陳詠謙 唔洗理人點睇 請你入一入黎

1001 回覆
6467 Like 43 Dislike
唔係講笑,大家踏得禁衡,個人心理質素低啲真係可以鬱個心理病出嚟甚至走去自殺,我相信呢到大部分人都唔係想見到咁嘅結果

比啲建設性嘅comment啦,我覺得上面有巴打提過D詞太直白搞到無曬幻想空間係其中一個幾大嘅問題,又或者應該話呢類題材唔適合他填,唔知點解《給兒子的信》《蠢》呢D類型我反而接受倒
唔使佢自殺,屌到佢收皮我就心足
其實我覺得除咗當年馮允謙嗰首年月匆匆填得好之外
陳詠謙冇首歌係填得靚 漸漸都係差咁啲
當我知道年月匆匆係陳詠謙填嗰陣我都o撚晒咀
是春旦啦
林亦框本身都抄歌
唱歌好似鏈住春袋
佢啲詞好唔順暢 好難記
聽到我好唔舒服
點解唔自我檢討一下
屌呢首真係經典
Jude差唔多一年一歌
就咁樣俾條撚樣搞禍咗首歌
我諗陳生應該睇到啦
一係你就收皮
一係你就出返啲高質少少既
香港樂壇你都唔係無責任
你聽返李蕙敏同類型個d
你就知全盛wyman高班幾多
咁大壓力不如退行
認真如初又搵返佢
俾呢個po陳狗睇啦
事實係九唔答八
唔係多人聽就叫有料
我dm左比佢
算啦巴打,呢個係圍屌post嚟,你唔同意就屌埋你,講多句都嘥氣
我諗佢仲填左好多歌應該未出
係咪盲反 追下post就知
大把巴打從學術角度解釋啲歌詞邊度好邊度差
作得好都有人講 大家都理智啲啦
連登不嬲都係睇風氣
而家成個風氣就係屌陳喎
你撐佢就要做好被人屌嘅準備
你被人屌係攞嚟嫁喎
ho ball
我意思係以作品黎評論佢ge水平呢個做法係ok ,但係用個試黎講一個人ge文學修養係個好荒謬ge做法
死開啦負能量 佢講到自己好唔care 係你班俗人唔識欣賞咁款喳喎

要提升質素好簡單 減產囉 減產每首歌投放時間多左咪好d 再唔係填個碩士 文化研究又好 中文又好 提升下自己內涵

仲有 佢可以學佢師傅 Wyman 開個阿詠謙 廠牌 請幾個assistant 幫佢填詞 或者分擔d 填詞既前期工作 咁d詞質素咪提升 仲可以上神檯囉 (不過呢d人咁忌才又小氣 點會肯益人啊 又怕教識徒弟無師傅)

要改善大把方法啦 但佢唔改善都大把人搵佢填 佢改嚟把撚咩 反正都有人一堆on 9 送錢畀佢洗 唔作hea野都對唔住自己啦
呢首歌算係好好架啦(以陳生既standard 而言) 講真 陳生係有能力填到d正常既作品 但結果出嚟都係強差人意 我個人覺得係佢填得太好又無貨所以搞成咁 而且每首詞擺唔到太多時間雕琢
ckw escape同put on隻碟入面啲曲全部都好高質
但係畀人填臭曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞