居屋2018(7)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
白單38 237 好似好後
等今日揀樓巴打上來分享下個程序
後你小小 如果有得要就好
等更新
樓王極速被揀!52折居屋首日揀樓 逾百銀行職員搶按揭客

市價52折推售的新一批居屋3個屋苑今日起揀樓,房委會今日邀請超過100名申請者到樂富的客戶服務中心揀樓,並會分四個時段進行。不過準買家未揀樓,各大銀行已派出逾百名職員在樂富中心門口準備「搶客」,勢掀起一輪按揭戰。期間有銀行職員更一度進入中心,被職員請離場。早上9時開始揀樓,未到10時,468萬元的凱樂苑樓王E座3917室已極速被揀。該單位是一個實用面積約629呎的三房兩廁,有海景,呎價為7,440元。

有職員直言,「未試過咁墟冚,(銀行職員)仲多過來揀樓嘅人!」部分職員更穿上寫上「按揭專家」的紅色外套。

房委會提醒,今日出席揀樓的申請者,須帶備由房委會發出的選樓通知書;綠表申請者須攜同總數為HK$59,000的銀行本票,白表申請者須攜同總數為HK$118,000 的銀行本票,以繳付所需定金。若上述本票金額不足選購單位樓價的5%(綠表買方)和10%(白表買方),定金餘額須即時以個人支票方式繳付(不接受現金付款)。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190228/59312383
白核2550係咪唔洗諗?依家為咗間屋好慘好徬徨
有無人知GE寄信寄到幾多? 我GE3XX 日日開信箱都好似仲未收到
邊個巴打買左?
1. 首先 一堆人係約定時間前三個字 排隊入一間房睇powerpoint (排前排後無所謂)

2. 睇完之後 就真係跟返number排入去揀房室

3. 揀完房 就會俾張紙你簽 上面有寫埋幾錢 印花稅幾多

4. 之後就出去一啲櫃枱 有職員幫你搞嗰兩張支票(本票+個人支票)

5. 搞完之後 要同佢地約時間簽買賣約(咁岩撞正lunch time,要約lunch 後)

6. 未知 仲等緊

Sorry for 1999

暫時睇 六七成人揀長沙灣 其他揀啟德 東涌未發市

Btw 勿相認
巴打印花稅係用樓價幾倍計
張紙有寫兩個數
一個寫六十幾萬 另一個寫十萬頭
我都唔知點計
佢話想知就要打去稅局問
最後選咗咩單位?
六十幾萬
巴打你買邊度幾房?
白表?
2. 睇完之後 就真係跟返number排入去揀房室,想問下同一時間有幾多組人揀? 鬥快揀?
啟德兩房 唔係好高層
詳細就唔自爆喇

揀長沙彎嘅比起我想像中多
唔知係俾邊個數 定兩個數都要俾晒 我都唔知
零概念

綠表

同一時間大約二十至三十組 有啲人好似no show
跟次序入房揀
「應該」係前面個人揀完 先會俾下一位入去 有幾個櫃枱招呼你地
好想知個稅點計出來
咁都好D
起碼唔會同一時間俾人揀左
係唔係限左幾分鐘內搞掂?
好想快啲星期一去揀高層三房
good news
留返啟德2房俾我
俾你參考下

印花稅估值 * 0.03 (或0.15)分別得出兩個印花稅

而印花稅估值 / 售價 = 1.2296...

我睇自己份野計出黎 可能計錯架

詳情請致電2594 3202 / 2594 3168
咁佢又無講限時 我入去之前已經諗好晒 一坐低就講要邊個

入去之前都會有啲螢幕 俾你睇下啲單位賣成點
Good luck
我見其中一座 某個單位俾人由高層一直掃落去 掃咗十幾層
我無睇過長沙灣啲資料 唔知邊間
Good luck
幾時揀
咁多銀行職員
姐係唔洗理壓測啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞