唔食狗肉其實唔係因為愛護動物

404 回覆
197 Like 19 Dislike
我諗只有狗會盡一生去討好人類!
以前睇過條片,係講大陸食狗,隻狗其實只係放養係門口,唔比佢入屋,食淨嘅垃圾餸尾先分比佢,日復一日,隻狗都當左自己係呢個家嘅一分子
點知有日,大家過冬想加餸(絕不是窮),決定殺左隻狗黎食,個男主人係後邊想一棍打暈佢先劏,第一棍無暈,隻狗個頭爆曬缸,一邊眼打唔開流曬血,向後跳唔知發生咩事,跟手男主人叫隻狗過來,隻狗諗左一陣一樣信佢行左過去,然後第二棍,第三棍…
結果,其他人都笑隻狗咁蠢,比人打仲翻黎,抵比人食!

條片好細個睇,但每個細節我都入左腦
我諗咁多動物只有狗先會重複相信人類,無條件愛人類!

好慘, 睇到好sad, 如果有片一定會share 比班支持食狗肉既人睇
香肉係堅正
食完好䁔

養豬/雞/牛佬個仔笑你2個既觀點

我笑你無能力分辨養嘅種類

你諗清楚再講,謝謝

睇唔明就虛心d ok?
普世價值唔一定等於係正確嘅價值觀
覺得食魚ge人好唔文明
利申 有養過金魚
講真就算香港有人食
呢度始終多華人
我覺得唔食狗肉係唔食動物既起點
外國勁多素食者同餐廳入面都基本有素食選項
呢d 就係由下而上的推動力
有左貓狗呢個接近人類的契基之後
選擇素食既理由亦都多左
睇唔出做唔到一百分所以連50分都唔好做既理論係邊

起點應該係善用食材
心肝脾肺腎
手腳頭尾都唔好浪費
唔係一邊高呼動物權益
一方面就製造大量
本來應該成為食物
而因為你嫌核突而丟棄ge廚餘

試諗下 【香港嘅文化就係唔食狗】
如果係一種统一性思維
呢種post點解可以不停出現

係高登/連登都有班人要逆主流黎突出自己識得思考/有洞察力架啦

事實表明左主流唔識得思考,無洞察力
不能讓其座大

唔點覺得連登仔又好識得思考,只係網上身分隱藏講錯野同講鳩野嘅代價細咗而多怪論

主流就一定係跟風唔識思考
你有冇思考過?

所以話你無洞察力

咁你有咩insight咁爸閉?

我洞悉到再應你都多餘

哈哈哈
以前睇過條片,係講大陸食狗,隻狗其實只係放養係門口,唔比佢入屋,食淨嘅垃圾餸尾先分比佢,日復一日,隻狗都當左自己係呢個家嘅一分子
點知有日,大家過冬想加餸(絕不是窮),決定殺左隻狗黎食,個男主人係後邊想一棍打暈佢先劏,第一棍無暈,隻狗個頭爆曬缸,一邊眼打唔開流曬血,向後跳唔知發生咩事,跟手男主人叫隻狗過來,隻狗諗左一陣一樣信佢行左過去,然後第二棍,第三棍…

好慘, 睇到好sad, 如果有片一定會share 比班支持食狗肉既人睇

https://youtu.be/TUfVNyygSAQ
呢條 真係睇到好sad

你估睇完就會唔食咩,我真心覺得狗係kn9既生物,忠心本身就係最愚蠢既野,抵佢畀人食

我諗share比佢睇都無咩用,食狗嘅人就好似隻狗主人咁,笑隻狗蠢,佢哋唔會諗係隻狗愛佢地先再次相信佢地
普世價值唔一定等於係正確嘅價值觀

從來唔等於,正確與否係主觀判斷

養豬/雞/牛佬個仔笑你2個既觀點

我笑你無能力分辨養嘅種類

你諗清楚再講,謝謝

睇唔明就虛心d ok?

如果你寫既野得你自己睇得明既話
我想虛心請教下
你寫緊咩呀

我諗share比佢睇都無咩用,食狗嘅人就好似隻狗主人咁,笑隻狗蠢,佢哋唔會諗係隻狗愛佢地先再次相信佢地

性格本身仆街都無計
睇到真心唔開心既人比人屈偽善

你諗清楚再講,謝謝

睇唔明就虛心d ok?

我想虛心請教下
你寫緊咩呀

你睇唔明問得又唔清楚
就咪懶精簡啦

忠誠on9喎

你諗清楚再講,謝謝

睇唔明就虛心d ok?

我想虛心請教下
你寫緊咩呀

你睇唔明問得又唔清楚
就咪懶精簡啦

答唔出就算把啦你

https://youtu.be/RHUlFLi2eHE
香港而家話事權、勢力最大咪又係中共
所以我地就要義無反顧咁支持保皇黨??
大佬,評價一樣野正確與否,梗係講邏輯。如果因為人地最大就要接受佢既任何價值,咁扺你班港豬爭唔到民主

正解

性格本身仆街都無計
睇到真心唔開心既人比人屈偽善

我唔信佢現實生活一樣咁mean
而家邊個偽善

我想虛心請教下
你寫緊咩呀

你睇唔明問得又唔清楚
就咪懶精簡啦

答唔出就算把啦你

問乜嘢都唔知自己想問乜
真係好非主流啊
香港而家話事權、勢力最大咪又係中共
所以我地就要義無反顧咁支持保皇黨??
大佬,評價一樣野正確與否,梗係講邏輯。如果因為人地最大就要接受佢既任何價值,咁扺你班港豬爭唔到民主

正解

想信這裡很多港豬

講句笑話:
而家既香港。

唔食狗肉但又覺得人地食無所謂又點計
正如我唔食昆蟲但人地食我又無乜野 我仲睇得幾開心添

我都唔係食狗
不過見左幾年D愛狗撚既不知所謂觀點
決定一定要屌鳩柒佢

重點
你唔食咩你既事
人地食咩關你撚事
仆街

你個論點就好好?? 咩撚野"人地食咩關你撚事" 呢句真係on9 都極點, d 仆街食狗撚真係無端端去扑d 流浪狗, 或偷人d 狗, 咁流浪狗都有生存權利架, 當然你可以話呢d野關你撚事咩, 咁你啱既, 不過就分到人既質素高低

我想虛心請教下
你寫緊咩呀

你睇唔明問得又唔清楚
就咪懶精簡啦

答唔出就算把啦你

問乜嘢都唔知自己想問乜
真係好非主流啊

問你一句夠
你係唔係傻架喂

唔食狗肉但又覺得人地食無所謂又點計
正如我唔食昆蟲但人地食我又無乜野 我仲睇得幾開心添

我都唔係食狗
不過見左幾年D愛狗撚既不知所謂觀點
決定一定要屌鳩柒佢

重點
你唔食咩你既事
人地食咩關你撚事
仆街

你個論點就好好?? 咩撚野"人地食咩關你撚事" 呢句真係on9 都極點, d 仆街食狗撚真係無端端去扑d 流浪狗, 或偷人d 狗, 咁流浪狗都有生存權利架, 當然你可以話呢d野關你撚事咩, 咁你啱既, 不過就分到人既質素高低

已經有條愛狗撚痴左線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞