陳詠謙 唔洗理人點睇 請你入一入黎

1001 回覆
6465 Like 43 Dislike
求其喺街搵條友都可能好過條垃圾
唯一會loop就係 gin Lee 嘅芝麻開門
等咗呢個批鬥大會好撚耐!!!
點解咁多好詞人, 林若寧 Tim Lui, 林寶, 小克

樂壇要捧呢件垃圾, 係鍾意音樂同填詞嘅, 可唔可以收皮, 唔好阻住樂壇發展
其實有乜問題

成日聽dear jane

正喎

冇問題,以閣下啲中文水平黎講,有冇詞都冇乜分別,
你都唔撚明架啦

收檔啦你扮乜文學專家阿你,旋律編曲同詞自己覺得好聽咪得lo,聽首歌都要拋下書包

Ching聽開忐忑?
我的宣言大家點睇

作詞:陳詠謙
作曲:周柏豪
編曲:Randy Chow & 黃兆銘
監製:Randy Chow & Edward Chan @ n o v a s o n i c / 周柏豪

贈你一吻或許 容易
唯獨你是那麼 特殊
令我鞭策自己 反省幾多次
艱苦 也要為你堅持

沒有給你甚麼 奇遇
還是慶幸有種 自然
無論未來日子 翻起幾多風雨
緊握這個愛字
貧富生死也好 亦是極其願意

只知道是時候拿著鮮花
將心愛預留在盟誓之下
共你漫遊在天邊 看著低窪
想起我倆在某天白頭 無窮犧牲也不怕

從來事情並不容易
明白愛沒有許願池
是你不計付出 花光青春賭注
只等一個約誓
而我竟這樣無知

只知道是時候拿著鮮花
將心愛預留在盟誓之下
光陰已變做美好年華
身份也是時候期待變化
恩准我用承諾除掉牽掛
若你的心疼痛 我更疼痛
捉緊我 同守衛這個家

即使心事莫名流動
霎眼已被看在眼中
如同遊同一天空

只知道是時候拿著鮮花
偏不信萬人面前跪不下
共你歷年尋新鮮 吃盡風沙
廝守到老亦毫不驚訝
身份也是時候期待變化
恩准我用承諾除掉牽掛
俗世想動搖我 我怕甚麼
聽清楚 同生與死好嗎

我嗰首屌打啦
如有手足整合鳩詞大全懶人圖再廣傳, 謙仔收檔之日不遠矣

屌你, 啲咁嘅詞都過到自己嗰關, 你慚唔慚愧
本來漫無目的咁蕩來落去,
即係冇野做啦,冇野做放乜野手?
有目的,有地邊去緊仲點叫蕩來蕩去?

三姑六婆既閒言閒語都比到咁多壓力,同講出左你咁多心事?
咁仲點樣只想和你在一起?
仲點樣「旁人怎麼對待 仍然撞向未來」

仲有乜鳩失喪,明明就語之無物,你一句覺得ok就冇問題咁仲傾乜鳩姐

仲要唔撚夠人講就話人中文唔好,唔通我straight 5**,參加青少年文學獎攞過獎又同你講咩

我唔知師兄係冇拍過拖定係點
不過我拍拖就真同條女無目的咁周圍行蕩來蕩去,好享受蕩來蕩去ge時光

而我又唔明點解三姑六婆既閒言閒語俾到壓力點解就唔可以一齊?
佢就係想講,就算見對閒言閒語ge壓力,我都唔理,堅決咁同個男仔一齊
祝英台都唔理佢老豆老母講ge野,馬家媳婦都唔做,就算死都要同梁山泊一齊la,咁師兄又會唔會覺得祝英台連佢老豆老母都俾到壓力佢,所以唔應該死去同梁山泊一齊ar?

師兄講到自己straight 5**又拎哂獎,我又想問下以閣下ge中文水平黎講,應該用咩字去替代失喪同適當,而又啱音呢?
而我作為一個修讀中文系ge學生,我係以DSE中文高分為恥,我唔會同人講我DSE中文5星星證明我中文好,因為DSE係考skill唔係考文學修養,令學生誤解中文,而正正係DSE將中文/文學由藝術變成商品,侮辱緊文學藝術,如果師兄覺得中文5星星係值得驕傲ge話,我唔會怪你,因為你只係呢個制度下ge產物,我只替香港ge文學發展感到悲哀

你駁完啲野都唔係跟人地駁論去反駁,係咁spin

我問你冇目的咁蕩來落去點解要放手,
有目的仲叫唔叫蕩來蕩去啊?
其次,你既心事咁表層,仲點只想和你在一起啊,
點撞向未來啊?
你係咁問人有冇拍過拖,你有冇好堅決咁維護過一段感情啊
仲用梁祝比,梁祝咪就係冇未來囉
啊中文系學生,有文學修養同有考試技巧係冇衝突架,照你咁講係咪所有中文系學生都唔應該攞5**啊,
咁邊撚個去教書啊傻豬仔
會唔會有10,000負評
我的宣言大家點睇

作詞:陳詠謙
作曲:周柏豪
編曲:Randy Chow & 黃兆銘
監製:Randy Chow & Edward Chan @ n o v a s o n i c / 周柏豪

贈你一吻或許 容易
唯獨你是那麼 特殊
令我鞭策自己 反省幾多次
艱苦 也要為你堅持

沒有給你甚麼 奇遇
還是慶幸有種 自然
無論未來日子 翻起幾多風雨
緊握這個愛字
貧富生死也好 亦是極其願意

只知道是時候拿著鮮花
將心愛預留在盟誓之下
想起我倆在某天白頭 無窮犧牲也不怕

從來事情並不容易
明白愛沒有許願池
是你不計付出 花光青春賭注
只等一個約誓
而我竟這樣無知

只知道是時候拿著鮮花
將心愛預留在盟誓之下
光陰已變做美好年華
身份也是時候期待變化
恩准我用承諾除掉牽掛
若你的心疼痛 我更疼痛
捉緊我 同守衛這個家

即使心事莫名流動
霎眼已被看在眼中
如同遊同一天空

只知道是時候拿著鮮花
偏不信萬人面前跪不下
共你歷年尋新鮮 吃盡風沙
廝守到老亦毫不驚訝
身份也是時候期待變化
恩准我用承諾除掉牽掛
俗世想動搖我 我怕甚麼
聽清楚 同生與死好嗎

應該讚嘅都唔應該吝嗇 佢幫鳩柏豪填嘅都唔錯 上面有人講無力挽回同依首都係幾好

但係就越填越衰 希望佢好好反省 比連登仔百屌成材啦
啊中文系學生應該入狗鐵做啦,一句我覺得ok就ok,
馬仔終於可以退休

agger lm等睇

agger lm等睇

佢D鳩詞太多,有排整
歌詞再廢都起碼要人睇得明呀,屌你陳詠謙d詞係睇咗幾次都唔知講乜春,痴撚線
見到佢就諗起首小問題
難得首曲咁型
俾佢寫成女人失戀就要落老蘭食洋腸

只記得我新結識那碧眼金髪的氣質

agger lm等睇

佢D鳩詞太多,有排整

留名等睇
而家明咩叫盲反啦
你講一首正常嘅歌都有咁嘅遭遇

仲好意思DM人
而家啲細路係唔識知醜定唔知醜

算啦巴打,呢個係圍屌post嚟,你唔同意就屌埋你,講多句都嘥氣

連登不嬲都係睇風氣
而家成個風氣就係屌陳喎
你撐佢就要做好被人屌嘅準備
你被人屌係攞嚟嫁喎

呢個回覆真係好震撼
你咁講咪得囉

Child登仔正式承認睇風氣講嘢
垃圾
鳩填啲詞就有人聽既啦而家
點解林若寧唔填多啲?
《年少無知》幾鬼正

Aga首圓都幾好
呢個世界唔係話努力就老奉要比位你上
講才能架
你冇就讓個位比人咪撚阻人發達啦
呢個世界好撚多又勤力又有才能嘅人就多得你啲咁嘅人冇得發圍
唔撚好同我講佢因為比人鬧又唔開心又乜乜柒柒
屌你老母呢個世界唔撚係圍撚住你行
你唔開心就搵過第二樣野做又好乜柒都好
第一 你霸住個位唔撚會開心左,我地只會愈屌愈甘
第二 你唔開心所以要個樂壇就住你行?你冇撚野下話
罵戰中不撤走 負責的不押後
做錯的不怕醜 別掙扎說沒有
我根本不比別人優秀

都唔知講乜鳩
算啦巴打,呢個係圍屌post嚟,你唔同意就屌埋你,講多句都嘥氣

連登不嬲都係睇風氣
而家成個風氣就係屌陳喎
你被人屌係攞嚟嫁喎

呢個回覆真係好震撼
你咁講咪得囉

垃圾

咁多個回覆你淨係睇到呢個
然後就無視晒其他野
再鬧返連登仔跟風講野

好波
我根本不比別人優秀

都唔知講乜鳩

咪講左不比別人優秀囉,認左錯架喇
有日聽到小問題 覺得首歌好正 但啲詞鳩鳩下
原來喺出自佢手筆
我根本不比別人優秀

都唔知講乜鳩

咪講左不比別人優秀囉,認左錯架喇

佢填親詞既歌 有九成詞係上文不接下理 一係就九唔撚搭八 再唔係就咦咦哦哦

好多時睇住MV聽住歌 兩者好似完全唔啦間咁
連登不嬲都係睇風氣
而家成個風氣就係屌陳喎
你被人屌係攞嚟嫁喎

呢個回覆真係好震撼
你咁講咪得囉

垃圾

咁多個回覆你淨係睇到呢個
然後就無視晒其他野
再鬧返連登仔跟風講野

好波

聽聞佢係陳生本人
係咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞