韓國電影集中討論區 (9)

963 回覆
26 Like 6 Dislike
好野來,但太少人睇,發行商唔識推套戲
笑位好濕鳩,同fd睇應該會好開心
同埋對白譯得幾過癮
澤佢,澤佳,卜翠
好耐無呢d 片種
係咪cult嘢嚟?
咁快落畫
有冇人睇咗驅魔使者,呢套好有性趣
真心今年有邊套港產片係有口碑?0呀,係0呀dllm
呢套計上年吧,上年一路儲口碑儲落今年
EXIT得Golden Scene有?
高先發行,但係未上映喔ching
睇咗驅魔使者,普通驅魔片一套,中間略嫌重複同拖沓,好鍾意朴敘俊同安聖基嘅互動,睇得好舒服睇完我更加推薦年頭套娑婆訶,佛教天主教薩滿因果輪迴共冶一爐,內容好豐富,好有追看性
娑婆訶 評價我覺得低估左
我覺得好睇wo

李政宰 拍呢d 好岩呀
喺影視台揾唔到《驅魔使者》嘅討論post,所以入嚟呢post想放低兩句觀後感

唔知有冇巴打睇完呢套戲之後同我有一樣嘅感覺,就係呢套戲嘅故事架構真係好似Marvel啲英雄片都講主角嘅起緣,獲得能力之後嘅迷茫,解開心結之後打boss,打唔過遇到危險就覺醒,跟住ko個boss大團圓結局,成個流程真係好似英雄片

可能係因為我有呢種感覺,睇完之後我係以睇英雄片嘅心態去評價呢套電影。首先我係覺得呢套戲對我嚟講係幾有新鮮感,雖然劇情唔突出,甚至可以話冇乜驚喜,但係佢將一啲血惺、驚悚、令人不安嘅恐怖畫面加入英雄片嘅呢個設計令我覺得幾有趣,因為大家都知道迪士尼只係會拍合家歡電影,我諗MCU係唔會拍一套有以上元素嘅英雄片,所以我覺得《驅魔使者》將恐怖驚悚同英雄片溝埋一齊係幾有特色。

不過正如都有巴打提過,電影嘅中段劇情有少少拖,我就直程覺得個劇情無乜特別好或者係可以讚嘅地方。有巴打將呢套同另一套一樣係講宗教嘅電影《沙摩訶》嚟做比較,我就覺得唔係太比較到,因為我覺得《沙摩訶》係賣劇情嘅懸疑恐怖片,而《驅魔使者》只係一套故事背景同宗教有關嘅popcorn movie。既然係popcorn movie,咁個劇情冇太大可觀性都預咗㗎喇,所以我都唔會喺呢方面特別扣分。

其實我本身對呢套戲冇乜興趣,我係見咁啱就時間,戲院張poster又寫《與神同行》班底,我先入場睇下。睇完之後感覺都唔錯,如果有巴打得閒想睇套popcorn movie消磨下時間,對劇情冇乜要求,又唔怕恐怖嘢嘅,我覺得可以入場觀摩下嘅
多謝巴打咁詳細影評
驅魔使者確實係superhero movie嚟後尾係直頭格鬥驅魔如果下集又係咁玩就冇意思同埋真係唔好信啲宣傳,一向都係譁眾取寵另外上年套魔女其實都幾似英雄片,值得一睇
娑婆訶資料搜集方面做得好足,如果唔識啲宗教嘢前面係會睇到一頭霧水,資訊非常多,但後面慢慢解謎係好吸引導演之前套黑祭司聽講都唔錯

呢張啲色好正
恐佈片
算係 勁少人睇
但我睇嗰場氣氛好好
花椒之味 但呢套戲唔好彩了
大致上好同意你地既講法
以popcorn片黎講,驅魔使者節奏真係唔夠爽
但我覺得驅魔使者好睇過與神同含

[韓國電影] 驅魔使者 討論
https://lih.kg/1497936
鍾国濤不過呢套本身都冇乜性趣
宋康昊和李秉憲確定將聯袂《觀相》導演韓在林新作《#緊急宣言#》 (Emergency Declaration),繼《共同警備區JSA》(2000)、《三個傢伙》(2016)和《密探》(2016)之後第四度合作。「緊急宣言」是航空術語,指飛行器面對災難狀況,機長在無法實現正常飛行的情況下下達的無條件著陸宣言。而該片也正是一部航空災難電影。
睇viu時間表, 下星期六播1987逆權公民
好撚嬲呀!好撚嬲呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞