[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (8)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
Thanks
我見呢張要入code先開到!
以為有少少唔同
加左 Maya 8日卡既speedtest

https://simegg.city/r_maya

速度並唔快, 我其實好suprise 點解會咁慢, 唔知係我黑仔定點. 人人用 IIjmio 個network 都超快, 我用係真係幾慢. 不論呢張maya 同 IIJmio 8日卡都係咁.

遲d 再加番mypacemarket 既 IIJmio 8日卡speedtest
https://simegg.city/r_iijmio6day

更新 IIJMjio 8日卡. 正如上面講, 我呢次係關西既速度, 2張試既卡係極度接近, 2張快就一齊快, 慢就一齊慢. 不過平均速度9成時間係得3Mbps. 似係個區太多人既問題令到我長期都處於低速. 唯一會快就係一早一晚個陣.

因為呢次主力係試Maya 個張卡, IIJmio 太多人試過係絕對無問題, 所以試既時間唔多, 做backup 為住, 我諗我用左唔夠10GB 呢張卡. 所以亦試唔到單日打爆data 既data 量.
遲啲打算試下張 Mypacemarket X IIJmio 31日卡 希望冇伏
ais sim2fly 4月1號開始加到6gb
唔知係到問啱唔啱
假如申請IIJmio Type A純sms同data月費卡
開通既話駛唔駛搵人係日本打電話?
定係香港都可以activate 張卡?
唔駛,
買咗張SIM去IIJMIO 申請, 之後等佢開卡就得

今次去東京+河口湖,用呢隻,同blog既資料有少少唔同。

首先係超級核電,起碼用15個鐘以上(因為未用晒電我已經返酒店叉電訓覺,所以冇試到實際可以用幾耐)。

其次係速度。醒唔起做speedtest, 真係唔好意思。但起碼同時2部電話上網+1部ipad睇youtube都唔會窒,相信大部份旅客都夠做。

不過就真係大舊同比較重。我就每日都擺入個背囊跟身,所以都冇乜所謂。
如果有speedtest 就更好啦.

係blog 裡面, 其實我都係quote 番其他人既comment. 不過如果你試過ok 的話, 咁其他人可以一試. 我都想睇下speedtest 如何.
搭單想問問,父母下個月去歐洲2星期左右
會去以下國家:德國、奧地利、斯洛伐克、捷克同匈牙利

佢兩個都用iPhone,出邊張卡好?
最好可以一早幫佢地set好先上機

3uk?法國orange?
thanks
如果你唔去的話, 簡單就 3uk. 慢, 不過應該相對地易攪.
我就係唔會跟埋去
所以避免麻煩先想係上機前攪掂
唔知係咪唔同, 不過你個張裡面細字寫得首1GB 係4G 速度. 賣50幾蚊得1GB data 就貴到上天
thx,我係想搵張卡做後備,可能分開行時用,主要用pocket wifi,見呢張咁平
平過鴨記!
鴨記見過最平$65
鴨記唔一定係最平
單已落

謝謝
我諗住去日本 沖繩, 去6日. 想問邊張抵用
幻想達人
想買sim2fly

https://t.me/crazymong
Tg thanks
剛剛係鴨記搵到檔賣$60
想問下ais 係唔係有得入錢打電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞