唔食狗肉其實唔係因為愛護動物

404 回覆
197 Like 19 Dislike

咁狗隻都唔係瀕臨絕種
改善屠狗場ge工作都要慢慢做起

如果你地用邏輯去講點解唔食得狗, 但又走去食豬牛雞, 一定啱架. 但唔係所有野都用呢樣邏輯去決定既, 正如亂倫咁, 唔中出生bb, 以後帶套咪唔會因為近親繁殖而生個有問題既bb囉. 有咩問題?? 但事實上唔係ma.

其實食狗肉與否根本係感情層面
鍾意狗多於其他動物咪唔可食狗只食豬牛羊
赤裸裸嘅親疏有別

Who?Any Chinese Korean or Indonesian?

如果你地用邏輯去講點解唔食得狗, 但又走去食豬牛雞, 一定啱架. 但唔係所有野都用呢樣邏輯去決定既, 正如亂倫咁, 唔中出生bb, 以後帶套咪唔會因為近親繁殖而生個有問題既bb囉. 有咩問題?? 但事實上唔係ma.

赤裸裸嘅親疏有別

Who?Any Chinese Korean or Indonesian?

跳出國家嘅框框,任何地方都有人愛狗憎狗食狗護狗

赤裸裸嘅親疏有別

但係佢地會食狗係赤裸裸嘅親疏有別

但係佢地會食狗係赤裸裸嘅親疏有別事實

Sor

On9 任何地方任何人都有唔同喜惡
我回應嘅係上面嘅食狗與否同喜惡親疏有關

你話明唔可食狗只食豬牛羊 而唔係唔會
你自己用字on9邊怪得人理解錯

睇上文下理啦
回覆特定語境,引述返唔食「唔可」食狗嘅人係因為鍾意狗多d
格硬將個主語曲解為全世界嘅人,真係好叻啊

哦 你鍾意狗就唔可以比人地食狗
我鍾意牛就唔可以比人地食牛
你知唔知自己up乜柒
香港都在討論,到底怎樣才算愛國。
做一個愛國的香港中國人,其中一個標準,很簡單的,就是看你喜不喜歡吃狗肉,以及在看見其他中國人屠宰狗隻的時候,是毫無感覺,還是覺得憤慨。
做一個完整的中國人,不要忘記,是愛吃狗肉的。中國人仇恨狗隻:一九六七年,香港左派大暴動,不,「反英抗暴」愛國同胞,其中一條口號,除了叫英國人為「白皮豬」,還對香港的警察高喊:生劏黃皮狗。中國人不喜歡狗:「關門打狗」和「仗義每多屠狗輩」等仇狗諺語,有一大籮。
今日許多香港人,視狗為寵物,是因為受了「英國殖民主義者」長期洗腦。英國人領治香港時,將屠狗列為非法,是明擺着的反華行為。一九九七年「中國人民當家作主」之後,還繼續親英崇洋,梁班子還不敢將吃狗肉非刑事化,可見英國人雖然撤出,但英式文明的餘威猶存。這一點,我佩服英女皇。
大陸上的中國人均勇於食狗肉。他們認為:如果屠狗殘忍,劏豬殺牛,不也一樣?我認為此一中國邏輯,並無瑕疵。
不錯,狗善解人意,但所謂「狗是人類忠誠的朋友」,是英國人的感受。中國人對狗之搖尾乞憐,不視之為「忠誠」,而視之為諂媚的奴性。你是中國人嗎?對於吃狗肉這個民族的大是大非問題,你屁股坐哪一邊,即刻能測試出來。
我曾經教唆香港的中國大陸新移民,告訴他們:當你們抽到了公屋之後,不妨在走廊或你家的廚房,活殺一隻狗。吃狗肉,是你身為中國人天生的權利。香港禁食狗肉,是一條親英反中的惡法,你是中國人,你要公民抗命。
我說:如果有人投訴,你就駁斥:吃狗肉是中國文化,抓人,你可以笑嘻嘻,你叫他們「包容」。如果有警察上門,提醒警察:一九六七年,你們是愛國中國人眼中的黃皮狗,你抓我,是想報復,此一歷史仇怨,還是想維護同類呀?
看見五星旗而流淚,喜食狗肉,或至少看見屠狗而無動於衷,而不是反過來,我認為,是衡量一個「中國人」的兩大標準。香港遍地的龍獅旗,香港人又那麼愛狗,而且還影響了大陸的九十後,令他們也像西方一樣,厭惡及歧視嗜食狗肉的中國同胞,可見,人心回歸是如何艱難。

好多支那仔

但係佢地會食狗係赤裸裸嘅親疏有別

所以?

如果呢句"巴打你日日食蔥咁聰明架 ?" 原來可以扭曲成問我係咪食素, 我建議你check 下智商.
我點都唔會支持食狗, 原因好多人之前都講左一百萬次. 不過早幾星期viu tv 先播完屠狗場, 絕對稱唔上人道.

屠豬場唔人道,會唔會唔支持食豬?
屠牛場唔人道,會唔會唔支持食牛?
屠雞場唔人道,會唔會唔支持食雞?

預左你地會咁講,只可以講, 好多野要去慢慢改善, 我都想去改變, 但冇辦法.

要做既唔係唔比食狗/豬/牛/雞/羊
而係改善屠宰場既手法

Sor

我係咪俾你覺得我反對食狗?

睇上文下理啦

你知唔知自己up乜柒

我係陳述我對咩人食狗咩人唔食狗嘅睇法
你知你係連登下話?唔係係國會或者立法會
你以為我講嘅同你回應嘅會作為法律或者有約束力?

Sor

人鍾意狗多於其他動物咪唔可食狗只食豬牛羊
赤裸裸嘅親疏有別
邊個人鍾意狗多於其他動物?
邊個唔可以食狗?
成班人點極都唔化
生命不嬲有等級之分
踩死一隻蟻,打死一隻麻雀,同殺死一隻猩猩,你既罪惡感都唔同啦
你係assume眾生平等根本就離哂地
成班人點極都唔化
生命不嬲有等級之分
踩死一隻蟻,打死一隻麻雀,同殺死一隻猩猩,你既罪惡感都唔同啦

你先係點極都唔化
咁生命ge等級之分係咪每個人都一樣先
你覺得狗好高級 什至同人一樣係無問題
但點解我覺得狗同雞牛羊一樣等級就代表我冷血

Sor

人鍾意狗多於其他動物咪唔可食狗只食豬牛羊
赤裸裸嘅親疏有別
邊個人鍾意狗多於其他動物?
邊個唔可以食狗?

Sorry 我係鍾意傾睇法觀點多於用字研究
成班人點極都唔化
生命不嬲有等級之分

你先係點極都唔化

你睇下#1
你入嚟個陣有冇睇㗎

睇上文下理啦

你知唔知自己up乜柒

你想表達鐘意狗ge人唔會食狗
喂 你似係講緊廢話多d wo
成班人點極都唔化
生命不嬲有等級之分

你先係點極都唔化

挑戰一啲係人都同意既野真係好有滿足感咩
大眾既觀感你係改變唔到架啦

中國人話百行以孝為先 你都可以反轉話孝順係愚忠架 睇下有幾多人同意你之嘛
成班人點極都唔化
生命不嬲有等級之分

你先係點極都唔化

你又比【佢既標準】欺壓緊
佢果種人就係乜都要分個高低先安樂
當然佢唔會直接話自己高既

睇上文下理啦

你知唔知自己up乜柒

幾個鐘之前我都話佢問非所答
應佢都嘥氣
成班人點極都唔化
生命不嬲有等級之分

你先係點極都唔化

所以你既價值觀同西方價值觀唔同。
無其他野
其實食狗撚同佛教徒
佢地都唔係所謂西方價值觀
不過因為佛教比呢班人
更身體力行企咗晌高地
所以佢地無位入
而佢地見人食狗又睇唔過眼
要抽人水
係屌係咪應該一棍打晒先

你知唔知自己up乜柒

哦 終於返番黎咯
返正題,要睇鍾意嘅程度,有人係鍾意一d動物,但未至於唔食。有人十分鍾意咪唔食囉
Ching ho ball
成班人點極都唔化
生命不嬲有等級之分

你先係點極都唔化

無其他野

https://www.pinterest.com/pin/519532506995224157/
我又同西方價值觀一樣喇
係咪好神奇呢
成班人點極都唔化
生命不嬲有等級之分

你先係點極都唔化

無其他野

https://www.pinterest.com/pin/519532506995224157/
我又同西方價值觀一樣喇
係咪好神奇呢

外國有人爭取公平,係為食少一樣生物

但連登班on9爭取公平,係為食多一種生物

高下立見。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞