唔食狗肉其實唔係因為愛護動物

404 回覆
197 Like 19 Dislike

同樣邏輯
人地屌人地食咩又關你撚事?

咁又關你咩事?

我由始至終都係反食狗
緊係關我事
而家係你中立
我講乜我屌邊個都唔關你事
因為你中立
你彈出嚟屌任何一方/發表有立場嘅言論就唔係中立

傻架大佬?
中立≠冇立場

我都無講過中立, 又老屈
講狗係幫左人好多 所以唔食佢 呢個係你既選擇 但係點解要將你既選擇加諸係他人身上?食唔係一個問題 因為一個生命既逝去先可以維持到另一個生命 呢個係大自然既法則 除非你可以光合作用 否則你都係殺生 無論你係雜食定素食

講話殘忍所以唔食狗既人 請移玉步上utube 睇現農場點虐待d動物

我覺得 食 唔係問題 人之所以有人禽之辨 係有惻隱之心 但係要生存係需要殺生 係唔可以避免 而我地可以做既係要人道對待佢地

之前19才子個篇話食狗=唔文明 真心係為抽而抽

一個地方文唔文明 用食物去判定已經夠on9 食兔 食袋鼠又點計?如果食豬牛就叫文明 食素係咪比食豬牛更文明 ?照咁既logic 乜都唔食 靠自己光合作用就超文明tim la

一個地方文明唔明 係睇佢地既宗教 公民質素 科技等 用食物去衡量係一個反智既行為 人可唔可以唔殺生 唔食肉?重點係睇點去對待動物 人道去對待佢地 而唔係反智地認為食豬牛就叫文明 

我之前睇過段片 講外國現代農場點虐待動物 難道咁就叫文明?反而我覺得佛學有d concept重文明 例如眾生平等呢d
我依家就係要屌9西方文明既偽善 選擇性大愛

食狗 食豬牛 在我而言冇問題 我自己唔食 但唔好干涉人地 呢個係人地既自由 無論食d乜 個重點係要人道對待

我知講到呢道就一定會有d濕鳩走過黎講話 如果你咁講 食人都得架啦 食人 同 食動物係兩回事 個分別係食同類 同食異類 本質上不同 所以唔好無限上綱

你呢篇野已經自相矛盾緊,你話個重點係人道對待, 我完全同意, 但問題係中國同香港既食狗撚, 都唔會人道對待d 狗囉,走去捉d 流浪狗, 或 偷人隻狗, 仲有d 係扑自己隻狗, 上面都有巴打講. 申手叫自己隻狗埋黎俾我扑, 扑完一下未暈, 佢驚到退後, 再叫隻狗埋黎,佢都真係on 99 咁埋黎比你扑多幾下, 根本食狗撚就唔會人道對待隻狗, 咁仲應該支持??? 同埋人要進步 , 等於我以前鐘意食魚翅, 鵝肝, 著羽絨, 宜加知道原來有問題, 咪唔食唔用囉, 皮制品都盡量減少. 雖然未能食素, 但都希望盡量減少對動物既冇謂傷害.
其實香港有法例唔俾食狗,喺度辯贏左咁點
要食咪返大陸食
一係要求政府改例

其實討論個重點唔係自己食唔食得,而係點解唔畀其他人食
呢度好多反對愛狗撚既人我諗好多都冇興趣食狗
要食咪返大陸食
一係要求政府改例

真係食狗肉洗撚係到討論咩
係想睇下愛狗撚ge on9觀點
要食咪返大陸食
一係要求政府改例

瘋狗症
要食咪返大陸食
一係要求政府改例

瘋狗症

瘋牛症
要食咪返大陸食
一係要求政府改例

真係食狗肉洗撚係到討論咩
係想睇下愛狗撚ge on9觀點

原本諗住正經討論
點知班人睇字都未識
笑到我
屌,知你地鐘意食狗啦,你地未死去同你d支那同鄉食囉,香港食狗就犯法既,咁撚型你走去警署拎隻狗髀黎扯囉,仲要同佢地講而隻狗黎架

你唔反對人地食屎 代表你鍾意食屎

要食咪返大陸食
一係要求政府改例

瘋狗症

瘋牛症

H5N1
其實都可以睇到愛狗撚ge眼中得狗係動物
豬牛雞已經直接同食物劃上等號

答非所問 收皮啦屌你老母

唔好將你同你老母嘅非主流玩意套落其他人到,ok?
覆得差又要懶得解釋
繼續自我感覺良好吧

原句奉還

拜拜小學雞
《貓狗條例》立法於1950年,而其首讀是在1949年12月21日。根據立法局會議紀錄,事實上立法原意是在於防止瘋狗證流行。當時的首席按察司祁利芬(John Bowes Griffin KC)在首讀中提到,由於瘋狗症疫情嚴重,有必要為防治瘋狗症加強立法;加上有一批愛狗人士認為食狗肉屬虐狗,並聯署上書要求禁止食狗肉;考慮到食狗肉帶來菜狗入口,對防疫不利,因此要立《貓狗條例》(Dogs and Cats Bill, 1950),以取代1927年過時的《狗隻條例》(the Dogs Ordinance, 1927)。而再看1927年11月3日的會議紀錄,《狗隻條例》的立法原意也是為了防止瘋狗症爆發而立法規管狗肉買賣,而且早於1845年就開始有關的規管。

但事實上,立《貓狗條例》的原因未必要是因為瘋狗症。1949年,一批愛狗人士在社會上製造輿論,大體上離不開狗是人類的好朋友,不要吃朋友之類的。由於聲勢浩大,香港政府才不得不立法禁食狗肉。但要寫在法律上,「狗是人類的好朋友」根本就不是立法理由。因此,就以瘋狗症流行為理由立法,祁利芬臬司連在提到有人聯署也要煞有介事地提到瘋狗症,可見真正的理由可能只是愛狗人士太麻煩,而並非瘋狗症。

英國人又不吃狗,立這法對他們根本就沒有影響。假如瘋狗症真的是一個問題,為甚麼從1845年開始,104年來,政府只是因為瘋狗症而規管狗肉買賣?這是因為瘋狗症真的妨礙公眾利益,而食狗肉本身根本沒所謂。英國人理解到,他們自己不吃狗肉,與華人吃不吃狗肉根本就沒有關係。只是,既然有一批華人說不要吃狗肉,那就不要吃吧,是但啦。

https://m.facebook.com/VJMediaHK/posts/714976671945795
其實都可以睇到愛狗撚ge眼中得狗係動物
豬牛雞已經直接同食物劃上等號

班愛狗撚話狗係朋友
而我覺得一隻狗
就是一隻狗

這是我的立場
見其生不忍見其死

海鮮游水跳跳扎,坐喺魚缸隔離食魚

打邊爐放隻蝦落去睇住佢典典下仲跳返出黎

答非所問 收皮啦屌你老母

唔好將你同你老母嘅非主流玩意套落其他人到,ok?
覆得差又要懶得解釋
繼續自我感覺良好吧

原句奉還

拜拜小學雞

好行夾唔送,其實我讀緊幼稚園
呢家連gay post都開始有成班gay佬撐gay
狗肉post真係世界大戰post既清泉
可見真正的理由可能只是愛狗人士太麻煩

我都唔係食狗
不過見左幾年D愛狗撚既不知所謂觀點
決定一定要屌鳩柒佢

重點
你唔食咩你既事
人地食咩關你撚事
仆街

文化有優劣之分
就好似你見到大陸人周街痾屎 你好討厭佢嘅行為 因為佢跨越左你接受唔到嘅界線而影響左你

係愛狗撚嘅眼中 有人傷害狗隻就影響到佢地 你可以話佢地大愛撚 多管閒事 我就覺得對寵物大愛唔過份 因為佢地需要人類 多過人類需要寵物

例如唔少寵物狗 已經失去左係大自然生存嘅能力 有d人為左配種出更可愛嘅物種 令到佢地容易有先天性疾病 或者老年容易惹上關節炎等等 都係人類做出黎嘅問題

你接受到次一級嘅食狗文化 係覺得眼不見為淨就唔係問題?

你前設一句【係愛狗撚眼中】作為標準已經唔需要再同你討論

由頭到尾就係講緊 食同唔食狗嘅立場 你一句話我前設係愛狗撚就唔反駁 定係你沒野駁?

支持同唔支持食狗都一樣 沒一個中立嘅位置比你去評擊愛狗撚 然後高呼人地有自由去做任何事 包括食狗 咁你立場已經係靠近支持食狗個邊 只係你沒食 但你唔認為食狗呢個行為係有問題 咁理據呢?
一句講哂 食狗撚返支那
可唔可以換個講法係因為西方人同狗呢個物種一齊生活左好耐, 西方人發現狗隻對佢地有幫助以及對呢個物種產生左感情, 因此選擇唔食佢。
咁馬呢?
其實係,所以我覺得食狗肉(對隻狗嚟講) 係唔會比食牛肉(對隻牛嚟講) 更殘忍,兩者真正既分別,係在於自細受西方文明洗禮(/腦)既人,會覺得狗係朋友,所以接受唔到食狗。
所以我哋唔食狗嘅原因,唔係因為食狗殘忍,而係因為我哋俾西方文明灌輸左『狗唔係食物』呢個概念,而even你有足夠嘅獨立思考能力/包拗頸 你都會因為唔想傷害到一大班人嘅感情而唔食狗。

野生生物都有d case係 A物種選擇唔補食B物種(即使有能力), 因為B物種既行為令佢地有更高既收益。
鱷魚唔食幫佢清牙隙嘅雀仔

鬼佬邊有食馬?
一句講哂 食狗撚返支那

成班支那基因,老豆老母一定係支那人,一係老母落香港做雞識到佢老豆 正常香港人撚會走去食狗咩
可見真正的理由可能只是愛狗人士太麻煩

成功爭取
可唔可以換個講法係因為西方人同狗呢個物種一齊生活左好耐, 西方人發現狗隻對佢地有幫助以及對呢個物種產生左感情, 因此選擇唔食佢。
咁馬呢?
其實係,所以我覺得食狗肉(對隻狗嚟講) 係唔會比食牛肉(對隻牛嚟講) 更殘忍,兩者真正既分別,係在於自細受西方文明洗禮(/腦)既人,會覺得狗係朋友,所以接受唔到食狗。
所以我哋唔食狗嘅原因,唔係因為食狗殘忍,而係因為我哋俾西方文明灌輸左『狗唔係食物』呢個概念,而even你有足夠嘅獨立思考能力/包拗頸 你都會因為唔想傷害到一大班人嘅感情而唔食狗。

野生生物都有d case係 A物種選擇唔補食B物種(即使有能力), 因為B物種既行為令佢地有更高既收益。
鱷魚唔食幫佢清牙隙嘅雀仔

鬼佬邊有食馬?

好食就家畜家禽,難食/可愛就寵物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞