唔食狗肉其實唔係因為愛護動物

404 回覆
197 Like 19 Dislike

講句笑話:
而家既香港。

即係主權移交咗
要跟返強國?

你要為自己既文化發聲

唔好剩識係得痴埋去 中,英,港既文化度
全部要人地幫你安排好既文化
唔怪得香港文化創造力咁撚低
第一時間剩係諗住靠大邊
站在數量大的高地之上

你都戇撚鳩 香港嘅文化就係唔食狗
無話大唔大愛 唔食就係唔食

試諗下 【香港嘅文化就係唔食狗】
如果係一種统一性思維
呢種post點解可以不停出現
我覺得係睇個出發點

姐係如果你養狗個出發點係為左吃狗肉
好似你養雞係為左吃雞
咁理論上無咩問題

但係宜家d人鍾意養狗當寵物
以一個對待“人類朋友”geh道德標準套落吃狗度
就覺得好有問題
自己唔食 唔反對人食

你要為自己既文化發聲

第一時間剩係諗住靠大邊
站在數量大的高地之上

如果係一種统一性思維

係高登/連登都有班人要逆主流黎突出自己識得思考/有洞察力架啦

講句笑話:
而家既香港。

唔食狗肉但又覺得人地食無所謂又點計
正如我唔食昆蟲但人地食我又無乜野 我仲睇得幾開心添

我都唔係食狗
不過見左幾年D愛狗撚既不知所謂觀點
決定一定要屌鳩柒佢

重點
你唔食咩你既事
人地食咩關你撚事
仆街

文化有優劣之分
就好似你見到大陸人周街痾屎 你好討厭佢嘅行為 因為佢跨越左你接受唔到嘅界線而影響左你

係愛狗撚嘅眼中 有人傷害狗隻就影響到佢地 你可以話佢地大愛撚 多管閒事 我就覺得對寵物大愛唔過份 因為佢地需要人類 多過人類需要寵物

例如唔少寵物狗 已經失去左係大自然生存嘅能力 有d人為左配種出更可愛嘅物種 令到佢地容易有先天性疾病 或者老年容易惹上關節炎等等 都係人類做出黎嘅問題

你接受到次一級嘅食狗文化 係覺得眼不見為淨就唔係問題?
講狗係幫左人好多 所以唔食佢 呢個係你既選擇 但係點解要將你既選擇加諸係他人身上?食唔係一個問題 因為一個生命既逝去先可以維持到另一個生命 呢個係大自然既法則 除非你可以光合作用 否則你都係殺生 無論你係雜食定素食

講話殘忍所以唔食狗既人 請移玉步上utube 睇現農場點虐待d動物

我覺得 食 唔係問題 人之所以有人禽之辨 係有惻隱之心 但係要生存係需要殺生 係唔可以避免 而我地可以做既係要人道對待佢地

之前19才子個篇話食狗=唔文明 真心係為抽而抽

一個地方文唔文明 用食物去判定已經夠on9 食兔 食袋鼠又點計?如果食豬牛就叫文明 食素係咪比食豬牛更文明 ?照咁既logic 乜都唔食 靠自己光合作用就超文明tim la

一個地方文明唔明 係睇佢地既宗教 公民質素 科技等 用食物去衡量係一個反智既行為 人可唔可以唔殺生 唔食肉?重點係睇點去對待動物 人道去對待佢地 而唔係反智地認為食豬牛就叫文明 

我之前睇過段片 講外國現代農場點虐待動物 難道咁就叫文明?反而我覺得佛學有d concept重文明 例如眾生平等呢d
我依家就係要屌9西方文明既偽善 選擇性大愛

食狗 食豬牛 在我而言冇問題 我自己唔食 但唔好干涉人地 呢個係人地既自由 無論食d乜 個重點係要人道對待

我知講到呢道就一定會有d濕鳩走過黎講話 如果你咁講 食人都得架啦 食人 同 食動物係兩回事 個分別係食同類 同食異類 本質上不同 所以唔好無限上綱
講狗係幫左人好多 所以唔食佢 呢個係你既選擇 但係點解要將你既選擇加諸係他人身上?食唔係一個問題 因為一個生命既逝去先可以維持到另一個生命 呢個係大自然既法則 除非你可以光合作用 否則你都係殺生 無論你係雜食定素食

講話殘忍所以唔食狗既人 請移玉步上utube 睇現農場點虐待d動物

我覺得 食 唔係問題 人之所以有人禽之辨 係有惻隱之心 但係要生存係需要殺生 係唔可以避免 而我地可以做既係要人道對待佢地

一個地方文唔文明 用食物去判定已經夠on9 食兔 食袋鼠又點計?如果食豬牛就叫文明 食素係咪比食豬牛更文明 ?照咁既logic 乜都唔食 靠自己光合作用就超文明tim la

一個地方文明唔明 係睇佢地既宗教 公民質素 科技等 用食物去衡量係一個反智既行為 人可唔可以唔殺生 唔食肉?重點係睇點去對待動物 人道去對待佢地 而唔係反智地認為食豬牛就叫文明 

我之前睇過段片 講外國現代農場點虐待動物 難道咁就叫文明?反而我覺得佛學有d concept重文明 例如眾生平等呢d

食狗 食豬牛 在我而言冇問題 我自己唔食 但唔好干涉人地 呢個係人地既自由 無論食d乜 個重點係要人道對待

我知講到呢道就一定會有d濕鳩走過黎講話 如果你咁講 食人都得架啦 食人 同 食動物係兩回事 個分別係食同類 同食異類 本質上不同 所以唔好無限上綱

你冇睇#0?
正常人無論生活係邊到 佢自細都會經常見到狗,咁佢地d父母又話好可愛既狗狗啊之類,自然就產生感情

所以食狗/唔食狗係親疏之別,愛護動物嘅前題係常接觸先產生感情而不忍食之

你要為自己既文化發聲

第一時間剩係諗住靠大邊
站在數量大的高地之上

如果係一種统一性思維

係高登/連登都有班人要逆主流黎突出自己識得思考/有洞察力架啦

事實表明左主流唔識得思考,無洞察力
不能讓其座大

講句笑話:
而家既香港。

唔食狗肉但又覺得人地食無所謂又點計
正如我唔食昆蟲但人地食我又無乜野 我仲睇得幾開心添

我都唔係食狗
不過見左幾年D愛狗撚既不知所謂觀點
決定一定要屌鳩柒佢

重點
你唔食咩你既事
人地食咩關你撚事
仆街

文化有優劣之分
就好似你見到大陸人周街痾屎 你好討厭佢嘅行為 因為佢跨越左你接受唔到嘅界線而影響左你

係愛狗撚嘅眼中 有人傷害狗隻就影響到佢地 你可以話佢地大愛撚 多管閒事 我就覺得對寵物大愛唔過份 因為佢地需要人類 多過人類需要寵物

例如唔少寵物狗 已經失去左係大自然生存嘅能力 有d人為左配種出更可愛嘅物種 令到佢地容易有先天性疾病 或者老年容易惹上關節炎等等 都係人類做出黎嘅問題

你接受到次一級嘅食狗文化 係覺得眼不見為淨就唔係問題?

你前設一句【係愛狗撚眼中】作為標準已經唔需要再同你討論

而家就係有D人學少少西方標準就當自己有普世價值

有少少唔同就話你支那文化
可笑到極點

如果係一種统一性思維

不能讓其座大

唔點覺得連登仔又好識得思考,只係網上身分隱藏講錯野同講鳩野嘅代價細咗而多怪論

而家就係有D人學少少西方標準就當自己有普世價值

有少少唔同就話你支那文化
可笑到極點

咩野叫少少?
中國同西方只差少少唔同?
真係可笑到極點

如果係一種统一性思維

不能讓其座大

唔點覺得連登仔又好識得思考,只係網上身分隱藏講錯野同講鳩野嘅代價細咗而多怪論

主流就一定係跟風唔識思考
你有冇思考過?
正常人無論生活係邊到 佢自細都會經常見到狗,咁佢地d父母又話好可愛既狗狗啊之類,自然就產生感情

所以食狗/唔食狗係親疏之別,愛護動物嘅前題係常接觸先產生感情而不忍食之

養豬/雞/牛佬個仔笑你2個既觀點

如果係一種统一性思維

不能讓其座大

你有冇思考過?

所以話你無洞察力

如果係一種统一性思維

不能讓其座大

你有冇思考過?

連登仔d獨思考次次都笑死人,

咩野只要綠燈,車可以合法車死人。
唔理個細路幾多歲,少少野一定係父母唔識教
剛才已經說了不回應蛋牛麵呢件盲毛

我笑你無能力分辨養嘅種類

你諗清楚再講,謝謝

如果係一種统一性思維

不能讓其座大

你有冇思考過?

所以話你無洞察力

咁你有咩insight咁爸閉?

如果係一種统一性思維

不能讓其座大

你有冇思考過?

所以話你無洞察力

咁你有咩insight咁爸閉?

我洞悉到再應你都多餘
我覺得唔食狗肉係唔食動物既起點
外國勁多素食者同餐廳入面都基本有素食選項
呢d 就係由下而上的推動力
有左貓狗呢個接近人類的契基之後
選擇素食既理由亦都多左
睇唔出做唔到一百分所以連50分都唔好做既理論係邊

其實係
但你呢種講法成日會畀反反狗肉撚argue,點解唔用豬牛雞做起點?狗作為動物對比起豬牛雞有咩優勝? 跟住就變咗情緒式指駡,無限loop世界大戰
其實不如誠實啲 ,承認食狗同食牛喺物理上係冇分別,佢哋嘅分別其實係喺文化層面
利申:9up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞