陳詠謙 唔洗理人點睇 請你入一入黎

1001 回覆
6467 Like 43 Dislike
壯舉
告白
無力挽回
習慣說
下面個兩首
見到佢就諗起首小問題
難得首曲咁型
俾佢寫成女人失戀就要落老蘭食洋腸
你老母衣家先知係做飯 無睇歌詞以為係做'犯' 心諗怪怪地 原來仲撚on9 屌
只記得我新結識那碧眼金髪的氣質
其實講到尾。真係仲有好多人仲有留意同好想聽多d本地好歌。最起碼仲有好多人都為呢條敗類搞灣晒d新歌而覺得唔抵。所以真係要推到呢個肥閪收皮
矛盾一生入面已經好多歪理詞啦 屌你
Mk 先會覺得寫得好😂😂😂
男人老狗點會填得出呢D填
1. 兩個人一齊行,點會係蕩來?
兩個人一齊行點解唔可以蕩?師兄冇試過同條女漫無目咁依偎住大家遊離浪蕩?
2. 心事未能釋放個句
情侶間未能釋放ge心事=心病
點解唔可以俾人無拉拉講出黎?有時兩個人之間有心病,大家唔講出黎,唔想面對,但唔代表冇。可能就會被別人不經意ge幾句說話勾起你地ge心病,就好似人地問你地會唔會生小朋友,但原來你條女係不育ge,而你又好想要,你兩個為呢件事煩左好耐,吵到唔想再提
3.詞不達意
其實填詞都係講意思,係睇讀者可唔可以透過d字感受到d感情,唔係讀law,唔係好似must同can都拗一餐,而我覺得佢ge用字都可以令了解到佢帶出ge感情,所以我覺得ok
呢兩句係正 上流社會同低層社會既寫照
繼續聽陳泳謙啦強詞奪理
我覺得用香港公開試黎評價一個人ge中文修養
就好似DSE中文 5星星係靠skill,斷估paper 2&3 拎個5星星唔係係因為你修養高,有創意,而係因為你跟格式
陶傑考LS都2左la
再加上已經係2003年ge事,浸淫文字咁多年點都有進步
我唔會用一個試黎評價一個人ge能力
自己肯大便幾好
害死唔少人,歌詞界孽念深
佢應該係揞撚柒住半邊嘴笑
壯舉呢d 咸歌就算啦好嘛?
又要寫得咸,又要懶有矜持咁寫「注射,終生的愛情,身體中寄居」
又要做雞又要拎貞節牌坊呀?

告白:「我愛你亦同樣體貼你 不讓你知人可以更醜陋」
呢句又係up 乜鳩?

無力挽回只係算ok

習慣說⋯算啦,膠到我都唔想講
睇黎師兄中文都唔會好得去邊
你咁執著用字,我又想問下你
你話佢強詞奪理,咁佢究竟奪左d咩理?
你用"強詞奪理"黎描述佢ge行為係想指出d咩?
”《小問題》是AGA早期創作的作品,在demo中講述一個女孩失戀時候的經歷,將旋律交給填詞人陳詠謙後,特別從女性朋友的角度出發,以輕鬆的手法描寫一個女孩失戀的故事。在閨蜜圈中,一班女性密友經常會討論自己的感情問題,毫不猶豫地與好姊妹分享,這些看似微不足道的傾訴,其實大大減少一個人失戀時候所承受的傷痛,讓一群好姊妹陪伴你渡過最難捱的時間。失戀後相約三五知己出來聚聚,「穿起高踭取悅人 香檳一杯一杯的注入眼神 」將自己打扮得美一美,瀟灑過後好好重新出發。”

最大問題係佢根本唔係寫緊aga以為自己唱緊嘅嘢
人哋想講友情同灑脫
佢竟然可以寫成怨婦自我麻醉

多麼束身的薄裙 得寵好好醜醜感覺像個人

仍然難忘他的薄倖
別這樣干擾我一生
我知道塗紅唇便有人吻
勾起他心中妒忌恨

關於失戀的問題 請不用提

誰告訴我這報復藏著愛

失戀這好問題 我歸家好好想半世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞