[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (8)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
我會叫你租2隻蛋, kkday $28 蚊個隻.
都岩 不過手頭已經有隻紫米 可以順便試埋係日本用唔用到
日本拎個個? 唔經個d 機場
香港無限4G 既wifi 蛋, 好似得 KLook @ uroaming $20 一日個隻.

另外隻紫米, 你make sure 你買既sim 卡係softbank. docomo 卡係肯定會斷線.
https://tw.wifi-rental-store.jp/
用過幾次都ok
電大約八個鐘
呢間個拎機點同kkday 一樣
似乎kkday 其實係呢間既agent
睇過唔同
E隻wifi蛋今次去見有得開5G wifi
速度快唔少

同埋推介
MYPACEMARKET x AJC x IIJmio
大阪站

我用8日嗰張
第三日用咗17GB 比佢限咗速
去到第六日就正常返
上面張相係第八日
你意思係within 第3日用左17GB, 定係話 day 1 to day 3 total 用左17GB 所以限速?
Day1-3

Day1 hotel androoms shin osaka

Day8 關西機場
最尾用咗18GB到
非常有用info.

即係話張卡都係有上限.
我地喺mvno層面無set限制
但docomo會睇特殊情況限速24至48小時
正常用唔會去到呢個位
但for example喺幾個鐘內隊爆5GB以上
Docomo就會出手
明白, 即係docomo 既話就無得攪...

不過其實要咁爆好易, 呢度好多巴打睇片就一陣都爆. 有個巴打係每晚影完相upload 上佢隻SAN, 佢一個trip 用60+ GB data....
應該咁講, 係連登既population, 比普通香港人用既data 量係高好多.
其實sim卡前提是旅遊用
Sim2fly都係比5GB你
Three HK都係最多10GB(無優惠嗰陣時)
我地之前賣嗰隻Eznippon都set左2GB/日
So far AJC比返黎嘅extremely case只係單位數
所以呢度好多真係高用量既巴打, 係日本租wifi 蛋. 因為呢個係暫時唯一可以真係高用量既辦法.

我以前都係 EZnippon 既忠實fans 黎. 不過佢後來改左2GB / day 後, 我係真係唔夠用. 所以, 低用量既其實我係recommend 人用 3HK, Sim2fly 同你地個隻 IIJmio. (低過20GB 8日我都係叫佢地係低用量)
我幫你谷一谷就好快多d 人 hit 到你個boundary.

20GB /8日以內既, 你個隻我真係recommend. 因為真係夠快同低ping.
趁你係度問多句

https://24h.pchome.com.tw/prod/DYAF47-A9009B4CB

知唔知呢張有無你講個隻docomo 限制? 因為黎緊3月尾我本來諗住集運運佢番黎試...........

我因為插自家蛋用, 2 個人share, 保守估計我係一定過25G+ over 8 day
佢都有寫架

為了維護網路使用品質,請遵守各國的公平流量使用原則。短時間內大量上、下載,看影片或開直播等,有可能會被電信商判斷為異常使用而導致限速。正常的Facebook、Line聊天、瀏覽網頁並不會有問題

其實所有卡都有機會比docomo限速的
呢隻我地有攞過黎測過,呢個質素嗰價位呢、所以我地無入到
感謝, 我慳番2舊水.

我可能end up 同你買2張 Ijjmio 算...邊張爆limit 插另一張...

有無巴打用過tocoo既wifi蛋?
啱啱book車見到佢免費送
若果啱用我帶張club sim去頭尾用就算
利申:兩個人四部機用,一日起碼要2GB data
https://www2.tocoo.jp/en/contents/wifi/index

推到落底寫住無limit....有幾堅就唔知
thanks 潮偉巴
我睇下今次有無機會試下

Sim2Fly名古屋實測
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞