[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (8)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
我都想知,之前買左張8日。
下星期飛東京
logic 上應該係無分開, 不過咁多人試左, 10日明顯快好多, 我唔知原因, 淨係知結果就10日快
屋企人去完返黎先同我講張電話卡用唔到
好彩同佢地買咗兩款卡
邊張啊
掂啊,我都係有兩手準備先去

仲有張未開等下次用
自由鳥。名古屋機場
去左大阪3日 用爆左張4gb咭
心齋橋有無得買電話卡?
AIS一次過升哂8日同15日sim2fly去6GB

睇下附近有無 BIC CAMERA, 去賣電話果層, 買張 JAPAN TRAVEL SIM.
( 價錢可能同呢張相既有出入, 因為我上個月買左張 1.5G 只係 1998YEN+稅 )

新卡先有?
Japan travel sim 有兩個系列
第一個係2GB/3個月同1GB/30日
另一個叫「MVNO版」
1.5Gb同3Gb,兩款都係30日
未開嘅都會自動升級
嘩 都幾貴 不過我都去梅田望望
已落blog
呢個都落左blog
已落blog.
我剛去完大阪, 試左2張無限卡, 2張都係IIJmio 既docomo 回線.

第一張係只有台灣出售既Maya 8日無限

第二張係我地香港大熱代表, IIJMIO 8日無限

我未得閒出晒咁多張speed test 住, 不過2張速度極度相似. 要快個陣會一齊快, 要慢個陣就一齊慢..

呢張係Maya

呢張係IIjmio

我係關西咁多日, 除左一早一晚好似上圖咁係會上到6Mbps 之外, 2張卡9成時間都係徘徊係2Mbps 咁既水平. 好老實真係有d 慢, 不過普通youtube, facebook 係無問題. 我唔知咩問題, 不過真係咁多日都係咁既速度.

而最重要一點, 雖然2張卡速度一樣, Maya 個張我親身試左一日內用佢11GB, 無減過速. 我諗呢個係同iIjmio 最大分別, iijmio 之前有人一日內過5GB 就被docomo 限速.

有時間再update 其他speedtest
Maya嗰張我地有傾過但呢個價位比AJC難做好多

限速方面我知道嘅機制都係相同

同一機站 機站用量高 短時間大傳輸流量 非一般旅客使用方式

Docomo會有機會繞過我地直接限速
係, 理論上係應該同等對待, 2張卡.

不過, 我確實係一日內...其實應該講係8小時內我燒左Maya 張卡11GB, 亦真係無鎖過我速.

所以, 我唔知佢地點做.
有冇人用過 klook Wi-Fi 蛋?
睇緊呢間同banana wifi
見佢好平
BANANA好似仲平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞