唔食狗肉其實唔係因為愛護動物

404 回覆
197 Like 19 Dislike
係關話語權事。

宜家國際話語權俾歐美壟斷,而西方文明係唔鍾意食狗肉,所以我地食就會俾人妖魔化。
如果宜家世界第一強國係伊朗,我諗我地食豬肉一樣會俾人屌到反皮。
樓主高質
因為狗係西方文明歷史有貢獻。
我覺得唔食狗肉係唔食動物既起點
外國勁多素食者同餐廳入面都基本有素食選項
呢d 就係由下而上的推動力
有左貓狗呢個接近人類的契基之後
選擇素食既理由亦都多左
睇唔出做唔到一百分所以連50分都唔好做既理論係邊

其實係
但你呢種講法成日會畀反反狗肉撚argue,點解唔用豬牛雞做起點?狗作為動物對比起豬牛雞有咩優勝? 跟住就變咗情緒式指駡,無限loop世界大戰
其實不如誠實啲 ,承認食狗同食牛喺物理上係冇分別,佢哋嘅分別其實係喺文化層面
利申:9up
係因為佢地當狗係朋友
我覺得唔食狗肉係唔食動物既起點
外國勁多素食者同餐廳入面都基本有素食選項
呢d 就係由下而上的推動力
有左貓狗呢個接近人類的契基之後
選擇素食既理由亦都多左
睇唔出做唔到一百分所以連50分都唔好做既理論係邊

我記得有篇文話全素食唔係健康,
人類係雜食動物點都應該有肉,
多菜少肉就夠
樓主頗有道理 高質
可唔可以換個講法係因為人類同狗呢個物種一齊生活左好耐, 人類發現狗隻對佢地有幫助以及對呢個物種產生左感情, 因此選擇唔食佢。

野生生物都有d case係 A物種選擇唔補食B物種(即使有能力), 因為B物種既行為令佢地有更高既收益。
可唔可以換個講法係因為西方人同狗呢個物種一齊生活左好耐, 西方人發現狗隻對佢地有幫助以及對呢個物種產生左感情, 因此選擇唔食佢。
咁馬呢?
其實係,所以我覺得食狗肉(對隻狗嚟講) 係唔會比食牛肉(對隻牛嚟講) 更殘忍,兩者真正既分別,係在於自細受西方文明洗禮(/腦)既人,會覺得狗係朋友,所以接受唔到食狗。
所以我哋唔食狗嘅原因,唔係因為食狗殘忍,而係因為我哋俾西方文明灌輸左『狗唔係食物』呢個概念even你有足夠嘅獨立思考能力/包拗頸 食狗會傷害到一大班人嘅感情。

野生生物都有d case係 A物種選擇唔補食B物種(即使有能力), 因為B物種既行為令佢地有更高既收益。
[red]鱷魚唔食幫佢清牙隙嘅雀仔

可唔可以換個講法係因為西方人同狗呢個物種一齊生活左好耐, 西方人發現狗隻對佢地有幫助以及對呢個物種產生左感情, 因此選擇唔食佢。
咁馬呢?
其實係,所以我覺得食狗肉(對隻狗嚟講) 係唔會比食牛肉(對隻牛嚟講) 更殘忍,兩者真正既分別,係在於自細受西方文明洗禮(/腦)既人,會覺得狗係朋友,所以接受唔到食狗。
所以我哋唔食狗嘅原因,唔係因為食狗殘忍,而係因為我哋俾西方文明灌輸左『狗唔係食物』呢個概念,而even你有足夠嘅獨立思考能力/包拗頸 你都會因為唔想傷害到一大班人嘅感情而唔食狗。

鱷魚唔食幫佢清牙隙嘅雀仔
伊朗呢個例子高質
香港而家話事權、勢力最大咪又係中共
所以我地就要義無反顧咁支持保皇黨??
大佬,評價一樣野正確與否,梗係講邏輯。如果因為人地最大就要接受佢既任何價值,咁扺你班港豬爭唔到民主
唔食狗肉因為唔鍾意食狗肉
我諗只有狗會盡一生去討好人類!
以前睇過條片,係講大陸食狗,隻狗其實只係放養係門口,唔比佢入屋,食淨嘅垃圾餸尾先分比佢,日復一日,隻狗都當左自己係呢個家嘅一分子
點知有日,大家過冬想加餸(絕不是窮),決定殺左隻狗黎食,個男主人係後邊想一棍打暈佢先劏,第一棍無暈,隻狗個頭爆曬缸,一邊眼打唔開流曬血,向後跳唔知發生咩事,跟手男主人叫隻狗過來,隻狗諗左一陣一樣信佢行左過去,然後第二棍,第三棍…
結果,其他人都笑隻狗咁蠢,比人打仲翻黎,抵比人食!

條片好細個睇,但每個細節我都入左腦
我諗咁多動物只有狗先會重複相信人類,無條件愛人類!
我就係鍾意食狗,點啊。你唔食咪死開囉,又冇人逼你食。
咁馬呢?
所以我哋唔食狗嘅原因,唔係因為食狗殘忍,而係因為我哋俾西方文明灌輸左『狗唔係食物』呢個概念,而even你有足夠嘅獨立思考能力/包拗頸 你都會因為唔想傷害到一大班人嘅感情而唔食狗。

出自利害關係先去諗咩食邊種動物
呢D人咪即係好似鱷魚呢種畜生咁
大大聲同人講自己係中國人
到底有咩地方唔食魚肉
香港當日禁食狗唔係因為有瘋狗症先禁咩?點解依家啲大愛撚要騎劫咗禁止既原意強把西方價值套落黎。
香港當日禁食狗唔係因為有瘋狗症先禁咩?點解依家啲大愛撚要騎劫咗禁止既原意強把西方價值套落黎。

崇洋狗驚比人食
咁馬呢?

鬼佬邊有食馬?
大大聲同人講自己係中國人

你咩人啊?
講出黎聽下丫
大聲D丫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞