唔食狗肉其實唔係因為愛護動物

404 回覆
197 Like 19 Dislike
因為狗係西方文明歷史有貢獻。

咁貓呢?
見其生不忍見其死
香港而家話事權、勢力最大咪又係中共
所以我地就要義無反顧咁支持保皇黨??
大佬,評價一樣野正確與否,梗係講邏輯。如果因為人地最大就要接受佢既任何價值,咁扺你班港豬爭唔到民主

仲有第二個原因
西方文化高汁
可唔可以換個講法係因為西方人同狗呢個物種一齊生活左好耐, 西方人發現狗隻對佢地有幫助以及對呢個物種產生左感情, 因此選擇唔食佢。
咁馬呢?
其實係,所以我覺得食狗肉(對隻狗嚟講) 係唔會比食牛肉(對隻牛嚟講) 更殘忍,兩者真正既分別,係在於自細受西方文明洗禮(/腦)既人,會覺得狗係朋友,所以接受唔到食狗。
所以我哋唔食狗嘅原因,唔係因為食狗殘忍,而係因為我哋俾西方文明灌輸左『狗唔係食物』呢個概念,而even你有足夠嘅獨立思考能力/包拗頸 你都會因為唔想傷害到一大班人嘅感情而唔食狗。

野生生物都有d case係 A物種選擇唔補食B物種(即使有能力), 因為B物種既行為令佢地有更高既收益。
鱷魚唔食幫佢清牙隙嘅雀仔

鬼佬邊有食馬?

邊度冇 早排先踢爆歐洲有公司將牛肉當馬肉賣
香港人食狗是為了做一個完整的中國人
可唔可以換個講法係因為西方人同狗呢個物種一齊生活左好耐, 西方人發現狗隻對佢地有幫助以及對呢個物種產生左感情, 因此選擇唔食佢。
咁馬呢?
其實係,所以我覺得食狗肉(對隻狗嚟講) 係唔會比食牛肉(對隻牛嚟講) 更殘忍,兩者真正既分別,係在於自細受西方文明洗禮(/腦)既人,會覺得狗係朋友,所以接受唔到食狗。
所以我哋唔食狗嘅原因,唔係因為食狗殘忍,而係因為我哋俾西方文明灌輸左『狗唔係食物』呢個概念,而even你有足夠嘅獨立思考能力/包拗頸 你都會因為唔想傷害到一大班人嘅感情而唔食狗。

野生生物都有d case係 A物種選擇唔補食B物種(即使有能力), 因為B物種既行為令佢地有更高既收益。

鬼佬邊有食馬?

歐洲 有
我諗只有狗會盡一生去討好人類!
以前睇過條片,係講大陸食狗,隻狗其實只係放養係門口,唔比佢入屋,食淨嘅垃圾餸尾先分比佢,日復一日,隻狗都當左自己係呢個家嘅一分子
點知有日,大家過冬想加餸(絕不是窮),決定殺左隻狗黎食,個男主人係後邊想一棍打暈佢先劏,第一棍無暈,隻狗個頭爆曬缸,一邊眼打唔開流曬血,向後跳唔知發生咩事,跟手男主人叫隻狗過來,隻狗諗左一陣一樣信佢行左過去,然後第二棍,第三棍…
結果,其他人都笑隻狗咁蠢,比人打仲翻黎,抵比人食!

條片好細個睇,但每個細節我都入左腦
我諗咁多動物只有狗先會重複相信人類,無條件愛人類!

咁馬呢?

鬼佬邊有食馬?

除咗英國人抗拒,成個歐洲都食馬 馬貢獻仲大過狗啦 點解馬食得狗唔得 馬夠忠心係人類既朋友 為人工作 偏好食某類肉類既人其真無邏輯可言 問佢地點解咁食狗剩係話因為係朋友唔食得 就以香港為例 禁食狗都因為50年代爆瘋狗症先唔比人食 唔該諗清楚先反駁

利申:反對食狗但出於感性,人地要同我嘈都反駁唔到默默受屌
我覺得唔食狗肉係唔食動物既起點
外國勁多素食者同餐廳入面都基本有素食選項
呢d 就係由下而上的推動力
有左貓狗呢個接近人類的契基之後
選擇素食既理由亦都多左
睇唔出做唔到一百分所以連50分都唔好做既理論係邊

我記得有篇文話全素食唔係健康,
人類係雜食動物點都應該有肉,
多菜少肉就夠

原po 冇解釋到禁食狗肉既法例
外國會因為多素食者而提供多個option 比消費者揀,而唔係立法禁止食肉
我見到既係飲食文化多樣化(vegan/vegetarian /no carb/ 全肉 etc.) 而唔係單一化(全部人都要學做vegan)
我就係鍾意食狗,點啊。你唔食咪死開囉,又冇人逼你食。

咁你返大陸啦屌你老母 死賤種支那人
以前睇過條片,係講大陸食狗,隻狗其實只係放養係門口,唔比佢入屋,食淨嘅垃圾餸尾先分比佢,日復一日,隻狗都當左自己係呢個家嘅一分子
點知有日,大家過冬想加餸(絕不是窮),決定殺左隻狗黎食,個男主人係後邊想一棍打暈佢先劏,第一棍無暈,隻狗個頭爆曬缸,一邊眼打唔開流曬血,向後跳唔知發生咩事,跟手男主人叫隻狗過來,隻狗諗左一陣一樣信佢行左過去,然後第二棍,第三棍…

喊了
抄19才子篇文 連例子都一樣
咁馬呢?

鬼佬邊有食馬?

歐洲 有

你睇唔到第二段?
咁馬呢?

鬼佬邊有食馬?

係馬肉當牛肉賣喎
咁馬呢?

鬼佬邊有食馬?

除咗英國人抗拒,成個歐洲都食馬 馬貢獻仲大過狗啦 點解馬食得狗唔得 馬夠忠心係人類既朋友 為人工作 偏好食某類肉類既人其真無邏輯可言 問佢地點解咁食狗剩係話因為係朋友唔食得 就以香港為例 禁食狗都因為50年代爆瘋狗症先唔比人食 唔該諗清楚先反駁

利申:反對食狗但出於感性,人地要同我嘈都反駁唔到默默受屌

個個都感性咪咩都唔駛食
你自己唔食你既事
叫人唔食乜唔食物果D就係最有問題
仲要借人地西方人都唔食黎抬高自己
垃圾一班
咁馬呢?

鬼佬邊有食馬?

歐洲 有

你睇唔到第二段?

某些文化,係唔係全世界咁解?
你睇到咩啊又

喊了

搞到我係公司眼濕濕
新界d牛
我覺得唔食狗肉係唔食動物既起點
外國勁多素食者同餐廳入面都基本有素食選項
呢d 就係由下而上的推動力
有左貓狗呢個接近人類的契基之後
選擇素食既理由亦都多左
睇唔出做唔到一百分所以連50分都唔好做既理論係邊

本身人係食物充足後開始覺得殺動物殘忍
於是揀一d同自己好親近既動物唔殺
慢慢再擴展到其他動物
本意當提到唔食狗食豬既矛盾,係想朝住連豬都唔食既方向發展
點知反而調返轉成為defend食狗既理由

1. 連豬都唔食?基督教由早期唔食豬變食豬
2. 好多文明現代化指標係多左肉食,明治天皇甚至帶頭食多左肉,人類成個發展肉食消耗係一路上升
3. 現代化既屠宰法甚至比古代清真屠宰法更加殘忍
4. 甚至乎養狗本身都加重左肉類需求

係關話語權事。

宜家國際話語權俾歐美壟斷,而西方文明係唔鍾意食狗肉,所以我地食就會俾人妖魔化。
如果宜家世界第一強國係伊朗,我諗我地食豬肉一樣會俾人屌到反皮。

唔一定嫁,唔好俾新聞誤導以為全部回教/穆斯林都係狂信徒
我係星加坡成鳩日見佢地食韓燒,大啖大啖咁食五花腩
仲有係齋戒月日頭食煙乜乜乜
幾時教化埋隻狗唔好食肉啊喂
狗係可以訓練到有服從性
即係可以同人溝通到
呢樣無動物代替到
所以唔應該食佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞