陳詠謙 唔洗理人點睇 請你入一入黎

1001 回覆
6467 Like 43 Dislike
//再加上已經係2003年ge事,浸淫文字咁多年點都有進步//

即使你唔用公開試黎衡量,但呢件粉皮的確係浸左咁撚柒多年都無進步過
比起豬油謙黎講真係高好多班
豬油謙真係差到落地核
佢學wyman學得最好嘅一樣嘢
就係撚咁用嗎吧呀呢啲虛字做韻腳
話芝麻開門填得好因為嗰個就係gin嘅故事
真人真事佢冇改編咪冇柒到囉
佢改編咗aga小問題個故事
後果係點有眼睇
我現時自己肯做飯
唔係咁差
好鳩閪柒
佢既詞就好似英文Writing考試時塞哂啲深字然後Grammar 同 Organization錯哂
記得佢一開始唱r&b好正
雨落大地,寫詩呢啲
唔知做乜轉行大路,無晒風格
有聽開ckw都知
回眸一笑 別來無恙 jeep
呢幾首首曲真心好聽
屌你老母詞壇大毒瘤
做創作做到隔幾日畀人屌一次就收山啦
佢填到aga啲歌勁奇怪
公允啲咁講,陳詠謙真係below average,
但我真心覺得龍舌蘭係起碼average
當然有幾句係哽耳,但上面有巴打post嗰段Chrous我係覺得幾好嘅
識字就可以填詞
佢最大問題係太口語
唔夠文學味
無比人聯想既空間
佢d詞真係
上文唔接下理都算
就咁單獨一句睇 都可以唔知佢寫緊乜
唔順又un耳 見咁上下岩音就硬塞d字落去 不知所謂
Aga 首小問題直頭係比佢糟蹋 ,點解咁好既歌要配埋d咁cheap既詞 編曲好有態度 但d詞就係講緊一條想食洋腸既bitch

小弟係莫文蔚既fans
呢首歌一聽完我又係屌出聲

講九唔搭八 : 「我試過接吻 也試過接戰 再接不要緊」
乜撚野接戰?

講成首詞,一如既往都係平庸
佢填林奕匡嗰首草原先極品
可以填到句句都唔啱文法
成篇野狗屁不通
3am大家點睇
編曲:Edward Chan / 黃兆銘
監製:Edward Chan

如紙鶴找不到異國 如風箏飛不上天堂 人為何跨過馬路 痛苦找答案
如金漆寫不了傑作 華街開市了 如萬惡 途上無線索卻有束縛

成為我的草原 成為我的小天使 無暇兜兜轉轉 我唯求天空清朗點
快成為我的風花雪 陪同我飛 離繁囂都市百丈遠 駕霧騰雲沒一點污染

如西裝阻不了肉搏 如婚紗遮不去倉惶 人若然不太脆弱 也許想脫殼
如娃娃開始有自覺 遐想扼殺了 如習作 從校園跌向世界一角

成為我的草原 成為我的小天使 無暇兜兜轉轉 我唯求天空清朗點
快成為我的風花雪 陪同我飛 離繁囂都市百丈遠 駕霧騰雲沒一點污染

那裡有暖光一片 動物睡在我面前 輕輕聽一張唱片 能重溫一切諾言
我兩腳要找一個落點 路與麥田 不知怎麼穿過鋼筋世界爬上天

成為我的海豚 成為我的小清澈 沿途凶凶險險 我們才願望多一點
快成為我的風花雪 陪同我飛 離繁囂都市遠又遠 那日回頭 什麼都不見

成首都唔知噏乜柒
殘乜鳩手足駁到未?
連登m記版好好多
我唔知師兄係冇拍過拖定係點
不過我拍拖就真同條女無目的咁周圍行蕩來蕩去,好享受蕩來蕩去ge時光

而我又唔明點解三姑六婆既閒言閒語俾到壓力點解就唔可以一齊?
佢就係想講,就算見對閒言閒語ge壓力,我都唔理,堅決咁同個男仔一齊
祝英台都唔理佢老豆老母講ge野,馬家媳婦都唔做,就算死都要同梁山泊一齊la,咁師兄又會唔會覺得祝英台連佢老豆老母都俾到壓力佢,所以唔應該死去同梁山泊一齊ar?

師兄講到自己straight 5**又拎哂獎,我又想問下以閣下ge中文水平黎講,應該用咩字去替代失喪同適當,而又啱音呢?
而我作為一個修讀中文系ge學生,我係以DSE中文高分為恥,我唔會同人講我DSE中文5星星證明我中文好,因為DSE係考skill唔係考文學修養,令學生誤解中文,而正正係DSE將中文/文學由藝術變成商品,侮辱緊文學藝術,如果師兄覺得中文5星星係值得驕傲ge話,我唔會怪你,因為你只係呢個制度下ge產物,我只替香港ge文學發展感到悲哀
口語唔係問題,
我有貨 夫目前飯 碌卡 呢啲搞笑都ok
但最撚大問題係
明知自己廢 就咪撚懶情深啦!!!!!
屌你老母!累撚死d歌,曲、歌手!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞