唔食狗肉其實唔係因為愛護動物

404 回覆
197 Like 19 Dislike
講咁多都無謂,食嘅自然會食,反對嘅自然會反對,不如食過狗肉嘅巴打講下好唔好食啦

http://mirror.s601.xrea.com/tsl/_1405/1400526680200.htm
你要食既咪去食得既地方食囉
點解一定要係香港食
http://m.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20140304/354251/
其實完全明白你地班愛狗撚ge心情
不過無養過豬 所以食豬無感覺
高質post 留明
好食就家畜家禽,難食/可愛就寵物

食同唔食都無所謂
下下咩道德/文化高低痴埋一齊講
就最on9
隔離有人post返19才子幾年前講狗肉既文
樓主用幾句做總結就開過個post
偷人idea扮係自己思想
點解一定要係香港食

我法國無人睇樓主標題黎討論
好似係講緊食邊種肉道唔道德呢個標準
係由某種強權所定

只要換左呢個強權,標準自然會變
呢個世界就係唔平等架啦 人類統治呢個世界

所以你同我都決定到食唔食邊種動物

由人去將佢地排序

好多國家都將貓狗當寵物 咪唔會食囉

某d 少數地方可能將豬牛雞當係神明 咁佢地咪唔會食豬牛雞

根本冇啦好嘈

你話你鐘意食狗肉貓肉 係現今就唔係主流黎架啦

咁想食果d 咪去返有得比你食既地方食飽佢
點解一定要係香港食

係由某種強權所定

係 有d地方食大麻合法添
類比高汁
講狗係幫左人好多 所以唔食佢 呢個係你既選擇 但係點解要將你既選擇加諸係他人身上?食唔係一個問題 因為一個生命既逝去先可以維持到另一個生命 呢個係大自然既法則 除非你可以光合作用 否則你都係殺生 無論你係雜食定素食

講話殘忍所以唔食狗既人 請移玉步上utube 睇現農場點虐待d動物

我覺得 食 唔係問題 人之所以有人禽之辨 係有惻隱之心 但係要生存係需要殺生 係唔可以避免 而我地可以做既係要人道對待佢地

之前19才子個篇話食狗=唔文明 真心係為抽而抽

一個地方文唔文明 用食物去判定已經夠on9 食兔 食袋鼠又點計?如果食豬牛就叫文明 食素係咪比食豬牛更文明 ?照咁既logic 乜都唔食 靠自己光合作用就超文明tim la

一個地方文明唔明 係睇佢地既宗教 公民質素 科技等 用食物去衡量係一個反智既行為 人可唔可以唔殺生 唔食肉?重點係睇點去對待動物 人道去對待佢地 而唔係反智地認為食豬牛就叫文明 

我之前睇過段片 講外國現代農場點虐待動物 難道咁就叫文明?反而我覺得佛學有d concept重文明 例如眾生平等呢d
我依家就係要屌9西方文明既偽善 選擇性大愛

食狗 食豬牛 在我而言冇問題 我自己唔食 但唔好干涉人地 呢個係人地既自由 無論食d乜 個重點係要人道對待

我知講到呢道就一定會有d濕鳩走過黎講話 如果你咁講 食人都得架啦 食人 同 食動物係兩回事 個分別係食同類 同食異類 本質上不同 所以唔好無限上綱

你呢篇野已經自相矛盾緊,你話個重點係人道對待, 我完全同意, 但問題係中國同香港既食狗撚, 都唔會人道對待d 狗囉,走去捉d 流浪狗, 或 偷人隻狗, 仲有d 係扑自己隻狗, 上面都有巴打講. 申手叫自己隻狗埋黎俾我扑, 扑完一下未暈, 佢驚到退後, 再叫隻狗埋黎,佢都真係on 99 咁埋黎比你扑多幾下, 根本食狗撚就唔會人道對待隻狗, 咁仲應該支持??? 同埋人要進步 , 等於我以前鐘意食魚翅, 鵝肝, 著羽絨, 宜加知道原來有問題, 咪唔食唔用囉, 皮制品都盡量減少. 雖然未能食素, 但都希望盡量減少對動物既冇謂傷害.

你再睇真d我有冇矛盾?由頭到尾我都支持搵支扑自己隻狗
重點係人道 無論係貓狗定豬牛羊 我依家就係要屌醒個班偽善撚大愛撚 狗就仆曬出黎維護 其他動物就wfc 大啖大啖食牛扒豬扒 對於生產過程不聞不問 殺狗黎食就唔得 但豬牛就可以

https://youtu.be/tKaCFyGdazo

好嘔心 但請愛狗人士睇人類點去對待其他動物
講狗係幫左人好多 所以唔食佢 呢個係你既選擇 但係點解要將你既選擇加諸係他人身上?食唔係一個問題 因為一個生命既逝去先可以維持到另一個生命 呢個係大自然既法則 除非你可以光合作用 否則你都係殺生 無論你係雜食定素食

講話殘忍所以唔食狗既人 請移玉步上utube 睇現農場點虐待d動物

我覺得 食 唔係問題 人之所以有人禽之辨 係有惻隱之心 但係要生存係需要殺生 係唔可以避免 而我地可以做既係要人道對待佢地

一個地方文唔文明 用食物去判定已經夠on9 食兔 食袋鼠又點計?如果食豬牛就叫文明 食素係咪比食豬牛更文明 ?照咁既logic 乜都唔食 靠自己光合作用就超文明tim la

一個地方文明唔明 係睇佢地既宗教 公民質素 科技等 用食物去衡量係一個反智既行為 人可唔可以唔殺生 唔食肉?重點係睇點去對待動物 人道去對待佢地 而唔係反智地認為食豬牛就叫文明 

我之前睇過段片 講外國現代農場點虐待動物 難道咁就叫文明?反而我覺得佛學有d concept重文明 例如眾生平等呢d

食狗 食豬牛 在我而言冇問題 我自己唔食 但唔好干涉人地 呢個係人地既自由 無論食d乜 個重點係要人道對待

我知講到呢道就一定會有d濕鳩走過黎講話 如果你咁講 食人都得架啦 食人 同 食動物係兩回事 個分別係食同類 同食異類 本質上不同 所以唔好無限上綱

你呢篇野已經自相矛盾緊,你話個重點係人道對待, 我完全同意, 但問題係中國同香港既食狗撚, 都唔會人道對待d 狗囉,走去捉d 流浪狗, 或 偷人隻狗, 仲有d 係扑自己隻狗, 上面都有巴打講. 申手叫自己隻狗埋黎俾我扑, 扑完一下未暈, 佢驚到退後, 再叫隻狗埋黎,佢都真係on 99 咁埋黎比你扑多幾下, 根本食狗撚就唔會人道對待隻狗, 咁仲應該支持??? 同埋人要進步 , 等於我以前鐘意食魚翅, 鵝肝, 著羽絨, 宜加知道原來有問題, 咪唔食唔用囉, 皮制品都盡量減少. 雖然未能食素, 但都希望盡量減少對動物既冇謂傷害.

重點係人道 無論係貓狗定豬牛羊 我依家就係要屌醒個班偽善撚大愛撚 狗就仆曬出黎維護 其他動物就wfc 大啖大啖食牛扒豬扒 對於生產過程不聞不問 殺狗黎食就唔得 但豬牛就可以

好嚴重既typo

好嚴重既typo

呢段片係咪黎自西方農場/屠房?
咁樣虐待動物我嚴重反對,
根本就係處理屠宰果班人先最無人性
唔好同我講咩文明國家/道德/普世價值/高……

食果班大部份係買,講到好似個個食果D人自己落手殺動物咁
我諗只有狗會盡一生去討好人類!
以前睇過條片,係講大陸食狗,隻狗其實只係放養係門口,唔比佢入屋,食淨嘅垃圾餸尾先分比佢,日復一日,隻狗都當左自己係呢個家嘅一分子
點知有日,大家過冬想加餸(絕不是窮),決定殺左隻狗黎食,個男主人係後邊想一棍打暈佢先劏,第一棍無暈,隻狗個頭爆曬缸,一邊眼打唔開流曬血,向後跳唔知發生咩事,跟手男主人叫隻狗過來,隻狗諗左一陣一樣信佢行左過去,然後第二棍,第三棍…
結果,其他人都笑隻狗咁蠢,比人打仲翻黎,抵比人食!

條片好細個睇,但每個細節我都入左腦
我諗咁多動物只有狗先會重複相信人類,無條件愛人類!

諗起個場景都眼濕濕
[quote]

isis都有成堆片睇佢地點殺人tim,咁同topic有咩野關係?
點解一定要係香港食

係由某種強權所定

係 有d地方食大麻合法添

食大麻正過食狗好撚多
同性戀都一樣
[quote]

isis都有成堆片睇佢地點殺人tim,咁同topic有咩野關係?

你logic fail
選擇性失明
再加上轉移視線
你想我點答你呀 大哥
其實我覺得唔係食同唔食既問題,係觀點既問題,唔可以用殘忍呢個理由去話食狗肉唔啱

唔食狗係因為佢地係人類嘅朋友係成立嘅立場,因為係用係唔係人類嘅朋友嚟define應唔應該食佢地

但只係唔食狗係因為殘忍嘅立場係唔成立,
因為唔只殺狗係殘忍,其他動物都係,(甚至係植物,但具爭議性),所以如果係用殘忍嘅立場
嘅話,但同時又食其他肉類,就會有矛盾
[quote]

你logic fail
選擇性失明
再加上轉移視線
你想我點答你呀 大哥

都係搵個極端例子jer
討論食唔食得 同討論者本身有必然關係
次次都話死返支那 雖則我係唔食
不過咁同耶撚叫同性戀落地獄有乜分別
講返啲有益嘅野啦
討論食唔食得 同討論者本身有必然關係
次次都話死返支那 雖則我係唔食
不過咁同耶撚叫同性戀落地獄有乜分別
講返啲有益嘅野啦

香港食犯法又多人屌,
大陸食合法又少人屌,
唔叫你死返支那食重可以點?

咁你要係香港公開食我都阻止唔到你既
其實我覺得唔係食同唔食既問題,係觀點既問題,唔可以用殘忍呢個理由去話食狗肉唔啱

唔食狗係因為佢地係人類嘅朋友係成立嘅立場,因為係用係唔係人類嘅朋友嚟define應唔應該食佢地

但只係唔食狗係因為殘忍嘅立場係唔成立,
因為唔只殺狗係殘忍,其他動物都係,(甚至係植物,但具爭議性),所以如果係用殘忍嘅立場
嘅話,但同時又食其他肉類,就會有矛盾

有point
劃一以動物黎睇 食狗比食其他動物殘忍係講唔通
爭議嘅係 寵物同動物、畜生 係咪能夠劃一通通只計做動物?所以食貓狗只係同食其他動物一樣殘忍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞