居屋2018(7)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
如果我係綠表申請者 申請表上面有老豆老母
而本身張公屋屋契 老豆係戶主 亦都有老母同我個名

間居屋係我自己供 兩老都唔介意只係落我個名
請問揀樓嗰日,老豆老母需唔需要去?
因為佢地行動不便,去的話有啲麻煩
打電話去問啦
呢啲情況連登仔答咗都唔好信啦
想問果日幾點要到?
9am
係綠長定綠家?
填表果陣邊個係填做申請者?
房署會有律師 你唔一定要額外再搵
呢個case 好有危機喎
父母係公屋戶主 抽緑表要交返間公屋出嚟?唔係咁嘅咩
巴打我係we5xx仲有冇得揀南昌or啟徳?
寫左老豆老母公屋有名,肯定要交番間屋

如果靠一個供突然有日供唔到就齊齊訓街

再申請公屋都係唔比的

不過佢無寫話佢唔交嘅
佢講緊落業主名問題姐
如果用左綠長一定要落埋老人名
thanks 我都收到信 下午2:30
係唔係揀左先去銀行開本票 因為下午先開始會唔會黎唔切開本票
真咩?
白表、綠表人士輪流揀樓

在揀樓日期的個別揀樓時段內,在所有申請人士登記後,會按出席者的揀樓次序,以1位綠表及1位白表申請人士的次序排列,並按此次序安排選購單位。如有超過1名申請人士同時揀選同1個單位,則按有關申請人士在該揀樓時段經登記後的揀樓次序選購。

如果申請人士在指定時間前往居屋銷售小組,但在有單位可供選購的情況下未有揀選任何單位,會被視作放棄選購單位。申請人士揀樓後,須即日簽署買賣協議。如已選擇單位的申請人士未有在揀樓當日下午5時30分前返回居屋銷售小組簽署相關協議,會被視作放棄所選單位。

成功揀樓的申請人士須於居屋銷售小組辦理簽署買賣協議手續時,帶同相當於樓價5%(綠表)/10%(白表)的銀行本票,本票總數量不可超過3張,抬頭人為「香港房屋委員會」,用來繳付定金,房委會並不接受現金付款。

4. 成功揀樓後如何安排按揭?

利用綠表購買居屋,不論是申請新建居屋或從市場購買二手居屋單位,由於有房委會作擔保(設擔保期,以首次出售起計25至30年不等),最高可承造95%按揭;而白表買家則最高可承造90%按揭。

房委會訂明,買方須先確定本身獲得按揭資格後,方可辦理購樓手續。 買方簽妥買賣協議後,若需藉按揭貸款支付樓價餘款,應前往名列於居屋銷售小組公布名單內的銀行或財務機構,以房委會指定的特惠條件申請按揭貸款。
剛剛都問咗做中銀嘅朋友:

🏘 按揭

請提供借款人的﹕

1) 身份證
2) 地址證明(最近3個月)
3) 最近3個月的薪金的銀行月結單(可顯示入賬紀錄)
(如固定收入請提供近3個月,非固定6個月)
4) 最近3個月的糧單(2018年11-1月)
(如固定收入請提供近3個月,非固定6個月)
5) 原有物業出售之律師行文件。(臨時買賣合約)或供款表(payment schedule)
6) 其他個人債務資料,如私人貸款等(如有)
7) 稅單
😎 MPF(如有)
*如無帶可後補😊
巴打我係we5xx係咪要到3月頭月中先有信收?
想問下揀到/想揀/發夢想揀南昌嘅巴打們
有得揀你地會揀邊座、咩座向?
好多內園景

http://propertybox.hk/720/hoi-lok-court/
E、D座,西南
Thx
我自己係申請者 (清拆戶)
打極個電話都話繁忙
問返自己個屋村辦事署又叫我問返銷售小組
唯有用1823個app同埋今日繼續扮工打電話
希望仲有南昌2房高層D
開銀行本票總數不超過港幣十一萬八千(不超過三張)意思係可以開3張本票 每張最多可以十一萬八千定3張本票加埋不超過11萬八千?
有6樓以上都可以了
重置戶
買三房?
我唔知重置戶玩法係咪一樣
如果係跟返綠表玩法
除左綠長
其他應該都係淨係申請者去就得
不過打上去confirm好啲
當你買280萬樓
你要118000本票(1/2/3張加埋都得)再加162000支票
唔該晒先
諗住揀啟德2房 樓下係地鐵站好吸引
當然自己有考慮到2房都夠屋企人一齊住先揀呢到
thanks 啱啱有房署打黎解答話 本票要開最少11萬8000 無上限但網上寫不超過 唔知點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞