佢地點計個入息上限?
佢入息上限係$28500
如果我一年12個月得一個月係過三萬
其他11個月都係兩萬幾 佢係計平均嗎?
其實綠長係無得用白長抽
你只有得揀唔用老坑個名抽白核/白單
仲未有日子/價單
固定月薪人士,其入息須以 2018 年 9 月 30 日未扣稅前的底薪 加
2018 年 4 月 1 日至 2018 年 9 月 30 日的固定或非固定佣金及津貼除 以(÷)6個月 加 2017年10月1日至2018年9月30日的年終花紅及 雙薪除以(÷)12個月 減 2018年4月1日至2018年9月30日強積金 或公積金總法定供款除以(÷)6 個月計算。計算方法,請參考[範例一]。

 非固定月薪人士,其入息須以2018年4月1日至2018年9月30日 共 6 個曆月的每月平均收入計算。(a) 受僱足 6 個曆月,以 2018 年 4 月1日至2018年9月30日的總收入除以(÷)6個月 加 2017年10月 1 日至 2018 年 9 月 30 日的年終花紅及雙薪除以(÷)12 個月 減 2018 年 4 月 1 日至 2018 年 9 月 30 日強積金或公積金總法定供款除以(÷)6 個月。計算方法,請參考[範例二(a)];(b) 受僱不足 6 個曆月,以 2018 年 4 月 1 日至 2018 年 9 月 30 日期間所得的收入總金額,除以(÷)該 服務時段相應月數或日數平均數減該服務時段強積金或公積金總法 定供款除以(÷)該服務時段相應月數或日數平均數。計算方法,請參 考[範例二(b)]。
香討有人話綠長收到揀樓信
唔知真定假
我綠長
未有
我想問核心家庭
夫妻係咪一定要註左冊先計
訂婚個d得唔得
梗係要註左冊啦 咁都要問
訂左婚就代表一定結咩
冥緍都得好似
睇左申請需知先問啦呢啲on9問題

夫妻(結婚證書必須在申請截止日期當日(2018 年 10 月 16 日)或之前已發出)
追舊post有人提會有兩個number GE GM

我屋企人用家庭兼長者綠表申請 話有剔晒格
但最後剩係得一個number G開頭 係咪唔正常?
定我理解錯舊post
你果個係申請編號
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2018/common/pdf/ballot/green-form.pdf
Search返你個申請編號就會有兩個揀樓次序
唔該晒...GE1700+ , GM3000+, 可以叫佢死心
其實個選樓次序是
綠重建 》 綠白長 1:1 > 綠白核1:1 定
綠重建 白長1:1 > 綠白長1:1 》 綠白核1:1

因為抽到白長000003x
綠白長1:1
白核仲未收到揀樓信
應該第25x-26x個揀樓
想買三房?
應該是3房了
狗衝3房
有無人收到揀樓信?
主任無同你地講2月先開始派咩
3月先派到白核
咁睇黎過完年先開始揀樓啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞