陳詠謙 唔洗理人點睇 請你入一入黎

1001 回覆
6467 Like 43 Dislike
屌你老母 盲撐盲到咁 以為講兩句唔同就係清泉
又話林夕 YY都有劣作 , 但上乘之作點都多過劣作啦on9
條肥閪擺明識人多先有咁多填詞機會
佢根本就無料
一山還有一山低啦 睇吓陳詩慧張美賢個啲
堆砌都畀多佢 硬係要同班痴線佬比較 邊個都死
上面話林若寧都填唔掂真心痴線
只能夠講陳詠謙寫口水歌ok
但唔使預佢寫有深度同文化底蘊嘅詞lor
一條友填既詞有冇可能爭咁多呀。白痴仔
我覺得張美賢真係唔差囉 講真
佢係詞果邊?
即係張家誠責任大啲啦
Supper Moment先係清泉

求拎

知咁多人屌佢一係就改善下自己 學下修辭
一係就收皮啦
求下你收皮
做得好!
集氣屌到肥膏謙反皮
你果d唔同意見抵屌果下難為我丫嘛。柒頭
聽 Eason 電台訪問
Eason 話陳詠謙有睇youtube d comment 話填得唔好

https://youtu.be/UGlVjI-tYi0?t=176
搵瓊姐推post
咁叫佢睇埋呢個帖啦
有巴打已經fb咗比佢
一於收佢皮!
唔好再荼毒香港樂壇
扣佢1億分
連eason都肯飛去台灣
同林夕一齊幫楊千嬅拍剛剛好個MV
都唔肯帶埋呢劇肥油出黎
就知陳詠謙係幾撚唔掂
Eason自己都心裹有數
mag首「奇怪」
我鍾意林若寧
首曲melody好聽已經可以好聽
點都係先曲後詞
好多神曲都幾個language version
而家就係屌緊佢啲詞唔掂
你果條問題我好講定係鍾意首曲
屌你啲歌唔係佢
係dear jane aga果啲
然後搵佢填

簡單講你會為個歌手而聽隻歌定個作詞佬而聽?
第一我冇話首歌係佢作 我係話首歌既曲
第二你覺得詞唔重要你試下成首歌都冇詞一係成首歌都doremifa睇下有冇人聽,做唔做到流行曲
物轉星飛d詞起碼多數成首都對得返套劇主題
句子聽落通順理解到
填詞方面交足功課
你咪撚偷換概念
我冇話詞唔重要
只係曲一定重要過詞
成首曲冇詞我都幾肯定有人聽 至少係純音樂先 起碼聽到
咁試下調返轉剩係得詞冇曲
睇有冇人聽?
我肯撚定係冇 因為聽都冇得聽
咁你覺得邊樣重要啲?

仲有 有人聽即係代表有人鍾意 正確 我唔否認哩點
但有人聽果首歌 又點樣代表啲人鍾意啲詞?
鍾意個歌手同隻歌嘅melody唔撚得?
咪就係一開始已經叫撚左你落街問d人鍾意聽佢作d歌詞定首曲囉
根本冇結論,我鍾意首歌可以因為首曲,
可以因為首歌詞入心先聽,亦都可以兩樣都得,一撚定係鍾意曲先?
你都咪撚偷換概念呀,歌詞就係要有歌先叫歌詞,根本唔存在你所謂"咁試下調返轉剩係得詞冇曲"
關楚耀:誰漂亮誰便過來睡
唔撚係掛 真係有首歌d詞係咁既??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞