居屋2018(7)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
想問一問,抽左收到有編號張野,洗唔洗回信比房署之類
定係就咁等通知揀樓?
講漏左,我係綠長
呢排睇緊想抽2019居屋‧‧‧ 點知有一半都係粉嶺
仲要白表家庭 即係基本上抽中都係得返粉嶺揀
收到房署揀樓信?
冇收到信,我見上個post好多巴打收到信話要交文件
想知係咪白表先會收到,綠表就等揀樓咁
真心求教
wm1490
呢個no到我簡樓機會大唔大?
咩大細,地點都唔介意的話
係咪有得買機會都唔大??
同事白表家庭 排第5係咪冇機會
佢日日番黎好開心
單位總數 4431
重建戶家庭 196
綠長者 650
白長者 650
綠表家庭 1253
白表家庭 1252
重建戶單身 30
綠單身 200
白單身 200

即係
GE 000650 / WE 000650 或之前一定有,後過就要等人放棄
GM 001900 或之前一定有得選樓(1598開始買到市區機會較細)
WM 001400 或之前一定有得選樓(1100開始買到市區機會較細)
GS 000200 / WS 000200 或之前一定有,後過就要等人放棄
請問股票同股息只係俾最後淨值定要俾晒所有買賣statement?
佢揀樓次序第5定個抽到第5個波先
如果係揀樓次序第5坐底有市區1房
都可以開心下
如果係第5個波就
因為白核第3粒波先必中
白核係咪一定有千幾個單位配額?
係第5個波
因為我係咁計的
單位總數 4431
白綠各半= 2215

白長=650
白單=200
白表家庭=1365

但白長有2個NO, 頭先我CHECK過WE000159
佢WM個NO係WM001485
重覆NO的話, 是咪用左WE, WM就會失效的??
如果係係就1365+159=WM001524前係咪都穩買到??
不過我第一次買, 咩都唔識, 有錯請屌得細力點
有冇白單收到交資料既信
我又check過WE個號碼好前
但同時佢可以WM好後
我諗因爲佢WM唔係核心家庭
係咪應該重置揀左先除2?
在受房委會公屋清拆計劃影響的家庭及一人申請者獲安 排選樓後,其他綠表及白表申請者的比率為 1:1。
你啱
因為我以為重建係計綠表
thx bro
應該唔關事
因為we一定係核心
係因為白長核太少人第九個波都必中650quota
但佢係白家庭第九個波排5xxx
所以白長核唔中650之後白家庭條隊係唔會中得返
on9題,公屋住戶係咪唔洗準備入息證明
印張中白長around220咁上下有個係wm6xxxx 唔知點解
可能我記錯
知唔知交左入息證明
幾時會知有冇得揀樓???
白核第4個波收到Vetting
希望有得揀下

我岩岩睇到呢句,咁到底係計綠表定揀左先除二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞