唔食狗肉其實唔係因為愛護動物

404 回覆
197 Like 19 Dislike
畜牧咁簡單都要拗一輪,狗本身就唔係人類主要糧食,以前d人食狗係飢餓迫不得以,就好似唔會無啦啦捉喵食一樣,用佢地捉鼠先係天職

馬本身就唔係人類主要糧食,以前d人食馬係飢餓迫不得以,就好似唔會無啦啦捉牛食一樣,用佢地耕田先係天職
我反而覺得係經濟問題
養貓狗嘅成本好高 加上貓狗有另類用途
所以好少人食
久而久之就由習俗 變為道德規範

有人開發生產系統就會降低成本
我反而覺得係經濟問題
所以好少人食

同埋係文化問題
只要屠宰手法得當 根本唔涉及道德問題

真係蠢到成隻豬咁 串緊你係咪食素都唔知
https://lihkg.com/thread/91824/page/1?ref=iosurl]
又唔見你正義撚上身入去屌人食豬
係你地on9 姐, 成日以為動物撚淨係愛貓狗, 事實上根本唔係, 我都有講過我已經唔食魚翅, 鵝肝,盡量少用羽毛/皮制品, 琴晚31台講香港人上山獵殺野豬我都有係fb 屌, 我唔係24小時mon 住每個post ,見到有動物既慘事就即刻入去屌架.
當然我冇諗住可以講得服你, 有d 人永遠只會故步自封,明知件事有問題都由佢.

我明你講咩啊 威威喇唔食魚翅鵝肝 所以咪問你係咪食素囉 你又唔敢答

你邊一句有問我係咪食素? Quota 出黎可以嗎?? 我答你, 我唔係, 因為我根本唔係反對殺生, 我係反對非必要同不人道既殺生.
係你地on9 姐, 成日以為動物撚淨係愛貓狗, 事實上根本唔係, 我都有講過我已經唔食魚翅, 鵝肝,盡量少用羽毛/皮制品, 琴晚31台講香港人上山獵殺野豬我都有係fb 屌, 我唔係24小時mon 住每個post ,見到有動物既慘事就即刻入去屌架.
當然我冇諗住可以講得服你, 有d 人永遠只會故步自封,明知件事有問題都由佢.

我明你講咩啊 威威喇唔食魚翅鵝肝 所以咪問你係咪食素囉 你又唔敢答

你邊一句有問我係咪食素? Quote出黎可以嗎?? 我答你, 我唔係, 因為我根本唔係反對殺生, 我係反對非必要同不人道既殺生.

你邊一句有問我係咪食素? Quota 出黎可以嗎?? 我答你, 我唔係, 因為我根本唔係反對殺生, 我係反對非必要同不人道既殺生.

咪問你係咪日日食蔥囉
你logic咪fail囉 人地講緊食狗 你又拉去不人道既殺生
上面都有巴打講過屠狗場係人道 你係咪支持食狗先
唔係食素都可以咁撚多嗲
我就食牛扒之前會check過塊牛扒出產農場有冇涉及不人道屠宰手法
如果有就唔撚食
諗起企係道德高地都feel到涼涼地
我反而覺得係經濟問題
所以好少人食

同埋係文化問題
只要屠宰手法得當 根本唔涉及道德問題

agger

就算唔講呢d
就當食鸚鵡係合法
你會食?

當你個頭,2級保護動物黎bor。

即係你唔食鸚鵡只係因為佢係保護動物
否則你就會食

戇鳩
人地鸚鵡個例子係用黎推翻得狗同人溝通到個point
本身都唔關食唔食事
反對食猫狗應該算係文化同習慣問題
始終猫肉狗肉一直都唔係人類主糧,馴養嘅猫狗唔係寵物就係捉老鼠、打獵,無啦啦話要食佢地,引人反感都算人之常情

食豬食牛同食猫狗本質相同,

如果愛狗人士承認食豬食牛同食狗本質上相同,改食素,其實無乜問題,佢地只係揀最深感受嘅議題發聲;如果唔
始終猫肉狗肉一直都唔係人類主糧,馴養嘅猫狗唔係寵物就係捉老鼠、打獵,無啦啦話要食佢地,引人反感都算人之常情

如果愛狗人士承認食豬食牛同食狗本質上相同,改食素,其實無乜問題,佢地只係揀最深感受嘅議題發聲

手殘
因為貓狗高級過豬牛羊囉 定律黎架啦

如果愛狗人士承認食豬食牛同食狗本質上相同,改食素,其實無乜問題,佢地只係揀最深感受嘅議題發聲

手殘

係睇唔過班愛狗撚一邊話人地食狗冷血 一邊自己係到食肉姐 上面已經有一隻
如果見到隻狗係人道屠宰 再食真心冇問題
你養你既金毛尋回犬
人地食自己隻唐狗有乜問題
你養金魚唔通唔食其他魚咩

牛頓定律我就知 貓狗定律真係未聽過
中東果d係高級豬定律

唔食狗肉但又覺得人地食無所謂又點計
正如我唔食昆蟲但人地食我又無乜野 我仲睇得幾開心添

我都唔係食狗
不過見左幾年D愛狗撚既不知所謂觀點
決定一定要屌鳩柒佢

重點
你唔食咩你既事
人地食咩關你撚事
仆街

你個論點就好好?? 咩撚野"人地食咩關你撚事" 呢句真係on9 都極點, d 仆街食狗撚真係無端端去扑d 流浪狗, 或偷人d 狗, 咁流浪狗都有生存權利架, 當然你可以話呢d野關你撚事咩, 咁你啱既, 不過就分到人既質素高低

豬欄隻豬都有生存權架

同樣邏輯
人地屌人地食咩又關你撚事?

屌係冇問題
但而家法例唔比所有人食喎

又講返法例
D愛狗撚黎黎去去都係三篤屁

返大陸冇法例禁食狗咁你係咪即刻收皮
弱弱小知識:
USSR係WW2 用過狗參與戰爭
用黎anti-tank
同埋回教人唔食豬唔係因為豬神聖
相反係因為太不潔而唔食(污糟、飢不擇食、亂倫)
對比為人,豬就係人渣中既敗類
鬧人話人係豬比狗更體切

道德撚應該先反對食豬先

中東果d係高級豬定律

一齊黎圍觀果d on9先
定律喎,哈哈哈哈哈

乜撚野定律? 你定呀?

中東果d係高級豬定律

一齊黎圍觀果d on9先
定律喎,哈哈哈哈哈

乜撚野定律? 你定呀?

我淨係識一條定律
就係人高級過晒佢地
所以乜都可以食

咪問你係咪日日食蔥囉
你logic咪fail囉 人地講緊食狗 你又拉去不人道既殺生

如果呢句"巴打你日日食蔥咁聰明架 ?" 原來可以扭曲成問我係咪食素, 我建議你check 下智商.
我點都唔會支持食狗, 原因好多人之前都講左一百萬次. 不過早幾星期viu tv 先播完屠狗場, 絕對稱唔上人道.

咪問你係咪日日食蔥囉

如果呢句"巴打你日日食蔥咁聰明架 ?" 原來可以扭曲成問我係咪食素, 我建議你check 下智商.
我點都唔會支持食狗, 原因好多人之前都講左一百萬次. 不過早幾星期viu tv 先播完屠狗場, 絕對稱唔上人道.

屠豬場唔人道,會唔會唔支持食豬?
屠牛場唔人道,會唔會唔支持食牛?
屠雞場唔人道,會唔會唔支持食雞?

咪問你係咪日日食蔥囉

屠豬場唔人道,會唔會唔支持食豬?
屠牛場唔人道,會唔會唔支持食牛?
屠雞場唔人道,會唔會唔支持食雞?

預左你地會咁講,只可以講, 好多野要去慢慢改善, 我都想去改變, 但冇辦法.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞