居屋2018(7)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
其實有冇得本票直接開夠首期個數??
房署職員話 可以開定首期數嘅本票 揀完如果少左就用個人支票補番 多左嘅話就按揭做少番多左嘅部分
有冇手足介紹去邊到做按揭rebate得最多同個rate靚d?
有冇WE3XX到5XX收到揀樓信等死人
少年, 等多一二日, 3月6已經去到4XX
白單最快起碼要4月啦?
打去仲未有揀樓日期,好撚慢
我估4XX係白長
白表會有人DQ
綠表少
Hk discuss 有人話:

3月6日:叫到GE215, WE382

想知邊到有消息話去到白長4xx?

希望大家多d交流消息
WE5xx苦等
Sor,睇錯左, 原來都係3XX
唉,睇黎WE7XX揀,到未到GE5XX揀, 1比1好公平
GE 1XX
未有信
GE100幾都未有信,唔會掛
星期一收到信
今日收到sms
要開定本票

房屋署已郵寄揀樓信邀請你於2019年3月4日上午09:00前往樂富居屋銷售小組選購居屋單位。請帶備銀行本票及個人支票於當天15分鐘前出席
大家會揀邊間做按歇?
係咪好易過壓測
巴打見你排得好前, 心儀咩單位?
其實諗緊如果有綠核轉去綠置居
會唔會影響白核簡樓次序?
唔會,
因為白核簡樓次序條隊都跟白核既人排,
綠核小左人, 只會影響到排得後既綠核會快D有得簡樓
其實揀樓次序個number係咩玩法?CM1 GE1 WE1 之後係CM2 GM2 WE2定GM 1 WM1先?

伸手一下,想問GM0005xx 有無機會揀到長沙灣2房
係都比我GE5XX揀左先
CM1-CM150簡曬之後先到 GE1 > WE1如此類推,之後先到GM1 > WM2
凱樂三房
之前有爸打分享,比揀樓紙銀行可免手續費,有冇爸打知呀?

- [ ] 揀樓程序如下

講下揀樓日程序,當你獲邀請揀樓,房署會發信(黃色的信紙,顏色可能有變總之就係果張揀樓紙)給你,講明幾號幾點同邊度揀樓,帶埋黃紙及住址證明出席,申請人必需親身出席揀樓,其它在申請表上的人士如果想做埋業權人也必需親身出席揀樓,揀樓當日早少少去到就得,到時會按排入房報到。

入房前請先去一去洗手間,之後聽簡介,內容大約係注意事項,聽完就等叫號碼,簡介房仔周圍會有電視即時Update邊啲單位被選擇,情況好似戲院揀位買飛咁,叫你號碼後會去另一間房仔揀樓,請注意:你只有大約一分鐘揀樓,請之前做足功課。

揀完樓會有張揀樓紙,內容大約係你揀咗咩單位,售價幾多,折扣率幾多等等,綠表最少5%首期,白表最少10%首期,呢個時間通常已經去到下午,跟住當然去買本票,樂富揀樓中心對面就已經係銀行,俾揀樓紙銀行做紀錄就唔洗俾本票手續費,食個lunch之後返去交本票。

交完本票等入房見主任,這是最後審查階段,要確保你買樓前仍然符合購買資格,會有一堆聲明和表格要填,事前記得做好功課,計好晒數,一切順利既話就簽臨時買賣合約,之後會有張飛仔俾你,話俾你知幾時返去攞文件,走得。

整過揀樓程序有快有慢,有人半日搞掂,有人要全日先得,視乎有幾多出席揀樓,預鬆少少時間會好啲,最好預全日。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞