唔食狗肉其實唔係因為愛護動物

404 回覆
197 Like 19 Dislike
其實中國有六畜呢樣野 每樣都有特色同重要性係到
一樣都講狗係最早馴化既動物 亦係人既好幫手
就好似 羊可以提供毛衣禦寒,牛係耕作好幫手
所以中國先唔會得出 食豬食牛食羊 就係唔食狗呢結論
我覺得唔食狗肉係唔食動物既起點
外國勁多素食者同餐廳入面都基本有素食選項
呢d 就係由下而上的推動力
有左貓狗呢個接近人類的契基之後
選擇素食既理由亦都多左
睇唔出做唔到一百分所以連50分都唔好做既理論係邊

訓練隻唔食肉嘅獅子黎睇過
其實中國有六畜呢樣野 每樣都有特色同重要性係到
一樣都講狗係最早馴化既動物 亦係人既好幫手
就好似 羊可以提供毛衣禦寒,牛係耕作好幫手
所以中國先唔會得出 食豬食牛食羊 就係唔食狗呢結論

所以西方有唔食狗既想法 ,係有少少矛盾或者懶人道咁

正如 西方一邊追求自由權利,又一邊歧視食狗
帝國主義,美國扮晒一哥不斷入侵國家又搶又拎所以唔係下下西方既價值觀就係好

正如香港人你接唔接西方既戀愛思想,一個人可以結幾次分,話散就散,話淡就淡,話離婚就離婚,比著華人 香港人又接受到咩?

好嚴重既typo

你冇扑姐, 但其他食狗撚會扑, 會偷狗, 你認為大陸既食狗撚會對狗人道?? 進步都要過程, 宜加就係想要進步, 但有d 撚樣就話無權管人地食咩, 咁點進步,?事實上社會係進步緊, 多左人了解到好多食物或用品係來自不人道既殘害.

你都on9無logic
照你講法應該係屌製造業 而唔係屌食用者
按你logic 養狗都有人棄狗 唔通養狗會對狗人道?

點樣冇logic, 係兩邊都要屌, 冇人食就冇人制造, 咁撚簡單都唔識??遺棄狗既人仆街賤格就緊架啦.

你冇扑姐, 但其他食狗撚會扑, 會偷狗, 你認為大陸既食狗撚會對狗人道?? 進步都要過程, 宜加就係想要進步, 但有d 撚樣就話無權管人地食咩, 咁點進步,?事實上社會係進步緊, 多左人了解到好多食物或用品係來自不人道既殘害.

你都on9無logic

點樣冇logic, 係兩邊都要屌, 冇人食就冇人制造, 咁撚簡單都唔識??遺棄狗既人仆街賤格就緊架啦.

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/international/20170123/56206455
犀撚利 比條link你去屌人食豬

你都on9無logic

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/international/20170123/56206455

單野我琴日睇左啦, 你真係冇腦, 你唔願意進步冇辦法, 宜加有人爆呢d 野出黎, 咪會有組織干預囉, 咁咪有機會改善到. 你仲on 99 咁.

單野我琴日睇左啦, 你真係冇腦, 你唔願意進步冇辦法, 宜加有人爆呢d 野出黎, 咪會有組織干預囉, 咁咪有機會改善到. 你仲on 99 咁.

所以咪比機會你屌人食豬咪改善到囉
巴打你日日食蔥咁聰明架

on9
偷人野係犯法架屌,分清偷狗同食狗未?
唔通食豬肉合法我去偷豬場既豬食就冇問題?

你就on 9, 係大陸食狗, 大部分都周街扑架啦, 呢樣野一條龍架k

on9無極限,
仲有,傾緊香港人飲食權利你下下代入支那人做乜鳩?如果食狗合法化香港人就會學支那人周街扑狗?
講多次,分清偷狗同食狗未?

咁鍾意講大陸陪你講兩句
一個咁龐大既食狗市場有冇可能靠啲扑扑扑咁唔secure 既source?
大陸養殖食用狗個產業完善程度唔會差過豬牛羊好多
直接將食狗&扑狗連埋一齊就算係支那都未必講得通,何況香港

利申:跟prof 考察過

感情嘅嘢
唔需要有邏輯同理據

無錯 所以絕對可以昇華到識光合作用ge人先有感情

我好buy你果句【 唔需要有邏輯同理據 】
一直見識到你親身示範

正所謂豬朋狗友
點解要食自己朋友
正所謂豬朋狗友
點解要食自己朋友個朋友
其實對唔食狗但食豬牛羊既質疑
咪又係鬼佬提出黎先(睇下啲漫畫邊個整)
然後佢地發展出一股純素勢力
歐美素食人口都有一定比例

後來又班vegan太過癲
又有班反vegan既鬼佬成日貼下牛扒撚下班vegan

但係香港討論呢啲問題最後就變中國人
其實對唔食狗但食豬牛羊既質疑
咪又係鬼佬提出黎先(睇下啲漫畫邊個整)
然後佢地發展出一股純素勢力
歐美素食人口都有一定比例

後來又班vegan太過癲
又有班反vegan既鬼佬成日貼下牛扒撚下班vegan

但係香港討論呢啲問題最後就變中國人

因為根本唔想同你討論/辯論
一棍將你歸邊支那

巴打你日日食蔥咁聰明架

你答野可以正常d 嗎? 好難溝通
我覺得唔食狗肉係唔食動物既起點
外國勁多素食者同餐廳入面都基本有素食選項
呢d 就係由下而上的推動力
有左貓狗呢個接近人類的契基之後
選擇素食既理由亦都多左
睇唔出做唔到一百分所以連50分都唔好做既理論係邊

我記得有篇文話全素食唔係健康,
人類係雜食動物點都應該有肉,
多菜少肉就夠

原po 冇解釋到禁食狗肉既法例
外國會因為多素食者而提供多個option 比消費者揀,而唔係立法禁止食肉
我見到既係飲食文化多樣化(vegan/vegetarian /no carb/ 全肉 etc.) 而唔係單一化(全部人都要學做vegan)

以前睇過
因為以前瘋狗症流行
政府就訂立貓狗條例規管
禁止食貓食狗以制止市民食流浪貓狗
後來一路發展
差唔多全章貓狗條例都廢除哂
剩返禁食貓狗嘅條文仍然生效
但係點解要禁埋貓
我就唔知
我反而覺得係經濟問題
養貓狗嘅成本好高 加上貓狗有另類用途
所以好少人食
久而久之就由習俗 變為道德規範

巴打你日日食蔥咁聰明架

真係蠢到成隻豬咁 串緊你係咪食素都唔知
[url]https://lihkg.com/thread/91824/page/1?ref=iosurl]
又唔見你正義撚上身入去屌人食豬
食狗一定係仆街+劣根支那文化
有咩好討論
食狗一定係仆街+劣根支那文化
有咩好討論

食肉都係仆街
無野好討論
所以係中國人就要食狗肉

巴打你日日食蔥咁聰明架

https://lihkg.com/thread/91824/page/1?ref=iosurl]
係你地on9 姐, 成日以為動物撚淨係愛貓狗, 事實上根本唔係, 我都有講過我已經唔食魚翅, 鵝肝,盡量少用羽毛/皮制品, 琴晚31台講香港人上山獵殺野豬我都有係fb 屌, 我唔係24小時mon 住每個post ,見到有動物既慘事就即刻入去屌架.
當然我冇諗住可以講得服你, 有d 人永遠只會故步自封,明知件事有問題都由佢.

https://lihkg.com/thread/91824/page/1?ref=iosurl]
係你地on9 姐, 成日以為動物撚淨係愛貓狗, 事實上根本唔係, 我都有講過我已經唔食魚翅, 鵝肝,盡量少用羽毛/皮制品, 琴晚31台講香港人上山獵殺野豬我都有係fb 屌, 我唔係24小時mon 住每個post ,見到有動物既慘事就即刻入去屌架.
當然我冇諗住可以講得服你, 有d 人永遠只會故步自封,明知件事有問題都由佢.

我明你講咩啊 威威喇唔食魚翅鵝肝 所以咪問你係咪食素囉 你又唔敢答
所以係中國人就要食狗肉

同埋食狗肉一定係中國人
畜牧咁簡單都要拗一輪,狗本身就唔係人類主要糧食,以前d人食狗係飢餓迫不得以,就好似唔會無啦啦捉喵食一樣,用佢地捉鼠先係天職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞